自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

大宅

回覆樓主:

個阿媽好變態,點會忍心打小朋友

子爵府

cy101 發表於 24-6-7 21:15
長沙灣保安道圖書館女童遭爆粗打罵‎ 消息:母親被捕
https://www.hk01.com/article/1026971?utm_source=0 ...

睇見好心痛,相信小妹妹被打多年!

男爵府

juniormiu 發表於 24-6-7 22:10
打得咁狠個女一定一世記住,日後母女關係肯定好差,咪又係做阿媽嘅自己受番因果,何必呢 ...

佢打慣了, 控制不到, 好彩小朋友得救, 多謝好心人

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我對仔女細個幾歲我都打過
兩條友仔都係用腳踢工人/爸爸
兩個都係打屁股 真係只係每人打過一次

讀書問題只會不斷鼓勵 考試成績差唔會鬧
我成日講學生唔識咪唔識囉 就係唔識先要去返學
識既做左老師啦
所以我對仔女唔會學業有壓力

好老實點打得落手 自己生架嘛
又扯耳仔又打臉好離譜童年好大陰影

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

陳小b 發表於 24-6-8 08:15
嗰陣細佬仲bb時 厭奶期,攪到我都差d發顛,但我都強忍住自己,唔可以郁手。每次餵奶時 都唸住經送題目比佢 ...

係, 如果少打的, 打patpat小朋友已好驚, 下次好少再犯, 但有d父母不斷講道理, 小朋友已經唔會聽, 仲變本加厲, 果d我見到真係想打佢一把掌, 佢一定靜哂, 因為少俾人打, 適當體罰係需要的, 但一定係忍無可忍才要打patpat...p.s.我好少打仔, 不過佢地一見我講或作起手勢打, 已經好驚了

男爵府

家家公主 發表於 24-6-8 08:31
我對仔女細個幾歲我都打過
兩條友仔都係用腳踢工人/爸爸
兩個都係打屁股 真係只係每人打過一次

我見好多父母好痴線, 將脾氣發洩喺小朋友身上~~~

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個阿爸係咪都有責任?佢冇理由唔知?

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

Liukut 發表於 24-6-8 08:43
我見好多父母好痴線, 將脾氣發洩喺小朋友身上~~~

大把
呢啲人真係唔適合生仔女
連自己情緒都控制唔到
一有不如意事就喊打喊殺 失控
做佢地身邊人都慘
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Jane1983 發表於 24-6-7 22:03
見到個哥哥坐係度笑笑口,係咪屋企重男輕女呢?係公眾場合都咁樣暴打,睇到個心好唔舒服。

...
或者本身個仔叻過阿妹好多,平時唔需要媽媽勞氣
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

cy101 發表於 24-6-8 08:47
個阿爸係咪都有責任?佢冇理由唔知?

一係唔理, 一係自己打埋一份 d男人都係無鬼用, 唔識保護仔女~~~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

vivibabyvivi 發表於 24-6-7 22:26
唔識教就唔好生啦,拉個阿媽坐監啦
除了唔識教唔好生之外,冇錢亦都唔好生
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

maymay220hk 發表於 24-6-7 22:20
我個年代係比媽打大
藤條炆豬肉,依代人抗壓能力都高過而家好多

珍珠宮

帶去後梯打,個女人似有精神病。。。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

仔女聰明與否?也是遺傳,個女人要打的應該是打自己和個老公。

寶石宮

she007 發表於 24-6-7 23:22
以前啲阿爸阿媽個個都拎雞毛掃打,連老師都有打長間尺可以打手板,不過呢個年代係唔興/唔可以咁
...
所以我覺得個代人抗壓能力比現今高好多,現今唔打得唔鬧得,一少少唔如意就諗埋一邊

大宅

cy101 發表於 24-6-7 21:44
知而不報,立咗法未?阿妹平時真係冇傷冇臉腫?老師有冇留意架?

做外人真係慘,明明係D父母打子女吾啱,但如果咁吾好彩睇吾到小朋友有淤傷冇報驚而有官非,真係慘
老師一班有成2-30人,有时真係未必好快留意到.,..好心D父母就善待小朋友啦,正一害人害物

子爵府

原來係香港

寶石宮

自己冇耐性好心就俾錢人教啦

寶石宮

8bbd308cab7ad9 發表於 24-6-7 23:19
我細個每日就係咁過….我媽一野就兜巴聲落我塊面度,爆粗鬧都係日常,最衰就係佢會一手扯住我啲頭髮咁將我 ...
你阿媽好癲喎

侯爵府

littlehoneymum 發表於 24-6-8 01:02
一定平時喺屋企,打得仲犀利,
細路仔識得唔喊,忍住,
大個咗一定有陰影,創傷後遺症 ...

呢d受傷害小朋友應該去寄養家庭暫住,要受保護。
香港判刑太輕,如果呢個細路女驗傷後冇乜問題,個媽媽應該唔駛坐監。之後佢應該只係屋企打。

首頁
34567...15

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊