自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

purplechung 發表於 24-6-7 15:46
之前都唔多鍾意佢地兩公婆,不過為人父母仔女有怪病真係好難受,仲要係無藥醫,佢地肯講出來等大眾認識下 ...

全球患者不太多,所以藥廠唔積極去研發藥物。希望將來有藥物可醫治。

男爵府

2024年龍年勳章

健康真係無價

男爵府

聽到真係好難過,話醫唔到更加難過,連希望都無,小朋友咁細咁可愛,咁就一世。希望爸爸媽媽撐得住,因為真係長期的事。

男爵府

elbar 發表於 24-6-7 09:03
手鄭俊弘(Fred)與何雁詩近日透露兒子患有罕見遺傳病「天使綜合症」,引起各界關注和支持。

面對這一沉 ...

祝福

大宅

Agile biotherapeutics inc有天使病孤兒藥
而且2015年已喺美國過左fda
2016年歐洲已用緊
不過⋯歐洲有兩個以上用左隻藥之後行唔到
到底隻藥成效係點仲要時間證明
祝福

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

yywong200 發表於 24-6-8 05:34
Agile biotherapeutics inc有天使病孤兒藥
而且2015年已喺美國過左fda
2016年歐洲已用緊

真係好慘,試完藥重差佐,行唔到。
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

回覆樓主:

基因突變不可逆轉
就算有葯食都不會變回正常人
稍為穩定惡化減慢
正如天價標靶葯吊耐少少命

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

72leelily 發表於 24-6-8 12:35
基因突變不可逆轉
就算有葯食都不會變回正常人
稍為穩定惡化減慢

係囉,如果可以修復基因,可以由嚴重智障變返正常人,相信醫學非常進步,亦十分恐怖

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

睇佢地兩公婆訪問, 鄭有講佢有幾低落等等... 反而何就無咩點表達自己情緒.. 好快就跳到去諗點幫個仔.. 好積極咁..

象牙宮

回覆樓主:

好慘

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

祝福

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

無話可說 發表於 24-6-7 12:42
聽見都傷心,成世人點過?生多個又唔係,怕再出事,又或者照顧唔黎!唉…希望佢地撐得住!
...

佢哋話會生第二個,好勇敢!

象牙宮

回覆樓主:

星島日報訪問佢哋. 聽阿Fred講佢早又喊夜晚又喊跑步又喊... 咁搞法好容易抑鬱真係慘. 希望真係有奇蹟

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

961123 發表於 24-6-8 21:09
星島日報訪問佢哋. 聽阿Fred講佢早又喊夜晚又喊跑步又喊... 咁搞法好容易抑鬱真係慘. 希望真係有奇蹟 :fort ...
奇蹟機會唔大.. 網上有片講長大左的天使綜合症嘅病人, 更加難照顧.. 有D唔肯食野, 同你鬥推.. 但唔食又唔得.. 唉.. 好心累...

大宅

有時會諗
如果有早知就好

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

IamDirector 發表於 24-6-7 23:18
聽唔少病童的爸爸,唔面對事實,往往瀨落媽咪身上(唔認為係自己基因問題),成日發皮氣係太太同子女身上 ...

公爵府

吾知藥廠的藥去到醫好到咩程度。因為天使病的病者係有智力問題,智商大約1-2歲,而且多有抽筋、肌力問題。單是智商,係無可能醫好,好似正常一樣,抽筋現時係有藥物抗制,但終生都要食藥。肌力就要後天不斷治療。我工作的地方,就有3個係天使症,真係行路都行吾穩,好容易跌,但笑得好開心,真係成日笑。祝福兩夫婦仔仔,希望有藥可舒緩到病徵。

男爵府

回覆樓主:

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊