自由講場

跳至

首頁
12345...23

尾頁

水晶宮

如果個病人尾期自己覺得驚,想搵(救生(emoji))信耶蘇以為可以上天堂,咁佢自己安心啲,係好事,個心冇咁怕,但一定要自願。我親人年頭過身就係迷糊中被 sell 信耶蘇,但又真係冇得唔信邪,佢真係自己諗到出口成文,背都冇咁熟,一大段又話信主又乜又乜……….
所以我都冇反對,因為真係出自她自己口,就算我屋企人教,都要個長者識講返出嚟至得架,所以尊重長輩,信左耶蘇,用咗基督教型式 law, 但我媽心裡就唔 like 了,但冇辦法

大宅

mimi005 發表於 24-6-10 16:22
無意冒犯,但有時覺得好似有啲好似過咗火,但係有啲人又太過份話一啲信教嘅人係精神病人,我自己覺得有信仰 ...

我尊重每個人嘅選擇,而我信上帝全能的父,創造天地的主。同時我承認我係罪人,求上帝寛恕我,另外我生命有了盼望。還有,我經歷過無數次上帝嘅恩典。我曾經因為人,所以有10幾年無返教會,最近1年返教會只係因為神。
祝福你

大宅

回覆樓主:

基督教係有分福音派同靈恩派。
611係靈恩派, 我有親戚就係返呢間。佢地好鍾意講神蹟, 同見證。
佢媽前幾年開始有腦退化, 佢話佢教會啲人感應到佢係比啲‘邪靈’搞, 話要驅走佢地。
另外佢個妹呢兩年工作唔係好順利, 佢老細同另一個部門主管比Hard time佢, 令到佢好唔開心, 個親戚又話感應到果兩個人好毒, 應該係用咗巫術去搞佢個妹……
我聽到都O晒嘴~ 我身邊都有好多信基督教嘅朋友, 佢地返聖公會, 宣道會,聽到我咁講都無語(emoji)

子爵府

Rose^^ 發表於 24-6-10 17:05
佢哋好鍾意係醫院,向重病或垂死病人,心靈最脆弱嘅病人傳教和決志禱告,然後告訴這病人已信咗基督!
...

同意。家父就係咁,仲要係離世後才告知家人佢已受洗。
我睬佢都儍。
超級憎基督徒

珍珠宮

自己唔做壞事就得啦!信咩教吖多鬼餘!

水晶宮

guigui82 發表於 24-6-10 22:16
同意。家父就係咁,仲要係離世後才告知家人佢已受洗。
我睬佢都儍。
超級憎基督徒

咁我親人就冇辦法,因為佢自己真係講到頭頭是道,好似回光反照咁,雖然真係有親人臨尾 hard sell , 但我都親眼見到佢自己背書咁背到出嚟,只好尊重(先人)啦,或者佢覺得以後上天堂可以重見佢安心啲就尤得佢啦,最緊要佢自己安心,其實我哋都係想(病人/家人)尾段時間安心d,佢自我感覺良好就得架啦。我哋只有支持

水晶宮

其實我就一d都唔憎基督教,仲有幾個好朋友係添,好盡心盡力幫人。
但有啲就好好人,但有啲 over 左,乜都係神比你嘅,好似中咗邪咁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

仲要去佢去開個間,同教會, 尖沙咀,油麻地,旺角有分會都唔得。 人係佢揾嘅, 要拉返去佢個間。

男爵府

我相信基督教

不信的不必勉強

珍珠宮

幸福花海 發表於 24-6-10 16:39
唔關乜宗教事,係關人事,宗教本義無叫嗰啲人咁樣,如果講過火,咩宗教都有信徒過火啦
...
但依個教好多偏激之徒呢

公爵府

2024年龍年勳章

serenakk 發表於 24-6-10 22:47
我想講呢
我身邊啲所謂基督徒好多都唔係咁貞潔

呢樣真係⋯我識幾個有老婆/女朋友都鍾意周圍滾、又叫雞嘅都係基督徒。

男爵府

我聽過有基督徒話係要坐的士,祈禱後就截到車,係神聽到禱告。但落大雨,祈禱會無停雨,就係神比考驗大家。真係乜都佢講曬。不過我係身邊,開口埋口都強調自己係基督徒,成日將神掛係口邊既基督徒先係最陰險既。

珍珠宮

Miss_Yellow 發表於 24-6-10 17:21
2016 5月, 他「也」在 QE ICU
可能曾經有一面之緣
我睇過你以前D post
你現在生活點呀?

珍珠宮

基督教排他性好高

子爵府

回覆樓主:

我最近收到個三唔識七嘅人,寄信去我屋企,內有基督教傳單再加佢自己親筆信一封(大意都係叫我返教會),我睇完即刻撕爛封信兼掉落垃圾桶。呢個教啲人為咗要人信,真係咁癲的嗎?

男爵府

無意冒犯,但有時覺得好似有啲好似過咗火,但係有啲人又太過份話一啲信教嘅人係精神病人,我自己覺得有信仰 ...

我信主 雖然唔係虔誠基督徒,但我身邊有啲屋企人講到自己好虔誠,但係言行舉止唔覺,甚至覺得佢哋自私,表面好大愛,只是表面
但係咁樣唔會影響我信主只係影響我對教徒嘅睇法

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

身邊有好多基督教徒,其實只要不太偏頗相處可以好融洽! 但親身見過佢哋幾咁格硬黎將一個過身前仲装香嘅長輩用基督教儀式出殯,完全忽略長輩嘅意願! 我好憎,好討厭佢哋咁做!我尊重任何宗教,只是對佢哋格硬黎嘅行為感到羞恥

大宅

回覆樓主:

我遇過幾個基督徒上司,冇個係好人。

子爵府

2024年龍年勳章

唔係好明你想表達啲咩!

每個宗教都有好多分支,佛教和尚都好多騙子,當然,基督教都有異端 或不正統。

無需過份針對,凡事要了解咗先
Life must go on

子爵府

2024年龍年勳章

Reneeho 發表於 24-6-11 01:05
我遇過幾個基督徒上司,冇個係好人。

基督教點解一定系好人?
信佛拜神,無神論者,有好多好人?
其實,信徒唔代表係好人,教會如社區,咩人都有,有好有差,完全冇必要標簽

首頁
12345...23

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊