自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

珍珠宮

退休租就得啦,彈性好多,第日要仔女繼承又麻煩。

子爵府

pauline_c 發表於 24-6-11 08:52
民宿同長租無傢俬嘅單位,係兩樣嘢嚟

長租你唔係打算自己買傢私搬上去?
大陸出租房一般包哂傢私電器, 唔係叫民宿叫咩呢? 都係個名稱

男爵府

gallygally 發表於 24-6-11 08:29
香港係咩都貴啦, 剩係管理費, 新樓細單位都至少$5/尺, 唔食都要交
...

所以我認為香港只適合搵錢,唔適合退休
除了貴,亦太繁忙太多人
休閒活動又太少
除非去到走不動,咁香港醫療係好既

子爵府

pauline_c 發表於 24-6-11 08:54
無傢俬嘅單位,甲荃喺邊度嚟?木門?

牆囉, 你打算自己再油一次?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

dyl 發表於 24-6-10 18:55
我會選租近香港好似深圳北站近高鐵...或關口試下慣吾慣先, 要近三甲醫院, 有事好似可直送香港急症室

租住 ...

呢 d 樓價錢同香港北區差唔多,值唔值得搬去深圳住真係好個人

子爵府

liverpool2023 發表於 24-6-11 08:59
所以我認為香港只適合搵錢,唔適合退休
除了貴,亦太繁忙太多人
休閒活動又太少

如果有錢旅居, 首選會去日本

水晶宮

baby668 發表於 24-6-10 19:22
講緊唔塞車踩爆偈就係,我坐過三個半鐘冇得走

計埋過關等人

以往經驗唔可以代表中深通道開咗之後嘅情況,話晒中山去深圳,經中深通道30分鐘,觀察吓先囉 ~ 而家都未開通。

男爵府

gallygally 發表於 24-6-11 09:02

我有打算去,旅行既時候,已經覺得好多地方想慢慢玩,揸架車,行到邊想睇就停低,唔駛趕行程。所以我都會租民宿,一個地方租幾個月。悉尼旅行見到嗰邊地產好多短租,一星期咁計。
香港樓咁貴,出租自己間屋都夠去任何地方旅居了。
希望到時仲行得走得食得

水晶宮

angiehouse 發表於 24-6-11 07:18
如果退休得早不防買深圳邊,有地鐵到,如果成65歲打後先退就吾好買,年紀大都系近子孫好d, 最少有個照應
...

其實65歲係唔係搵吓可以自由出入,自己可以煮嘢食嘅老人院?之前睇報道,兩公婆自己住間小別墅,好似都唔錯。

伯爵府

gallygally 發表於 24-6-11 09:02

日本只適合60歲以下旅居,上左年紀首要考慮都係健康,唔識日文有乜頭暈身㷫叫救護車都麻煩,去到醫院都唔識同醫生溝通呀
再者唔識日文係個邊簡直係孤獨老人,同鄰居都唔會有交流

子爵府

liverpool2023 發表於 24-6-11 09:08
我有打算去,旅行既時候,已經覺得好多地方想慢慢玩,揸架車,行到邊想睇就停低,唔駛趕行程。所以我都會 ...

係, 不過日本叫就好玩得黎又近, 地方又大, 真係幾好, 係唔識日文煩d.
澳洲就悶d, 短時間可以, 長時間應該頂唔順。

子爵府

RT 發表於 24-6-11 09:09
日本只適合60歲以下旅居,上左年紀首要考慮都係健康,唔識日文有乜頭暈身㷫叫救護車都麻煩,去到醫院都唔 ...

都係. 只當旅行, 買樓就唔會啦

水晶宮

gallygally 發表於 24-6-11 08:59
長租你唔係打算自己買傢私搬上去?
大陸出租房一般包哂傢私電器, 唔係叫民宿叫咩呢? 都係個名稱
...

長租梗係自己買傢俬電器,你喺香港未租過樓?
大陸都好多樓出租無包傢俬電器,只係租間屋,同香港租唔包傢俬嘅樓一樣。
我有屋企人喺大陸出租單位,咩都無包嫁 ~

水晶宮

gallygally 發表於 24-6-11 09:00
牆囉, 你打算自己再油一次?

長租點解唔可以再油?做甲荃清除?你講到買樓揀大發展商,租樓都可以揀呀!

子爵府

pauline_c 發表於 24-6-11 09:12
長租梗係自己買傢俬電器,你喺香港未租過樓?

其實買唔買傢俬電器都係自己決定啦, 可能你打算自己油埋幅牆同換埋個地板, 正常大陸租樓唔會自己買傢私裝電器. 你又唔知人地租幾耐俾你. 大把錢另計囉.

子爵府

pauline_c 發表於 24-6-11 09:17
長租點解唔可以再油?做甲荃清除?你講到買樓揀大發展商,租樓都可以揀呀!
...

你鍾意啦

水晶宮

gallygally 發表於 24-6-11 09:24
其實買唔買傢俬電器都係自己決定啦, 可能你打算自己油埋幅牆同換埋個地板, 正常大陸租樓唔會 ...

無租約嘅咩?唔知人地租幾耐?

侯爵府

好女人 發表於 24-6-10 15:04
見而家跌左樓價,係未好時機呢?

中山好,自己住左惠州多年,交通医療都唔係太好,我習慣内地医疗文化,而家都多數内地深圳睇医生

子爵府

pauline_c 發表於 24-6-11 09:26
無租約嘅咩?唔知人地租幾耐?

咁其實你可以同人簽二十年的.
不過人地要賣樓時都可以踢你走

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-6-11 08:56
不如直接轉名比仔女,國內度度地區有差別,唔通完全靠晒律師咩?自己都要識少少。
...

國內繼承好麻煩,可以直接轉名比仔女既,千奇吾好有突發事件,要有親戚關係既人上去攪個放棄權(父母兄弟姊妹)而且吾同地區好可能有吾同做法

首頁
45678...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊