自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

Fatima_melanie 發表於 24-6-8 08:14
我嘅經歷同你地一模一樣,自己由細已俾阿媽兜巴星用衣架打,加上隔離屋都成日打仔,我細個以為咁樣被虐打 ...

我的經歷也和你一樣,上一代打囝好似是一種風氣,理所當然咁,我阿媽的刑具也是衣架,滕條都有,打到夏天都要著外套,因為要遮住啲滕條痕,隔離鄰舍都打囝,好似齊齊打話比人哋聽有家教咁,阿媽就將生活上經濟上的壓力和不安的情緒發洩在我們身上,對小孩是絕對有陰影,到今時今日我仍然記得。
我阿囝出世後,阿媽叫我不要錫阿囝錫得咁出面,要嚴厲,我真係不會來這一套,我就是要錫,我要等阿囝知道媽媽很愛他。

大宅

回覆樓主:

個阿媽應該將自身情緒發洩係個女身上。有人話個阿哥陰陰咀笑,可能個女唔係個阿媽生。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

以後點保護個女童?個女人有可能保釋外出,又或者坐完監,點算?到時收埋打…

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主:

咁唔鍾意個女就唔好生啦,吓吓兜面打,仲拉去後樓梯打,妹妹剩係默默地流淚;證明已經打過好多次,妹妹好慘

男爵府

Goldfat 發表於 24-6-8 09:26
個阿媽應該將自身情緒發洩係個女身上。有人話個阿哥陰陰咀笑,可能個女唔係個阿媽生。
...

唔關事啦,親生嘅兄弟姊妹一樣會冷眼旁觀,出聲咪打埋自己,平時積怨嫌阿媽打得唔夠多添啊,撥火都經常發生,人性醜惡但呢個係現實

男爵府

控制好情緒先好教小朋友,無論家長抑或老師都係

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

Delete

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

Goldfat 發表於 24-6-8 09:26
...
其實見到細佬妹被呀媽打到咁甘,做阿哥家姐應該都驚到唔敢郁,反而呢個阿哥仲笑笑口,食晒花生,呢個家庭重男輕女好勁,妹妹好可憐!生响呢啲家庭!

伯爵府

Fatima_melanie 發表於 24-6-8 09:39
唔關事啦,親生嘅兄弟姊妹一樣會冷眼旁觀,出聲咪打埋自己,平時積怨嫌阿媽打得唔夠多添啊,撥火都經常發 ...

冷眼旁觀都算,恐怖在個阿哥係度笑,個妹被打都笑得出

男爵府

痴線,short 咗,咁樣打自己個女都得嘅?!
可能佢細個都係受虐打?大咗心理唔正常

伯爵府

小妹妹好可憐。呢啲人點解唔打自己呀,個女係點,聰明唔聰明,都係你遺傳俾佢。

大宅

Fatima_melanie 發表於 24-6-8 09:39
唔關事啦,親生嘅兄弟姊妹一樣會冷眼旁觀,出聲咪打埋自己,平時積怨嫌阿媽打得唔夠多添啊,撥火都經常發 ...

咁攪到兄弟姊妹及父母關係變差。如果係我,會比補習老師教功課。

男爵府

睇片見個亞媽都唔識教,根本都冇教,淨係鬧,出手打,一點耐心同方法都冇。
自己EQ低,教唔到,又對仔女成績有要求嘅,就要外判搵補習啦⋯⋯

伯爵府

好擔心個小女孩,呢D黐線女人不適合有小朋友,再比返佢照顧個女仔肯定好慘!

水晶宮

回覆樓主:

好慘,肯定由細打到大

侯爵府

係街都做到咁,屋企重狼死

ohmygosh    發表於 24-6-8 21:14

侯爵府

2024年龍年勳章

cy101 發表於 24-6-7 21:15
長沙灣保安道圖書館女童遭爆粗打罵‎ 消息:母親被捕
https://www.hk01.com/article/1026971?utm_source=0 ...

可能唔識教溫習啫。
見小妹妹著衫仔幾新淨,頭髮企理,
平時似有得到照顧。
或者外判補習社會解決問題。

水晶宮

太暴力

水晶宮

有些人講,點解上一代好多人打仔女,但仔女長大後人很堅強,亦好孝順。

堅強和孝順唔係因為打,而係在打之外,係有深厚的親子關係。如果小朋友比工人或長老湊,父母放工唔得閒理,每日15分鐘親子互動都無。人人一部電子產品,就算同一屋簷下十幾年,可能都係似搭食搭住,個感情唔係必然會有。

男爵府

Ratingen 發表於 24-6-7 21:35
條片我未睇完已哭,唔敢睇哂

喺出面已經咁對個小朋友,好難想像喺屋企呢個女人會點 abuse 個女仔

Same. 我睇左一半就冇睇 la.

首頁
45678...15

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊