自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

洋房

講到悶了

伯爵府

幸好遣囑寫明 son,英文譯音+Id card。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔排除當初繼母係想平分,但時間耐咗,身邊仲有妖魔鬼怪朋友誘惑佢,加鹽加醋…獨食!

琥珀宮

糯米米糍 發表於 24-6-12 20:12
男事主尋日自己一開始有講,佢話間屋係祖屋,都唔使講係分俾邊個,一定係留俾仔架啦,因為老豆係個好傳統 ...

但法律上唔係咁計呢,正c蠢
又攪到自己個仔咩都冇

珍珠宮

糯米米糍 發表於 24-6-12 20:12
男事主尋日自己一開始有講,佢話間屋係祖屋,都唔使講係分俾邊個,一定係留俾仔架啦,因為老豆係個好傳統 ...

好傳統就比晒個仔啦,又點會比老婆,好話吾好聽個大陸婆再嫁或有個仔就比外姓人tim啦,我覺得應該系老到懞左比老婆夾去立遺囑

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

呢個繼母算勁啦
咁嘅款 又一把年紀都搵到二千萬返黎

琥珀宮

日月水火 發表於 24-6-12 20:05
X2陰間娟(美華事件)、河馬、今晚呢件繼母

其實搵個女人照顧自己唔係問題,唔好結婚就得啦,每個月比家用囉
D男人揾到咁多錢但點解可以蠢成咁

珍珠宮

Debbie0331 發表於 24-6-12 20:36
幸好遣囑寫明 son,英文譯音+Id card。

應該攞得到既,天發太老實太易信人又吾貪心,咁多年有得住已經滿足,繼母就擺明貪

珍珠宮

日日好攰 發表於 24-6-12 20:21
兩個女仲要乜都無。

真係有媽的孩子像個寶。

有媽都未必分到俾女
d人好老土

伯爵府

esmehouse 發表於 24-6-12 20:06
新何太可能揼緊自己個心口,人哋有 40,000,000,何伯得 4,500,000
係呀!人哋四千萬就到手,佢450萬都攞唔到

男爵府

日月水火 發表於 24-6-12 20:05
X2陰間娟(美華事件)、河馬、今晚呢件繼母

仲有提款基呢

大宅

mercurycc 發表於 24-6-12 19:55
錯重點,東張主持衣著。

冇留意主持的衣著喎,總之有錯字必須盡快更正。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 24-6-12 20:14
應該要對身份證吧?

身份證號碼對、而且佢爸爸過身後、亦簽過租約........我就 ...

冇核對身份證架
我屋企人寫時候係俾資料,律師佢就照打

叫你簽名嘅時候睇清楚,佢就會逐行逐行講多一次
不要從別人的嘴裡去認識我

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

身分證號碼無出錯,所以冇擔心佢!

男爵府

angiehouse 發表於 24-6-12 20:06
律師吾會研究你寫d咩系平安紙,因為尼d系立平安紙人既責任同私隱,就算系自己立既平安紙內容都可以吾比人 ...

唔係㗎,一個盡責嘅律師係應該個受益人id copy 㗎, 呢個case,可能個繼母同個律師根本就係同一堆人

珍珠宮

venus2014 發表於 24-6-12 21:37
唔係㗎,一個盡責嘅律師係應該個受益人id copy 㗎, 呢個case,可能個繼母同個律師根本就係同一堆人
...

吾關事,所有律師樓都不需要受益人身份証副本,你可以問任何一間律師樓 ,受益人只需名,身份証,地址,如果受益人系一隻狗或是一間學校一個團體,律師樓要點對,吾通問個團體攞商業登記?遺囑您中意點寫都得,系立遺囑人責任,驚出錯未加個遺產執行人系遺囑囉

男爵府

angiehouse 發表於 24-6-12 21:44
吾關事,所有律師樓都不需要受益人身份証副本,你可以問任何一間律師樓 ,受益人只需名,身份証,地址,如 ...

咁我就唔太清楚啦,但當時幫我寫遺囑個律師就話如果有受益人就要攞個受益人嘅ID copy,佢話驚搞錯啲資料,所以有份hard copy喺手會好啲

珍珠宮

venus2014 發表於 24-6-12 21:47
咁我就唔太清楚啦,但當時幫我寫遺囑個律師就話如果有受益人就要攞個受益人嘅ID copy,佢話驚搞錯啲資料, ...

我見識過幾份遺囑,都吾需要id copy. 律師行做果part只系做起草加見証, 至於你遺囑寫既資產系真定假,受益人有無亂up佢地系無責任,份遺囑點執行系事主既事,打官司去法庭個d律師先會對細節

男爵府

認命。希望天發一年內上到公屋。

琥珀宮

我要passion 發表於 24-6-12 21:54
認命。希望天發一年內上到公屋。

有咁嘅老豆真係悲哀,祖宗18代都唔會放過個c蠢老豆

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊