自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果一個人煮個烏冬/米粉或者放晒材料落電飯煲燉飯算,尤其天氣熱,煮完都無胃口食

男爵府

繼續爭氣 發表於 24-6-13 13:55
煮半乜米好難預, 成日會落唔岩水份量, 同埋又要洗菜又要切肉
再加上宜家開始天氣熱, 係廚房攪一輪已經出曬 ...

一個人,我會出街食
就算煮,我都唔食飯

水晶宮

2024年龍年勳章

煮半乜米好難預, 成日會落唔岩水份量, 同埋又要洗菜又要切肉

你煮比人定煮比自己?自己的話,我就經常鐘意一鍋到底。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

煮下麵 蒸下餸

珍珠宮

唔會,都係簡單,快,無乜功夫

蒸鹹蛋肉餅,焗吓雞翼之類,咖喱鷄,炒清菜加啲肉,複雜我唔識煮,都係咁上下

公爵府

好媽媽勳章

煮完分餐,一個人對我黎講買餸太難,因為我唔會買半斤

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其實我一個人會揀出街食或者食外賣,可以唔使煮

珍珠宮

「煮半乜米好難預, 成日會落唔岩水份量」這個吾難,用量杯就可以。

「又要洗菜又要切肉」這個亦吾難,係煩,仲要洗碗洗碟洗鑊,抹抽油煙機、抹爐、抹㕑房⋯⋯

伯爵府

煮多小小留一半要來炒飯

大宅

一個人就簡單煮麵食,又或者索性出街食

珍珠宮

好媽媽勳章

我都覺得煮1人飯量好難攪,所以我係每次煮2人份,另一碗飯裝好放雪櫃或冰箱,食前用微波爐加熱。

餸菜其實差不多,肉就煮2人份量,一半留起。綠色蔬菜就洗2人份或更多,但只煮1人份,其餘包好放雪櫃,已經洗好,下次煮時雪櫃取出即可炒/煮。

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

一個人真係懶得煮飯, 頂多都係煮個麵
想食飯就會叫外賣

水晶宮

如果我煮,我會直接煮多少少白飯。白飯剩左可下一餐食(可煮粥都得)。

複式洋房

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊