自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

smart_lam 發表於 24-6-6 15:48
出18個月糧以上聽唔少,裁員減薪好少聽喎,估計經濟確實唔差,只係俾人唱衰 ...

香港經濟點會唔差、淨係睇樓市同股市、已經反映咗~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

剛剛呢個月開始, 零售業後勤, 公司已清年資長既舊同事, 每部門都要交人上去

子爵府

我老公做銀行. 今年有2個幾月bonus, 人工加4%. 我其他朋友都有少少bonus 同人工加

公爵府

侯爵府

我親戚兩公婆上年年尾被裁, 兩個做金融行業, 資深員工, 不過佢成條team搬咗去馬來西亞, 依家冇工作, 話抖下先

侯爵府

2024年龍年勳章

yurijm 發表於 24-6-6 13:33
不如大家講埋咩行業
咁先有參考價值
有啲行業本身競爭大,A公司炒人

一個做Audit被炒
一個做鋪生意額得疫情前30%,
要負責交人裁員

見做銀行 manager 好似唔錯,
做大保險公司精算,仍然每周兩日work from home, 佢打算穩定做到退休。有個朋友剛搵到工公證公司文員,公司請人中。

大宅

回覆樓主:

而家興網購,零售業真係好大衝擊

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Yes
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

E_gold8806 發表於 24-6-6 13:51
公務員還加人工和增加人手, 政府掩耳

公職行業(公墓員,社福教育醫療界)話出面好好景,人人加1x%糧又花紅,公務員再唔加多d人工佢士氣低落“可能”唔做架,加咁少人工係咪當佢乞衣喎

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

REANA 發表於 24-6-6 17:23
我想問有無人做garment Merchandiser 呢行,仲有無得做呢?

本身已經夕陽,朋友幾年前轉咗行

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

charlenebb 發表於 24-6-6 11:35
今個星期之內我有兩個朋友都被公司裁員,我朋友仲要俾家用屋企,佢每日都照常出去到夜晚先返屋企,就係唔想 ...

子爵府

charlenebb 發表於 24-6-6 11:35
今個星期之內我有兩個朋友都被公司裁員,我朋友仲要俾家用屋企,佢每日都照常出去到夜晚先返屋企,就係唔想 ...

人工越高,危險性高!

男爵府

回覆 cyyiu 的帖子

其中一個減薪果位係做採購,不過邊行吾方便講啦

男爵府

回覆樓主:

感覺香港越來越好,唔會裁員啦。

子爵府

可能係服務性同零售差?
我身邊最熟個班有做廠,做銀行marketing, 做i bank 既後勤,做老師,做社工,冇聽到話失業。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

smart_lam 發表於 24-6-6 15:48
出18個月糧以上聽唔少,裁員減薪好少聽喎,估計經濟確實唔差,只係俾人唱衰 ...

新聞都有講啦
一行好景,唔等於全港都好景

大宅

orezo 發表於 24-6-6 19:22
公職行業(公墓員,社福教育醫療界)話出面好好景,人人加1x%糧又花紅,公務員再唔加多d人工佢士氣低落“可 ...

佢地脫節,不知出面環境.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

十一哥 發表於 24-6-6 13:59
我朋友仲衝啦, 7月出B仔, 而家話唔做, 提佢做多一個月佢都話唔等.佢地個行仲要有2個月B仔, 唔錯架
...

我同事都衝呀
佢話襯仲有人請,寧願自己搵工走,但以我所知係減薪走。連公司醫保都蝕埋變咗自費,都唔知佢諗咩

佢係咁同我講叫我都及早搵,我真係費事彩佢

珊瑚宮

REANA 發表於 24-6-6 17:23
我想問有無人做garment Merchandiser 呢行,仲有無得做呢?

朋友公司做garment, 一直都好忙, 一直都有生意。
早2年前拍到國內大品牌, 利潤比做東歐時低,但一直長做長有。

侯爵府

Abull 發表於 24-6-6 14:32
係,根本而家政府唔係幫香港人,係推動香港人上大陸消費

好明顯了

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊