自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

978212 發表於 24-6-6 08:24
適合老人家多啲

我就係想陪爸爸坐,佢唔鍾意坐飛機

珍珠宮

感覺新鮮, 如果可包箱都想試, 房內食吾食得野?

男爵府

liverpool2023 發表於 24-6-6 02:18
我想搭去北京,上海我見機票來回先$1000,但高鐵一程$1000
唔知有無check錯?
...

淡季有可能,我暫時睇暑假機票要$1500.00一人

水晶宮

有興趣,想試吓

子爵府

回覆樓主:

包咩房?成日一票難求,唔應自私

男爵府

yiuki 發表於 24-6-6 11:10
淡季有可能,我暫時睇暑假機票要$1500.00一人

同埋我去北京上海可以用AM換,大把票

伯爵府

howmuch 發表於 24-6-6 02:24
除非夠四個人包房,否則要同陌生人一間房,而且大陸慣例,如果未瞓,下層會被上層「借坐」,我接受唔到。

...

我C6話N年前坐大陸火車,佢睡下層,當時不是這些4人-房,佢話經常唔同人坐係佢張床,搞到成晚瞓唔到

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

想試, 但要睇幾錢

男爵府

hellomiki 發表於 24-6-6 03:07
所以有議員建議優化,方便市民網上可以買到包房,一家4口要分開幾間房同其他人一齊瞓好怪,可以安排一間房 ...

應該優化啦!優化咗會搭,隨機分房就唔會考慮

珍珠宮

hellomiki 發表於 24-6-6 01:22
北京/上海,瞓一晚就到,我未試過,有冇人瞓過?衛生ok嗎?

年青時去洛陽瞓過,講真唔覺舒服
除非一行4人包一卡,唔係接受唔到同其他人塞係咁細地方,仲要瞓覺,唔安心。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

無興趣 平時坐長途機都好辛苦。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有!

侯爵府

回覆樓主:

搭過綠皮軟臥,一家四口剛好一個車廂,衛生環境幾好,因為是一卡車一個洗手間,軟臥人少,所以相對較乾淨,高鐵應該更好。

珍珠宮

hellomiki 發表於 24-6-6 01:22
北京/上海,瞓一晚就到,我未試過,有冇人瞓過?衛生ok嗎?

有興趣,瞓一晚就到,坐飛機加加埋埋都差吾多啦,去到未又系瞓酒店

象牙宮

回覆樓主:

無太大興趣,好怕屈埋焗住咁細空間

大宅

howmuch 發表於 24-6-6 02:24
除非夠四個人包房,否則要同陌生人一間房,而且大陸慣例,如果未瞓,下層會被上層「借坐」,我接受唔到。

...

上次見吵得好勁,仲要好多人買上鋪,要同你換,話自己爬唔到上去。但香港頭站上應該好啲,起碼唔會俾人坐咗先,但中途站可能有同胞提出要換

水晶宮

變成一首歌 發表於 24-6-6 11:44
上次見吵得好勁,仲要好多人買上鋪,要同你換,話自己爬唔到上去。但香港頭站上應該好啲,起碼唔會俾人坐 ...

香港上去,好似冇中途站,唔同價錢,冇理由換位,借坐好似話唔止係一開始坐,係無時無刻,都有上層的人,坐在下層的床邊,我接受唔到有人坐我張床,如果訓訓下有人坐在自己床邊,就仲恐怖….

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

唔鍾意搭高鐵 始終飛機舒服又快
試過有次搭高鐵內地返港,得一條扶手電梯上落月台或者行樓梯,個個都拎住喼 想搭扶手電梯時間又趕, 中途站停站時間好短, 你擠我擁好狼狽, 好似走爛咁 怕怕

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Wishsss 發表於 24-6-6 12:06
唔鍾意搭高鐵 始終飛機舒服又快
試過有次搭高鐵內地返港,得一條扶手電梯上落月台或者行樓梯, ...

如果無空官/ delay,飛機比高鐵舒服

珍珠宮

hellomiki 發表於 24-6-6 03:07
所以有議員建議優化,方便市民網上可以買到包房,一家4口要分開幾間房同其他人一齊瞓好怪,可以安排一間房 ...

我見小紅書有人分享做到自己係12306買飛包房。

首頁
23456...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊