自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

以前好多香港人返上去都好易搵到人婚婚移居香港。
而家中國富強,巳經少左人過黎。
不過香港居民身份係未仍然對內地人有一定吸引力

男爵府

ic310 發表於 24-6-7 06:35
不過香港居民身份係未仍 ...

一樣大把,睇要樣貨色啦,張身份證連帶份政府福利,都仲有吸引力。

子爵府

回覆樓主:

對我內地的親友黎講香港沒有吸引力,佢哋唔係好有錢,但有屋(又大) 有工作,亦有退休金;香港地方小,人又多,物價高,仲話做香港人辛苦,行路講野都要快過人,工時又長

子爵府

熊妹妹 發表於 24-6-7 06:46
對我內地的親友黎講香港沒有吸引力,佢哋唔係好有錢,但有屋(又大) 有工作,亦有退休金;香港地方小,人又 ...
你親友係農村定城市人?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

當然有。

伯爵府

比以前更加多人嚟。

大宅

走落黎無非係為人身安全同走資
呢家上面外滙管制咁嚴 走錢都唔易
加埋香港啲法例執行得仲嚴過大陸
好似尋日大球場有幾個人純粹唱歌冇面向國旗都俾人拉
咁大陸人走到嘅點解唔索性走遠啲?

男爵府

2024年龍年勳章

有錢既就用香港居民身份,申請去外國,移民也好旅行也好,讀書也好。
無錢既就用香港居民身份,舔福利。

水晶宮

俗語:南方揾錢,北上使錢,就知生活水平

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

當然有吸引力啦,因為本特區護照去一些歐洲國家,例如英國、法國,可以免簽證,但大陸護照就要事前申請簽證!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

大把, 淨係passport簽証已經
小紅書見好多專材落黎

子爵府

ic310 發表於 24-6-7 06:50
你親友係農村定城市人?

兩樣也有

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

coldpanda 發表於 24-6-7 07:09
走落黎無非係為人身安全同走資
呢家上面外滙管制咁嚴 走錢都唔易
加埋香港啲法例執行得仲嚴過大陸

上星期深圳包車返港
司機至話有客人帶錢嚟香港,坐中港車根本唔check , 佢形容好似六合彩咁,一百次都唔抽查一次

男爵府

貝_貝 發表於 24-6-7 07:13
有錢既就用香港居民身份,申請去外國,移民也好旅行也好,讀書也好。
無錢既就用香港居民身份,舔福利。
...

正確

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

睇大陸網,好多大陸人都唔係特別鍾意香港
覺得物價貴,生活壓力大,樓又細,嚟香港只係為搵錢,攞到永居就走

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

唔係普遍吸引,不過吸引到部分鍾意香港福利嘅人,喺香港唔難見到。

珍珠宮

熊妹妹 發表於 24-6-7 06:46
對我內地的親友黎講香港沒有吸引力,佢哋唔係好有錢,但有屋(又大) 有工作,亦有退休金;香港地方小,人又 ...

其實做人咁辛苦返工搵錢其中一項都係為咗要有屋有退休金啫,有呢兩樣,少好多生活壓力啦

男爵府

梗係有吸引力,希望香港身份證可以保持吸引力

公爵府

2024年龍年勳章

一線城市人已經超越香港人,
二三線城市人唔覺得香港人有優勢,
四線城市&農村人仲會對香港人有興趣~

男爵府

減齡達人勳章

而家d 專才高才為左子女黎香港拎HKiD,考DSE,用低分d 既成績入返內有大學。
以港澳身份起碼都入到暨南,但當地人想入就要求高好多!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊