自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

大力大力 發表於 24-6-14 10:05
早十多年前還可以搞死中國、好彩美國由於專注反恐、阿富汗及伊拉克拖住美軍、而中國得了十多年的高速發展 ...

講係咁講啫,咁易咩?今時今日美國仲好大力度,佢打你唔死但可以重傷你!而中國內部都唔係話完全冇其他隱憂,所以未來十年步步艱難!一失足真係可以粉身碎骨!我當然會祝福中國更強更好啦,畢竟我身家性命財產後代都在此,中國好香港好,香港好我肯定好!但眼下危機都不得不擔心!

大宅

侯爵府

回覆樓主:

樓主要多睇世界各地新聞,執笠潮唔係香港獨有,日本近呢年都有拉麵店執笠潮,內地一樣好多地舖執笠,西方就更加唔使講,幾年間嘅生活模式改變+本地商舖毫無特色及租金貴都係執笠原因。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

bbc2018 發表於 24-6-14 09:07
只係擴充,租埋其他舖位,之後有3層

逆市生存

水晶宮

olkan 發表於 24-6-14 11:08
愈少人幫襯,店舖圍唔倒皮,就會加價,但惡性循環下,啲人見咁貴就索性唔幫襯。
...

咪係,反而減價都仲會有生意,c9見唔貴,又唔駛自己煮咪會經常幫襯

水晶宮

回覆樓主:

曾經香港食野唔貴,內地人多來港食,不知不覺一1路加價就變成咁

侯爵府

環保接龍勳章

今年係有d奇怪.
好幾間大既批發公司,
做咗20年+以上.
都係話今年結束.
佢地都係話生意唔太好,
又請唔到人,
無後生接手,
所以老一輩就索性結束.

洋房

回覆樓主:

唔係話疫情開多左,所以而家執係正常

子爵府

回覆樓主:

全球經濟放缓,各市場都在調節中,自然會汰弱留強,唯有看實力及財才

男爵府

其實香港鋪位租金同人工跌到同深圳差不多時,自然就唔會咁多執笠了,收租果班仲死撐緊,而打工既人都要做好心理準備,人工回落到同深圳一致既水平。畢竟香港同深圳比冇咩優勢,去到同深圳一樣水平好正常。樓價,股市,人工,租金會逐步同大陸睇齊。

子爵府

noodleball 發表於 24-6-14 08:34
$65都唔會去食,仲要$85,而且又唔係好味,所以我夜晚都冇幫襯茶餐廳冰室呢啲,寧願自己返去煮個麵烏冬米 ...
重點係比85蚊,但餐廳比番值50嘅食物比你,食完都呻笨

大宅

執左同舖開返食肆咪ok,如果一直吉就有問題。

象牙宮

回覆樓主:

以前食店唔係任食,點會限時架!執笠總有原因

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Anka 發表於 24-6-14 08:29
成十年冇幫襯過啦
當時啲魚腐好食同湯都好飲嘅

唔講唔記得, 以前係愉景 成日幫趁

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

好多年前覺得好味,又坐得舒服,可能20年前,沙田打工時成日去午餐

selinako^^    發表於 24-6-14 12:43

珍珠宮

日日好攰 發表於 24-6-14 07:07
自從話佢大圍分店係後巷用冷氣機水浸魚,我就唔再幫襯。

魚米 定 魚米家呀

兩個品牌

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlefunpig 發表於 24-6-14 09:38
政府唔倒錢落海佢地班官員點攞funding益某D人
一堆蛋, 一堆汽球又唔知幾多百萬, 千萬, 公帑公好洗好用, 又 ...

唔係10-20萬, 係3x-4x 萬
1x-2x 萬果d 只係低級班局長/中高級公務員/議員

翡翠宮

wylerC9 發表於 24-6-14 12:14
重點係比85蚊,但餐廳比番值50嘅食物比你,食完都呻笨

yoho 開左新商場 yoho mix, 下午茶好多都6x 以上係基本消費, 有幾間 8x 下午茶 坐到迫迫喼喼 行都冇路行, 都係d意粉 pizza 咁

yoho 另一邊 靠得住 下午茶 6x 但lunch 只係48蚊...我最愛

男爵府

回覆樓主:

朋友也剛失業,仲要今年二月剛買樓

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

selinako^^ 發表於 24-6-14 12:40
唔係10-20萬, 係3x-4x 萬
1x-2x 萬果d 只係低級班局長/中高級公務員/議員

是但啦,拉個average
都係10幾20餅一個公務員咁上下
總之日日返工每日1萬/幾千袋袋平安
民生? 隨便你哋啲平民啦
你地咪一個月搵1萬幾千蚊繼續捱

selinako^^    發表於 24-6-14 13:06

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊