自由講場

跳至

首頁
12345...23

尾頁

水晶宮

無意冒犯,但有時覺得好似有啲好似過咗火,但係有啲人又太過份話一啲信教嘅人係精神病人,我自己覺得有信仰係好嘅,導人向善,但有啲人又好似太……..
不過呢啲話題可能都好大爭議性
利申: 我自己唔係教徒,唔反對任何宗教

子爵府

mimi005 發表於 24-6-10 16:22
無意冒犯,但有時覺得好似有啲好似過咗火,但係有啲人又太過份話一啲信教嘅人係精神病人,我自己覺得有信仰 ...

首先我中學開始已經返教會,但係發現越嚟越唔對路

佢哋最鍾意話拜佛就係拜偶像,了解基督教更多就覺得越恐怖

有個親戚係虔誠基督徒,將父母所有供奉嘅神主牌連祖先掉爛曬,然後逼個老母洗禮,呢啲咪就係叫做孝順囉

佛教就係教人向善

基督教只會唯我獨尊

其他都係邪教拜偶像,呢種logic根本就好恐怖

緣份的天空    發表於 24-6-12 12:18

伯爵府

BK Milk勳章

其實你可以隨自己心意,信你所信的。我相信世界一定有神,看看宇宙萬物,定有創作者。只是在選哪種宗教時,我並不完全偏向一方。我選基督教,是因為在我的認知裡面相對最合理,我亦有不同意的地方,或許是人類的認知局限。我是這樣理解的,反正自己怎麼舒服怎麼來,不必在意他人

伯爵府

回覆樓主:

唔關乜宗教事,係關人事,宗教本義無叫嗰啲人咁樣,如果講過火,咩宗教都有信徒過火啦

子爵府

2023年兔年勳章

baby668 發表於 24-6-10 16:30
佢哋最鍾意話拜佛就係拜偶像

有個親戚係虔誠基督徒,將父母所有供奉嘅神主牌連祖先掉爛曬,然後逼個老母洗 ...

完全認同你所講,娘家有基督徒,親身經歷過

子爵府

Rose^^ 發表於 24-6-10 16:39
完全認同你所講,娘家有基督徒,親身經歷過

好多人一信教就好似中邪一樣,然後極力迫身邊人信耶穌

最好笑嘅就係基督教同天主教兩派係勢仇

一個拜個仔,一個拜佢母親聖母

兩個宗教經常發生衝突

子爵府

幸福花海 發表於 24-6-10 16:39
唔關乜宗教事,係關人事,宗教本義無叫嗰啲人咁樣,如果講過火,咩宗教都有信徒過火啦
...

算我孤陋寡聞,真係未聽過佛教,會同其他教派衝突

但係基督教就會不斷挑釁,話其他都係拜偶像,淨係基督教同天主教,多年來衝突無數,就係因為大家理念唔同,大家都認為自己先至係霸主

似足美國佬立場一樣,我就係大佬,我就要係霸主一樣

子爵府

2023年兔年勳章

baby668 發表於 24-6-10 16:42
好多人一信教就好似中邪一樣,然後極力迫身邊人信耶穌

最好笑嘅就係基督教同天主教兩派係勢仇

佢哋好鍾意係醫院,向重病或垂死病人,心靈最脆弱嘅病人傳教和決志禱告,然後告訴這病人已信咗基督!

Subconscious    發表於 24-6-15 18:37
緣份的天空    發表於 24-6-12 12:19

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Rose^^ 發表於 24-6-10 17:05
佢哋好鍾意係醫院,向重病或垂死病人,心靈最脆弱嘅病人傳教和決志禱告,然後告訴這病人已信咗基督!
...
無錯, 1995年婆婆中風昏迷訓在威爾斯, 2012 Pa 老人痴呆在瑪嘉烈。
2016 5月, 我在QE ICU.

男爵府

Rose^^ 發表於 24-6-10 17:05
...

其實都係比在生的人有個盼望,病人死前信主,主接收佢靈魂,將來在生的人死左會再見番面

伯爵府

阿伯拉罕一神教既全部都係邪教

水晶宮

天主教徒好似冇咁 ( hard sell )
我有朋友中途轉左會

大宅

回覆樓主:

我個朋友佢話生日係唔會慶祝,所以佢唔會同自己或同人慶祝生日,我覺得好怪,不過事旦啦,佢唔影响人佢鍾意啦!

男爵府

lily-of-valley 發表於 24-6-10 17:08
無錯, 1995年婆婆中風昏迷訓在威爾斯, 2012 Pa 老人痴呆在瑪嘉烈。
...

2016 5月, 他「也」在 QE ICU
可能曾經有一面之緣

子爵府

2023年兔年勳章

lily-of-valley 發表於 24-6-10 17:08
...

Hello,我記得你
之前我哋係個post都呻過
親人臨終前迷糊間被安排信了基督教,
然後喪禮想用佢哋嘅宗教儀式
但我這親人生前,拜神拜足六十年

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Rose^^ 發表於 24-6-10 17:22
Hello,我記得你
之前我哋係個post都呻過
親人臨終前迷糊間被安排信了基督教,
Hello, 我都記得。 婆婆生前講過, 若個人自迷時, 夾硬將個人轉教, 而個人死咗無佢expect的宗教, 佢會變無主孤魂。

子爵府

2023年兔年勳章

uns 發表於 24-6-10 17:12
其實都係比在生的人有個盼望,病人死前信主,主接收佢靈魂,將來在生的人死左會再見番面
...

真心接納信基督,當然冇問題
如果你有時間,睇番之前bk嘅post
睇下基督徒嘅所作所為
就明我點解對基督教咁反感

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23684800

象牙宮

Miss_Yellow 發表於 24-6-10 17:21
2016 5月, 他「也」在 QE ICU
可能曾經有一面之緣
2016 5月7日, QE ICU. 你有人在ICU?

子爵府

2023年兔年勳章

lily-of-valley 發表於 24-6-10 17:26
Hello, 我都記得。 婆婆生前講過, 若個人自迷時, 夾硬將個人轉教, 而個人死咗無佢expect的宗教, 佢會變 ...

原來係咁

嗰次我堅決拒絕基督教家人
堅持喪禮用返親人生前的宗教儀式

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

宗教而起嘅戰爭死亡人數遠多於其他戰爭

首頁
12345...23

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊