自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

子爵府

Fishqqma 發表於 24-6-11 07:14
哈哈! 呢啲驚唔到咁多,邊個國家我都唔信,我驚就唔去旅行了。
...

咁去旅行都係預左的, 都係幾日。

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

baby668 發表於 24-6-10 16:28
深中通道基本上完全冇意思,除非你喺中山會養車,仲會經常揸車經港珠澳大橋返香港,唔好忘記港珠澳大橋不是24 ...

終於有人認同,另外唔揸車,
一個人來回車費分分鐘成嚿水,$2去港珠,老人去港珠大橋$35+返中山果程

#想更正你港珠澳大橋係24小時開關的。

珍珠宮

好女人 發表於 24-6-10 15:04
見而家跌左樓價,係未好時機呢?

如果退休得早不防買深圳邊,有地鐵到,如果成65歲打後先退就吾好買,年紀大都系近子孫好d, 最少有個照應

侯爵府

加菲貓3 發表於 24-6-10 15:52
近近地價又唔高既,我選大良。一個小鎮。環景好。食物好。屋大。如果係香港係住果3.4百尺既唐樓,我就會賣 ...

你鄉下?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

liverpool2023 發表於 24-6-11 07:00
如果怕床鋪污糟,住幾個月既,就自己買套新床品啦!反正淘寶大把又平又送上門
...

珊瑚宮

ddkaka 發表於 24-6-10 16:44
唔明點解啲人硬係唔明租同買係兩回事嚟,成日撈埋一齊講,租只係解決住嘅問題,咁住酒店都得啦駛乜租屋呢
...

酒店幾錢一晚?租屋幾錢一個月?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔會買, 寧願租, 每個地方hea返幾個月好過, 反正而家搭車方便

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-6-11 07:23
酒店幾錢一晚?租屋幾錢一個月?

如果間唔中先去玩幾日就住酒店好過租樓,仲可以住唔同地區

珊瑚宮

ddkaka 發表於 24-6-11 07:33
如果間唔中先去玩幾日就住酒店好過租樓,仲可以住唔同地區

幾日當然係啦

男爵府

gallygally 發表於 24-6-11 07:14
床鋪唔嫌煩可以自己買或帶埋被上去, 但電器冇得攪, 唔通自己每次換咩? 如果大家有留意新聞, 有租客試 ...

我指你長租酒店的話都可以咁做
我就唔喜歡租樓,所以我都係買樓住的,反正內地好平

男爵府

TMC3012 發表於 24-6-11 07:24
唔會買, 寧願租, 每個地方hea返幾個月好過, 反正而家搭車方便

但是你始終要找個地方做居所,放你既私人物品架!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Ritzmary 發表於 24-6-10 17:08
你未計10年期間會加租喎

都要有市場先會升,租務都唔旺。啱啱去中山玩,見樓盤 banner 賣七十幾萬一層樓,根本唔貴。

子爵府

pauline_c 發表於 24-6-11 07:49
都要有市場先會升,租務都唔旺。啱啱去中山玩,見樓盤 banner 賣七十幾萬一層樓,根本唔貴。
...

幾大先?

子爵府

liverpool2023 發表於 24-6-11 07:48
我指你長租酒店的話都可以咁做
我就唔喜歡租樓,所以我都係買樓住的,反正內地好平
...

好多人攪錯左旅居同生活的分別.
可能呢度大把人有足夠退休準備, 其實好多人上面買樓係為左將來退休之後在上面生活可以降低消費. 同旅居係兩回事. 香港有物業的, 可以放租作收入, 返上大陸住, 生活質素應該好過香港, 起碼飲飲食食可以豪少少.
如果硬要抱住投資心態, 就不如放銀行算啦

男爵府

gallygally 發表於 24-6-11 08:07
好多人攪錯左旅居同生活的分別.
可能呢度大把人有足夠退休準備, 其實好多人上面買樓係為左將來退休之後在 ...

仲有架!香港而家有乜事要維修要安裝都好貴又難搵師傅,鐘點清潔又是
內地呢方面好方便又平,想鑽洞裝燈隨時安排到又平
我哋有個鄰居剛在附近三甲醫院照磁力共掁,即日見醫生即日照唔駛1000元
各方面都好適合退休
我都唔贊成用投資角度去買內地樓,投資樓市都是香港好,起碼值租

子爵府

liverpool2023 發表於 24-6-11 08:20
仲有架!香港而家有乜事要維修要安裝都好貴又難搵師傅,鐘點清潔又是
內地呢方面好方便又平,想鑽洞裝燈隨 ...

香港係咩都貴啦, 剩係管理費, 新樓細單位都至少$5/尺, 唔食都要交

水晶宮

HL7646 發表於 24-6-11 08:05
幾大先?

80至100平,純住宿

水晶宮

gallygally 發表於 24-6-10 17:12
寧願一係買, 一係住酒店, 都唔會租民宿, 我覺得頗污糟

民宿同長租無傢俬嘅單位,係兩樣嘢嚟

水晶宮

gallygally 發表於 24-6-10 18:03
睇下幾錢囉, 超過三十萬應該就唔會買。 如已退休, 十幾萬買黎住下我覺得可以, 大前提係有餘錢, 大發展 ...

無傢俬嘅單位,甲荃喺邊度嚟?木門?

水晶宮

ddkaka 發表於 24-6-10 18:04
咁如果加仔女名落層樓到呢?

不如直接轉名比仔女,國內度度地區有差別,唔通完全靠晒律師咩?自己都要識少少。

首頁
34567...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊