自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

polliebb 發表於 24-6-13 08:43
哩隻色已經叫好啲,前一晚我見到有條係白色

仲要個攝影師係有心影住佢囉柚

子爵府

selinako^^ 發表於 24-6-13 08:30
patpat 好扁

題外話, 出街有時見到個菲傭 佢成日都係著黃色瑜伽褲

有d下身成個大笨象都夠膽著

大宅

9成本地居民嘅精神食糧:前鋒東張>中場佛門金c雀>後衛80年代天后。佛門金c雀plan c嬲嬲玩出火,plan d要出場。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

angiehouse 發表於 24-6-13 16:05
佢應該系宅男底,不求上進有得食有得住就得,吾系而家走頭無路都吾會反抗
...

我同c6 都係咁講,佢老豆未死就老豆養 宜家就諗住繼母收租後...每月有返2萬 ,有住有錢使就咁就成世, 點知繼母大貪乜都攞晒佢

話又分2頭,佢繼母諗 點解我要搵租客 變相好似養埋佢,佢就躺平等d 錢係天上面跌落黎
不過咁,遺囑係寫個仔個名 呢d 都注定 冇得話唔抵,要講唔抵 天發個家姐/妹仲唔抵

ps 繼母係衰 真係衰到....

珍珠宮

selinako^^ 發表於 24-6-13 19:41
我同c6 都係咁講,佢老豆未死就老豆養 宜家就諗住繼母收租後...每月有返2萬 ,有住有錢使就咁 ...

其實最好賣左分左佢,佢要點洗眼不見為乾淨

珍珠宮

angiehouse 發表於 24-6-13 16:05
佢應該系宅男底,不求上進有得食有得住就得,吾系而家走頭無路都吾會反抗
...

我都覺得系,佢自己都有責任,乜都依賴人,明知個名錯左都唔著緊又易信人,搞到今時今日如此地步 個繼母又衰格,太貪心

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hellomiki 發表於 24-6-13 20:09
我都覺得系,佢自己都有責任,乜都依賴人,明知個名錯左都唔著緊又易信人,搞到今時今日如此地 ...

我唔知宣布遺囑時,使唔使簽紙確定
我父母果陣 由我家姐處理,都白紙黑字簽晒名確實

佢果陣應該知個名係錯,點解唔要求改左先簽? 求先我都同c6 講: 果個名唔係我 ..我係唔會簽
做人去到某程度就好現實,講到利益 幾親都係假,唔係下下講個信字,所有野均真d 好

翡翠宮

angiehouse 發表於 24-6-13 19:53
其實最好賣左分左佢,佢要點洗眼不見為乾淨

佢繼母叫佢比返上個月既錢佢 耍係租金度扣返, 之後再比返佢
咁即係 唔只欠繼母2萬 (扣左2萬之後, 要再比返繼母)

1個男人有地方住 食用都唔會多啦, 每個月有2萬好過出黎打工
又唔使交租, 咁都要 欠繼母錢? 究竟發生乜事

珍珠宮

selinako^^ 發表於 24-6-13 20:53
我唔知宣布遺囑時,使唔使簽紙確定
我父母果陣 由我家姐處理,都白紙黑字簽晒名確實

通常小家庭都系自己打開黎睇,要簽名作實加咩,我見識過幾張都吾洗簽名(你講既簽名應該系两個見証人同立遺囑者一齊簽名在個遺囑)家人會跟遺囑去做,吾服先搵律師上法庭
天發應該要一早叫繼母比份遺囑佢睇,影相作實,見吾岩名就要問律師點改名

翡翠宮

angiehouse 發表於 24-6-13 21:42
通常小家庭都系自己打開黎睇,要簽名作實加咩,我見識過幾張都吾洗簽名(你講既簽名應該系两個見証人同立 ...

我地果陣 家姐準備晒d支票 列左d明細 清清楚楚, 跟住簽收
我地好均真, 人心易變 今日好.. 明天未必好

伯爵府

回覆 可愛教主2 的帖子

係咪有KK訓練學院教,真係唔係想岐視佢地,但真係圍數唔少係呢d case, 一係就夠七年就bye-bye ,又一條好漢,再揾個有錢d,佢地真係有d計仔
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

子爵府

syne403 發表於 24-6-12 19:52
對繼母呢個詞反感, 上得東張都唔係好事

個繼母識揀個有錢老嘢攞着數,攞遺產。個阿伯有地方有錢,理應傳晒所有資產俾個仔,但個仔低低哋,又宅,點夠個繼母鬥?比著第二d醒目仔,一定唔會俾個繼母蝦成咁

子爵府

selinako^^ 發表於 24-6-13 21:36
佢繼母叫佢比返上個月既錢佢 耍係租金度扣返, 之後再比返佢
咁即係 唔只欠繼母2萬 (扣左2萬之後, 要再比 ...

感覺佢
好聽就太單純太天真
難聽就智能有少少問題, 無打工能力甚至照顧自己既能力都有限
我諗佢老豆都知道, 諗住繼母照顧佢終老, 點知繼母貪得無厭
上東張可以有事主姊妹幫手

珍珠宮

selinako^^ 發表於 24-6-13 21:57
我地果陣 家姐準備晒d支票 列左d明細 清清楚楚, 跟住簽收
我地好均真, 人心易變 今日好.. 明天未必好
...

所以未可以列明一個遺產執行人,果個人一定要可靠

selinako^^    發表於 24-6-14 11:28

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

一齊都係制度問題,而家啲人咁有錢,閒閒地一層樓都幾百萬,邊個唔想要?有時諗,結婚為乜呀!老咗又怕人某住自己啲錢

翡翠宮

crt1234 發表於 24-6-13 22:50
感覺佢
好聽就太單純太天真
難聽就智能有少少問題, 無打工能力甚至照顧自己既能力都有限

佢一早講左傳仔唔傳女, 姐妹點會幫手
佢一個人 又唔使交租 每個月2萬 但都欠繼母錢, d錢去晒邊? c6 話住村果d好多都睹得好勁 (唔係話天發 c6 只係有感而發)

c6又話: 佢老豆遺囑寫 將收租既錢 繼母 2/3 個仔1/3..., 即係預左個仔只係坐係度...乜都唔做(可能佢老豆知佢本性) 繼母就搵租客 所以繼母佔大份..賣地錢一人一半 呢個分配亦合理
所以天發 話佢老豆神智不清既情況下立遺囑.. 呢句我覺得唔多可信囉

其實姐妹唔幫 都有一班律師主動搵佢既

個繼母係衰架啦, 遺囑係佢老公生前既意願..佢應該執行 宜家咁大貪攞埋人地果份...都唔抵幫

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊