自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

生小朋友唔係為咗佢養我,係真心鍾意小朋友。養育嘅過程中亦自我完善,令自己成為更好嘅父母/仔女
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我覺得生仔要考牌, 原生家庭都好重要.
小朋友有樣學樣的, 我亞媽都無教我點樣去照顧/孝順老人家, 但我眼見我亞媽點樣服待照顧我亞婆.
到我亞媽老咗, 我參照當年一樣照顧佢, 有時仲叫埋亞女幫手.
教曉小朋友要有同理心, 人人都會老,不能掉下不管.
我覺兩人結婚, 子女係制成品, 只要健康快樂, 唔好危害人間就好了.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

我阿媽係嗰D「我做咁多野都係為咗你,無我付出無你今日」不斷強調自己有幾辛苦,我係聽都聽到耳仔生「怎」。我自己生小朋友唔會講自己幾錫幾錫佢,係做出來,我覺得生得自然就要履行父母對佢地的責任,保護佢愛佢地。但我又唔會因為做咗阿媽冇咗自己,我都要有METIME,有自己一套。至於佢地將來對我好唔好,我控制唔到。不過我身邊的確好多朋友都堅持唔生,話實在太大壓力

伯爵府

結婚生仔,早生早甩難~
但原來唔生就唔會有困難
不過都經歷左11年,唔算極困難,就算了~

複式洋房

大宅

回覆樓主:

自行決定,風險自負
attach0/tmp/php5z94Ww

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我冇咩計劃架喎
只是鐘意一個人就會諗如果同佢生小朋友,小朋友係咩樣,似邊個,有了結婚生子的念頭。咁認定左呢個人可以付託終生,就同佢講生仔先再結婚也可以(當時出來做左幾年野儲錢唔多),男方父母話結婚先比較好,於是就準備一年後結婚,一結婚就有左。

侯爵府

其實我唔覺得係自我犧牲,想有小朋友其實就係出於私心

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

jeannietsui 發表於 24-6-12 12:47
我享受個過程
雖然小朋友兩歲未夠就跌入左單親媽媽嘅路
但充滿挑戰同快樂

加油

男爵府

華妹妹 發表於 24-6-13 18:50
其實我唔覺得係自我犧牲,想有小朋友其實就係出於私心

你有小朋友?如有,又係咩原因?

大宅

當時係隨緣,並非計劃,有咗就生,最重要唔好諗以後佢供養我哋,望子成龍對佢對自己都有壓力,以佢興趣為學習基礎,自己做好退休計劃

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

成世人最開心係生左亞囡,陪到佢長大,見到佢係自己同C6 嘅迷你版,係一個好美好嘅人生經歷 绝對無諗過要靠佢養,盡責嘅父母就是要計劃埋自己退休嘅安排,唔好加重仔女負擔!

珍珠宮

因為怕比人笑嫁唔出

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

驚我屎個日無人幫我執C

伯爵府

純粹因為前夫鍾意小朋友,就生.生了一個,又想佢有伴,於是生多個.
我唔知生仔後大人細路都咁大鑊

男爵府

kokobear 發表於 24-6-13 09:07
生小朋友唔係為咗佢養我,係真心鍾意小朋友。養育嘅過程中亦自我完善,令自己成為更好嘅父母/仔女
...

男爵府

ninewest882 發表於 24-6-13 10:21
我阿媽係嗰D「我做咁多野都係為咗你,無我付出無你今日」不斷強調自己有幾辛苦,我係聽都聽到耳仔生「怎」 ...

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

我突然間覺得養育兒女好似睇萬花筒咁

公爵府

加菲貓3 發表於 24-6-12 12:32
我生仔女,唔會理佢對我好唔好。又唔會理佢養唔養我。。我一人生活都得。。我夠錢用到死果日。。對我唔好咁 ...
same, agree

男爵府

人生幾十年好短暫,我想自己呢幾十年每一個階段都刺激起伏精彩,我唔想平平靜靜咁過完一生。有兩個小朋友,哥哥已經10歲,到目前為止,我係好開心嘅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊