自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

有,好多農村生活既國內人都以港漂為理想目標。

珊瑚宮

Goldfat 發表於 24-6-7 11:04
佢地攞香港身份證為踏腳石,目標去外國,但有好多人其實英文都講唔到一句,勇者無敵。
...

錯, 我公司有6/7位同事來至國內,自問英文唔及佢地好
人地同外國人溝通, 完全無問題, 仲去過好多地方, 閒話絕對搭到咀添

珊瑚宮

pauline_c 發表於 24-6-7 11:04
身份證會影響國內戶籍?
我以為係多張 discount card 咁用。

攞雙程症來港個批,都要放棄國內戶籍啦

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

見到小紅書都好多教學落黎攞身份!

水晶宮

cbeyond 發表於 24-6-7 11:22
攞雙程症來港個批,都要放棄國內戶籍啦

其實我唔太識分單程雙程證 etc etc,你同事喺香港做嘢拎 working visa? 唔使身份證?有身份證同入唔入藉係唔係唔一樣?
外國人就要入藉香港(中國先係正確),國內人唔會喺香港申請入藉?我唔識分。

珊瑚宮

pauline_c 發表於 24-6-7 11:25
其實我唔太識分單程雙程證 etc etc,你同事喺香港做嘢拎 working visa? 唔使身份證?有身份證同入唔入藉 ...

我唔太明JM問乜
工人姐姐都有香港身分證, 唔代表佢係香港永久居民喎

大宅

一樣有,大把有錢大陸人黎租屋住做香港人,有好多都為移民

水晶宮

cbeyond 發表於 24-6-7 11:31
我唔太明JM問乜
工人姐姐都有香港身分證, 唔代表佢係香港永久居民喎

你21樓講身份證,我唔明身份證點影響戶籍。

伯爵府

回覆 ic310 的帖子

越來越趨向是一個中國省份,沒有什麼獨特性了

珍珠宮

2024年龍年勳章

ic310 發表於 24-6-7 06:35
以前好多香港人返上去都好易搵到人婚婚移居香港。
而家中國富強,巳經少左人過黎。
不過香港居民身份係未仍 ...

我諗都伸有D吸引力,因為拎特區護照方便好多,多D地方免簽啩?

用身份證去澳門,用回鄉證返大陸亦冇限制,(不過唔知大陸人有香港身份證,係咪可以申請特區護照同回鄉證呢?)

珊瑚宮

woodpecker 發表於 24-6-7 11:44
我諗都伸有D吸引力,因為拎特區護照方便好多,多D地方免簽啩?

用身份證去澳門,用回鄉證返大陸亦冇限制 ...

唔知, 我無特別問同事, 不過見佢有去澳門。
知去韓國就要簽証, 不過好似可以簽多次。
佢逢假期多數去玩,佢剛剛去完美國, 又唔覺得佢覺好唔方便, 或者咁多年習慣晒啦

伯爵府

一二線城市唔係個個都咁有錢。好多店舖sales,工厰員工 收入都唔高的。 仲有單親女人,香港福利令佢生存得容易好多。 大陸40歲搵工好難的。

子爵府

回覆樓主:

最窮嘅想要香港公屋福利,有錢嘅用香港身份出國較方便
中間嘅係國內生活更好,最多一年申請兩次簽證去旅行麻煩d

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

rebeccalin 發表於 24-6-7 09:50
睇邊度人啦。對深圳廣州東莞呢D地方的人來講,佢地真係冇興趣攞香港身份證。有個東莞朋友個女係香港讀完mas ...

分析可圈可點
明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

伯爵府

回覆樓主:

公司都請咗幾個有內地專才,仲有少少嘅。

象牙宮

回覆樓主:

咪為個passport囉!為屋既人就少左

大宅

pauline_c 發表於 24-6-7 11:06
一dd,而家好多國內人英文好勁,上海嗰 d,好過香港。

後生去海外留學就英文好。其餘三十歲以上的一般英文好渣。

大宅

cbeyond 發表於 24-6-7 11:21
錯, 我公司有6/7位同事來至國內,自問英文唔及佢地好
人地同外國人溝通, 完全無問題, 仲去過好多地方, ...

後生去過外國留學就英文好,一般無出過國既,英文好渣的。

水晶宮

點會冇,你睇下阿我鳥太

珊瑚宮

Goldfat 發表於 24-6-7 12:27
後生去過外國留學就英文好,一般無出過國既,英文好渣的。

上海現在家長, 同香港一樣, 怪獸家長
同事話佢讀書時代, 個個星期要上不同課程, 連功夫都要學。
佢英文好係因為多去唔同國家工作,接觸人多口。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊