自由講場

跳至

首頁
12345...23

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Rose^^ 發表於 24-6-10 17:35
原來係咁

嗰次我堅決拒絕基督教家人
可能而家疫情之後, 唔比所謂義工自出自入, 好D。

婆婆一生誠心信觀音。

子爵府

正生會嗰兩件人渣董事陳兆焯同埋林希聖都係基督教

伯爵府

Rose^^ 發表於 24-6-10 17:05
佢哋好鍾意係醫院,向重病或垂死病人,心靈最脆弱嘅病人傳教和決志禱告,然後告訴這病人已信咗基督!
...

咁呢個又ok喎, 到個個階段, 係咪真係有神重要嗎?最少減少左痛苦已係好事

伯爵府

回覆樓主:

我是天主教徒,我知天主教神父同基督教牧師都常有交流會,真係唔知如何衝突。至於個別教徒有徧激行為都係個人問題,唔關宗教事

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

無論任何一種宗教、都是一盤生意~

客人當然越多越好~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

幸福花海 發表於 24-6-10 17:53
我是天主教徒,我知天主教神父同基督教牧師都常有交流會,真係唔知如何衝突。至於個別教徒有徧激行為都係個 ...

根本成個教都係咁

以前細過比興趣班老師叫個阿媽比我返教會,
返過一排, 出去活動個導師會專登帶我地經過D寺廟,就係為左講句「呢D就係拜魔鬼」

以前同一個朋友,都唔係好熟既,食飯,講起佢上星期去左人地葬禮,
話見倒人地燒衣、破地獄, 好迷信好無知真係頂啲人唔順

阿仔返間小學, 唔係基督教既, 無宗教信仰既,
有一年玩左一次萬聖節活動, 只係剪下南瓜手工, 同埋問老師拎糖果
個校長係基督徒, 知道左有班老師早會出左萬聖節活動,
第二日即刻開會, 然後宣佈話萬聖節係拜鬼活動, 嚇到有學生夜晚發惡夢, 以後全校禁止辦萬聖節既活動同埋講萬聖節既專題
但人人都知係因為基督徒校長同老師覺得萬聖節係拜魔鬼活動所以唔鍾意先禁

根本成個教本質就係排他性強

不過算啦
你自己信呢D野, 一定係覺得唔係咁, 人地係偏見

子爵府

佢哋好鍾意係醫院,向重病或垂死病人,心靈最脆弱嘅病人傳教和決志禱告,然後告訴這病人已信咗基督!
...

其實你諗下就知道,佢哋嘅形式,首先佢哋要你每個星期返教會,目的就係一個環境,同埋特定一班人,可以不停幫你洗腦

當同一個訊息不斷重複又重複,明明唔係事實你都會可能信

象牙宮

...
朋友做殯儀業,好多呢類是件發生,
迫家人行基督教儀式.

大宅

我想講呢
我身邊啲所謂基督徒好多都唔係咁貞潔

男爵府

lily-of-valley 發表於 24-6-10 17:30
2016 5月7日, QE ICU. 你有人在ICU?

早你幾日

男爵府

mercurycc 發表於 24-6-10 18:43
朋友做殯儀業,好多呢類是件發生,
迫家人行基督教儀式.

當年身邊人和家人都是

象牙宮

Miss_Yellow 發表於 24-6-10 18:48
當年身邊人和家人都是
聽朋友佢地好恐怖,
傾後事已經要話事,
試過上靈堂搶,
聽到都驚.

水晶宮

大力大力 發表於 24-6-10 17:56
無論任何一種宗教、都是一盤生意~

客人當然越多越好~

絕對係,我朋友比錢教會都唔比家用亞媽,仲成日叫我唔好諗咁多嘢,返教會乜都交比主就得

香港基督教會斥3653萬入市‎ 連掃3伙觀塘商廈單位、每伙呎價8千
https://www.hk01.com/article/1022151?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Miss_Yellow 發表於 24-6-10 18:47
早你幾日
大家祝福,身體健康

男爵府

mercurycc 發表於 24-6-10 18:52
聽朋友佢地好恐怖,
傾後事已經要話事,
試過上靈堂搶,

之後後事都是按照佛教搞

複式洋房

由細到大屋企人拉我返教會,亦試過返唔同教會。只可以講 我成世人見過最背道、唔誠實、唔識做人嘅人通通喺教會認識。
我喺其他圈子例如興趣班 學校 工作認識嘅人都唔及喺教會認識嘅人 咁腐朽。唔係淨係十個幾個,我講緊幾十年來返教會見過嘅人

侯爵府

ddkaka 發表於 24-6-10 19:01
絕對係,我朋友比錢教會都唔比家用亞媽,仲成日叫我唔好諗咁多嘢,返教會乜都交比主就得

香港 ...

香港基督教會係異端(即係對耶穌嘅睇法同正統唔同)
有啲正統教會反而比較窮。我教會(信義會某小堂會)已經 run deficit 一年有多

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

BeastyBetty 發表於 24-6-10 20:38
由細到大屋企人拉我返教會,亦試過返唔同教會。只可以講 我成世人見過最背道、唔誠實、唔識做人嘅人通通喺 ...

其實土生土長香港人,幾乎都有接觸過教會,我自己小學二年級時聽過咩五餅二魚呢啲,個班主任就係基督徒,總之佢係我最憎嘅老師,因為佢勁衰。之後中學都被同學邀請去返教會,去過兩次冇興趣,大學生時食食吓飯有人埋黎叫我決志⋯⋯反正,我百毒不侵,從未信過。身邊朋友冇一個係基督徒,朋友中冇黃人亦無衰人。

象牙宮

基督教仲有好多古靈精怪邪門派, 611又喊又笑通地滾, 講D星球話,咁就叫聖靈上身。
耶和華見証人不能輸血比人, 自己又唔可以被輸血。

水晶宮

我都有基督徒朋友好好人,全心全意幫人,真心付出。
但亦有d好似精神病咁,走火入魔咁,乜都係神比你嘅,乜都交比神,就算你生 cancer 都係神比你嘅考驗,天呀,個個都唔比,淨係比你

首頁
12345...23

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊