自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

回覆樓主:

對2/3線城市依然有吸引力, 對一線城市就無了。
我用專才來港的同事, 上海人, 佢請到明唔會攞香港身體証, 身邊同樣背景的, 都話唔要香港I. D.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

ic310 發表於 24-6-7 06:35
以前好多香港人返上去都好易搵到人婚婚移居香港。
而家中國富強,巳經少左人過黎。
不過香港居民身份係未仍 ...

夠老同有錢,一樣好有吸引力,可以十幾廿日立即成婚

子爵府

問題出在香港男人身上,娶香港女人就要公一份婆一份同佢捱生捱死,娶大陸女人就俾佢落到黎唔做野,仲要甘心養埋佢大陸成班屋企人

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得佢哋係對張身份證有興趣
係方便佢哋隨時隨地出國,其他無了

特別是上海,北京等一線城市,佢地的生活條件質素仲比香港普通家庭還要好。生活上無壓力,經濟上又優勝,半退休狀況,有了多餘閒時就想外遊。

所以無簽證的香港護照才是佢哋的目標

水晶宮

大把, 特別二三線D 大陸妺.唔介意嫁住公屋, 一心拎身份證.

但一線城市個D, 一係唔嫁, 要嫁嫁高學歷有錢的.

睇小紅書就知, 大陸女仔要木門對木門,

別墅

回覆樓主:

大把

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

唔覺無

水晶宮

回覆樓主:

除左張身份證同passport 吸引外。佢地係想將仔女帶埋黎香港讀書。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

珠氏家庭 發表於 24-6-7 08:39
一線城市人已經超越香港人,
二三線城市人唔覺得香港人有優勢,
四線城市&農村人仲會對香港人有興趣~

你指錢?同意嘅 ~
錢以外嘅嘢,就唔係咁分級。
4線仲係城市?唔係農村嚟?

水晶宮

cbeyond 發表於 24-6-7 08:55
我用專才來港的同事, 上海人, 佢請到明唔會攞香港身體証 ...

唔貪,送嘅又唔會拒絕

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

睇邊度人啦。對深圳廣州東莞呢D地方的人來講,佢地真係冇興趣攞香港身份證。有個東莞朋友個女係香港讀完master,有學校請佢做老師,佢計過條數都係返東莞國際學校教書好過係香港。香港四萬一個月,租屋都要兩萬幾。佢返去東莞教書兩萬八人仔,學校包食住,公寓又大又靚,伙食又好正,可以行路返工,唔洗早起,做左幾個月供架二十幾萬的車,學校唔洗俾停車費,佢個女話係香港就算賺六萬一個月,扣除生活開支都應該冇咁的生活質素,可能住係二百幾呎的屋仔,要食外賣or自己煮,逼地鐵巴士返工。當時佢有香港本地男仔追都拒絕左,話結左婚都可能要同老爺奶奶一齊住五百幾尺屋仔,返去東莞搵返個本地男仔結婚,起碼都有一棟幾層村屋自住。以前香港比內地富裕可能多人想落來搵食,宜家內地生活環境改善左,好多人都願意留係家鄉發展你。我兩個仔女宜家讀緊中學,由返幼稚園開始識到的新移民家長,來自珠三角地區真係唔多,外省的就多D。所以都係睇邊個地區。

子爵府

cbeyond 發表於 24-6-7 08:55
我用專才來港的同事, 上海人, 佢請到明唔會攞香港身體証 ...

淨係落黎打工?

大宅

虎到金來勳章

以我所見,香港阿伯對內地離異帶娃既中年女人依然好有吸引力,為左身分證同前夫仔女黎香港,在內地二婚帶娃比較難改嫁,反而香港阿伯們大部份都唔介意呢,仲會雙手奉上全部身家!

珊瑚宮

唔係細路 發表於 24-6-7 09:55
淨係落黎打工?

同事來香港攞經驗,考取國際專業資格。
9月同事就會香港讀master,去年亦考到一個專業資格。

珊瑚宮

pauline_c 發表於 24-6-7 09:47
唔貪,送嘅又唔會拒絕

中國唔可以有2個戶籍, 一線城市, 如 上海, 北京, 人地個戶籍矜貴得多

公爵府

2024年龍年勳章

pauline_c 發表於 24-6-7 09:46
你指錢?同意嘅 ~
錢以外嘅嘢,就唔係咁分級。
4線仲係城市?唔係農村嚟?

四線城市多的是~
五緞城市更多~

農村係另一回事~

http://news.e23.cn/shandong/2024-06-04/2024060400020.html

水晶宮

cbeyond 發表於 24-6-7 10:57
中國唔可以有2個戶籍, 一線城市, 如 上海, 北京, 人地個戶籍矜貴得多
...

身份證會影響國內戶籍?
我以為係多張 discount card 咁用。

大宅

回覆樓主:

佢地攞香港身份證為踏腳石,目標去外國,但有好多人其實英文都講唔到一句,勇者無敵。

水晶宮

Goldfat 發表於 24-6-7 11:04
佢地攞香港身份證為踏腳石,目標去外國,但有好多人其實英文都講唔到一句,勇者無敵。
...

一dd,而家好多國內人英文好勁,上海嗰 d,好過香港。

水晶宮

珠氏家庭 發表於 24-6-7 11:03
四線城市多的是~
五緞城市更多~

Thanks 增知識,好多名我都未聽過

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊