自由講場

跳至

首頁
34567...23

尾頁

珍珠宮

ddkaka 發表於 24-6-11 07:28
基督朋友成日叫我信主第時死咗上天家,會同佢係天家再見,但我心諗咁我啲老公仔女爸爸媽媽呢?佢哋唔信主 ...

我記得有個基督徒同我老公傳教,話信左第日死後上天堂,我老公話唔要,因為佢d friend全部都落地獄,咁佢咪無朋友?

珍珠宮

魚肉翅 發表於 24-6-11 17:29
其實我明白有啲信徒真係過咗火,真正嘅基督教係唔會亂咁批評其他宗教,就算自己朋友係其他宗教都唔會指手劃 ...

本來世上咁多唔同品格嘅人,有好人有衰人好正常,但特別在那些人一邊自私/黑心/壞心地,一邊又強調自己係基督徒,幾咁有愛,我真係極度想作嘔。最令人反感嘅係偽善!

水晶宮

薯圈 發表於 24-6-11 18:14
我記得有個基督徒同我老公傳教,話信左第日死後上天堂,我老公話唔要,因為佢d friend全部都落地獄,咁佢 ...

好同意你老公嘅講法

水晶宮

薯圈 發表於 24-6-11 18:17
本來世上咁多唔同品格嘅人,有好人有衰人好正常,但特別在那些人一邊自私/黑心/壞心地,一邊又強調自己係 ...

真係,身邊啲所謂基督徒都有個共通點,自私/黑心/壞心地...

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

薯圈 發表於 24-6-11 18:17
本來世上咁多唔同品格嘅人,有好人有衰人好正常,但特別在那些人一邊自私/黑心/壞心地,一邊又強調自己係 ...

所以人本身係有罪,就算佢已經信咗任何一個宗教都好,如果佢嘅神喺佢嘅心裏面企唔穩,就會做出一啲唔能夠榮耀神嘅行為,仲可能會俾人誤會佢嘅神點解咁差勁,所以一切都係在於嗰個人嘅本性…

珍珠宮

魚肉翅 發表於 24-6-11 18:25
所以人本身係有罪,就算佢已經信咗任何一個宗教都好,如果佢嘅神喺佢嘅心裏面企唔穩,就會做出一啲唔能夠 ...

咁等於一間學校,強調自己教學理念幾咁好,老師幾有愛心,但偏偏教出的同學,一邊強調自己學校幾咁好,但同時又打架,又欺凌,又蝦蝦霸霸。如果學校只推卸這只是個別學生行為不良, 難道學校真的沒責任?

偏偏隔離其他學校沒有強調自己學校幾咁正氣,幾咁有愛,但人家學生大部份起碼正正常常。

偽善,呢個形容詞,出現得最多是形容基督徒,領導自己都應該要檢討下啦!

男爵府

薯圈 發表於 24-6-11 18:32
咁等於一間學校,強調自己教學理念幾咁好,老師幾有愛心,但偏偏教出的同學,一邊強調自己學校幾咁好,但 ...

明白,大家都對基督徒有一個唔係咁好嘅觀念,所以更加要提醒自己要做得更好

水晶宮

mimi005 發表於 24-6-10 16:22
無意冒犯,但有時覺得好似有啲好似過咗火,但係有啲人又太過份話一啲信教嘅人係精神病人,我自己覺得有信仰 ...

導人向善就當然冇問題啦,但有啲係迫人去信佢嘅宗教,真係好煩

水晶宮

我記得有個基督徒同我老公傳教,話信左第日死後上天堂,我老公話唔要,因為佢d friend全部都落地獄,咁佢 ...

你老公玩嘢喎

珍珠宮

魚肉翅 發表於 24-6-11 18:34
明白,大家都對基督徒有一個唔係咁好嘅觀念,所以更加要提醒自己要做得更好
...

我曾經有10年的教會生活,我只能說,這個宗教確實令我好失望。

我有好幾個best friend係基督徒,只要唔同我硬sell宗教,大家相處得好愉快。

btw, 眾多牧師當中,林以樂(應該無記錯佢個名) 係唯一一個我好願意聽佢講道嘅牧師。因為佢落地一點,似返個人

男爵府

薯圈 發表於 24-6-11 18:40
我曾經有10年的教會生活,我只能說,這個宗教確實令我好失望。

我有好幾個best friend係基督徒,只要唔同 ...

林牧師真係好風趣,其他一般嘅傳道人可能都係比較沉悶,所以每次我都叫自己唔可以瞌眼瞓

水晶宮

其實我覺得耶穌係真有其(人),係古人,歷史人物,只不過後世的人把他神化左,而後世的人因為紀念佢所以就話佢復活左,其實完全係對佢嘅思念同尊敬,跟住個d就係後世寫的故事書掛(聖經)
我估基督教原本係道人向善嘅,不過……. 可能……. 所以……..
我支持宗教自由,我依家有返教會,但有時覺得佢哋好似(神神化),但當然有啲人真係真心好嘅
所以唔好走火入魔

水晶宮

魚肉翅 發表於 24-6-11 18:56
林牧師真係好風趣,其他一般嘅傳道人可能都係比較沉悶,所以每次我都叫自己唔可以瞌眼瞓
...

呢個我都聽過,有趣

侯爵府

或者 ,大家也沒試過跟死亡是這麼近及飽受折磨。

我也是一個信天父的義工。在伴死的process中,就算沒傳教,真的有病人跟我說,"求你跟你的天父說,我可不可沒那樣痛苦?"。or, "我真的很害怕,世界真的有上帝嗎?我死後,真的不用怕嗎?"(我本身曾修佛,絕不喜歡介入別人宗教)

我相信天父,也確實在祂愛內成長及變勇敢。

但對一些教會teaching, e.g. broken relationship, 樣樣也是祈禱祈禱。(基督教更加明顯) 我在想,難道,不需用智慧嗎?什麼也不用做/繼續做錯,只一直祈禱祈禱祈禱祈禱?

我相信天父,也希望凡事能帶著慈悲與智慧雙修。

sorry, sammi, 鄭秀文 是我不能接受教徒的"款"。樣樣也是祈禱祈禱,但不停賣誇大失實的美容廣告。 正生書院陳牧師,更加是人渣之最。。。。

em, 耶穌當年也是死在"自己人"手上。與其對別人多多批評,不如做好自己,哈哈!這是一個假門徒/假和尚世代。

伯爵府

唔洗驚
我叫左摩西帶我上登天塔問過上帝

上帝話佢唔係咁不近人情

死後係會有中轉空間, 比所有死人係果度跟隨天使同埋先知學習, 同埋解答佢地一切問題
到佢地完全信納同埋自己既觀點完備既時候, 先至會決定係上天堂定落地獄

唔係一死就用你信唔信耶穌去判斷, 一下子就要你落地獄咁陰公的
因為上帝話神愛世人
給予每個人足夠既機會同充份既支持, 咁先係慈愛, 同埋咁先係公義
因為每個人不用單純因為在世既經歷, 就決定佢地要永世落地獄

大宅

baby668 發表於 24-6-10 16:45
算我孤陋寡聞,真係未聽過佛教,會同其他教派衝突

但係基督教就會不斷挑釁,話其他都係拜偶像,淨係基督教同 ...

兩個教滿手鮮血

伯爵府

上帝有直接同我講, 摩西係旁邊都認同

佢同我講一個比喻
就正如人類養寵物, 佢唔聽話, 人類都唔會殺左佢的, 而會花時間慢慢教好佢

因為神是愛世人的, 所以無所謂不信有原罪就下地獄
死後有安排良知教育班, 以及道理討論組, 就係給予每個人足夠既時間同機會, 去好好理解神既知識、慈愛同埋智慧
到最後各人自認為已經有足夠對神既智識係有完配既理解, 最終先決定係上天堂定落地獄
當然到果時係無得呃, 上帝一睇就知你真心誠服, 定扮野呃佢,

但就會提供足夠既支援, 去好好咁教育每一個人
就好似負責任既養流浪狗人, 無論養返黎的流浪狗係幾頑劣, 都會用愛心同耐心同埋智慧去教導返好佢,
而唔係劏左佢

神愛世人, 更甚於人類對於養的動物
所以是同一道理的
神有大能
時間對神不是問題, 教育資源同智慧都是無窮, 所以不用怕的
上帝已準備好足夠既空間同時間同資源去教育每一個死後去到中轉空間的世人

除非你是無法教化之人
否則不用怕死後就忽然被滅或忽然被丟到地獄的

上帝已經親口同我講沒這回事
摩西係旁聽住都係不斷點頭

大宅

Rose^^ 發表於 24-6-10 17:22
Hello,我記得你
之前我哋係個post都呻過
親人臨終前迷糊間被安排信了基督教,

呢啲咪佢哋口中嘅神蹟囉

伯爵府

果晚摩西召喚七色彩雲, 帶我上登天塔, 就係解釋呢樣比我知