自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

charlenebb 發表於 24-6-6 11:53
我朋友就係年資長嘅員工,唔怪得零售業都差啦!有錢都唔敢買嘢!有朋友開零售業,街舖營業額由四月份開始 ...

除咗裁員,好多公司會自然流失員工,即是有員工辭職及退休之後不再請人,變相一個人做兩個人野,d員工做到忟

pansy888hk    發表於 24-6-7 00:54

公爵府

回覆樓主:

我身邊有3人因外勞來港引致失業

男爵府

減齡達人勳章

bbyou 發表於 24-6-6 20:55

見小紅書好幾個人share 考到香港護士牌,黎香港人工幾級跳。

男爵府

減齡達人勳章

REANA 發表於 24-6-6 17:23
我想問有無人做garment Merchandiser 呢行,仲有無得做呢?

識人2年前跟住公司,成間搬左去曼谷,美國公司,得番2個香港人嚮果度,其他係當地人。

子爵府

charlenebb 發表於 24-6-6 11:35
今個星期之內我有兩個朋友都被公司裁員,我朋友仲要俾家用屋企,佢每日都照常出去到夜晚先返屋企,就係唔想 ...

多左公司cut budget headcount, 見完工幾次都可以因為cut budget 而令個 headcount 無左

子爵府

CrabPincers 發表於 24-6-6 12:08
https://www.op.labour.gov.hk/tc/calculator.html

有時間去了解下mpf 對沖和計下

對沖係咪一定要比公司炒?
點解我同事自己唔做, 都可以對沖到?

男爵府

orezo 發表於 24-6-6 19:22
公職行業(公墓員,社福教育醫療界)話出面好好景,人人加1x%糧又花紅,公務員再唔加多d人工佢士氣低落“可 ...

公務員打工皇帝咁濟,不過政府入不敷出,公務員加人工呢個奇蹟唔知可以維持幾耐,畢竟好多大陸地方政府都面對現實,減公務員幾成人工

侯爵府

回覆樓主:

係,我老公地盤每個月尾都cut走一堆長年資
多得政府下年5月實施強積金對沖,僱主揸緊時間裁走啲老員工。

水晶宮

回覆樓主:

我知有間MNC 疫情前已經成個部門炒曬,再搵外判公司請返同一班人

大宅

回覆樓主:

公司本來有2個headcount, 現只請1個

翡翠宮

bbyou 發表於 24-6-6 20:55

什麼工種?

翡翠宮

tutik 發表於 24-6-7 06:42
係,我老公地盤每個月尾都cut走一堆長年資
多得政府下年5月實施強積金對沖,僱主揸緊時間裁走啲老員工。
...

Oh

子爵府

Dylanli2017 發表於 24-6-7 04:09
公務員打工皇帝咁濟,不過政府入不敷出,公務員加人工呢個奇蹟唔知可以維持幾耐,畢竟好多大陸地方政府都 ...

大陸公務員係有減人工,但減左都只係同私人市場拉近左,係由堅離地變回現實,但香港公務員的人工係勁離地。

男爵府

HL7646 發表於 24-6-7 08:08
大陸公務員係有減人工,但減左都只係同私人市場拉近左,係由堅離地變回現實,但香港公務員的人工係勁離地 ...

咪就是囉,仲要話唔加薪就影響服務質素,習主席都是拎萬2蚊人工,香港d司長就30幾萬,仲要搞到香港經濟咁差,又冇方法改善,30萬簡直是倒錢入大海

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

lemonlemoncc 發表於 24-6-7 00:16
對沖係咪一定要比公司炒?
點解我同事自己唔做, 都可以對沖到?

退休?自己不做,無譴散費/長期服務金

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Dylanli2017 發表於 24-6-7 04:09
公務員打工皇帝咁濟,不過政府入不敷出,公務員加人工呢個奇蹟唔知可以維持幾耐,畢竟好多大陸地方政府都 ...

皇帝級你都唔做?說話好誇!

水晶宮

Dylanli2017 發表於 24-6-7 08:24
咪就是囉,仲要話唔加薪就影響服務質素,習主席都是拎萬2蚊人工,香港d司長就30幾萬,仲要搞到香港經濟咁 ...

你返大陸啦!或者根本無嚟過香港。嗰度非常美好呀!唔好再踩香港,唔關你事!

男爵府

pauline_c 發表於 24-6-7 08:50
你返大陸啦!或者根本無嚟過香港。嗰度非常美好呀!唔好再踩香港,唔關你事!
...

又踩親尊貴公務員條尾tim

水晶宮

Dylanli2017 發表於 24-6-7 08:53
又踩親尊貴公務員條尾tim

你踩緊幾十萬月薪嗰一堆人,佢地唔係公務員,唔好咁高興係又踩唔係又踩!早兩日好似話立法,你自己睇路啦!

男爵府

pauline_c 發表於 24-6-7 08:58
你踩緊幾十萬月薪嗰一堆人,佢地唔係公務員,唔好咁高興係又踩唔係又踩!早兩日好似話立法,你自己睇路啦 ...

原來各司局長唔是公務員。你真是奇人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊