自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Dylanli2017 發表於 24-6-14 12:13
其實香港鋪位租金同人工跌到同深圳差不多時,自然就唔會咁多執笠了,收租果班仲死撐緊,而打工既人都要做好 ...

Merge緊兩邊
過渡期可能20幾年
到時關口乜叉回鄉証都可以取消埋
真正既完全回歸統一

男爵府

littlefunpig 發表於 24-6-14 13:02
Merge緊兩邊
過渡期可能20幾年
到時關口乜叉回鄉証都可以取消埋

20年太耐,幾年就可以。關口冇左其實更方便,唔使成日排長龍,方便市民,大陸地多屋多,融合左,生活成本會低好多。既然香港人工下降緊,不如生活成本低d,減輕基層市民生活壓力

水晶宮

cbeyond 發表於 24-6-14 06:45
幾次金融風暴時,租金有無咁貴呀? 食物水準有無咁下降呀?服務態度有無咁差呀?
好多事唔係一朝一夕事, ...

你講得好啱,呢啲真係唔係一朝一夕

侯爵府

回覆樓主:

明明經濟唔好,但就乜都加,好明顯而家係滯脹中!
周邊地方物價便宜,香港就咩都貴晒,作為遊客都知點揀喇!

attach1_sign/tmp/phpel1XwU

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Dylanli2017 發表於 24-6-14 13:08
20年太耐,幾年就可以。關口冇左其實更方便,唔使成日排長龍,方便市民,大陸地多屋多,融合左,生活成本 ...

等埋啲公務員日日返工(emoji)多啲納稅人錢呀
返一日就一萬幾千袋袋平安
大陸邊度搵
笠多10零20年水就返大陸做富豪退休爽YY

公爵府

牛年勳章

cbeyond 發表於 24-6-14 06:45
幾次金融風暴時,租金有無咁貴呀? 食物水準有無咁下降呀?服務態度有無咁差呀?
好多事唔係一朝一夕事, ...

以前金融風暴後樓價下降,租金下降,宜家樓價降得唔多,又加息,供緊樓的負擔大左,租金不降反升,租緊樓同做生意都雪上加霜,衣食住行水電煤交通費咩都貴,生活成本咁重,市民有錢都唔敢亂洗,要洗都想物美價廉返內地享受高質服務啦。
老實講,除咗買餸生果和一些日用品之外,真係好多嘢都京東淘寶買,前兩日係街市買條魚個亞姐的態度都差到一個點,去餐廳食飯又遇不禮貌對待,以上種種遭遇搞到完全冇出街消費意欲

男爵府

littlefunpig 發表於 24-6-14 13:14
等埋啲公務員日日返工(emoji)多啲納稅人錢呀
返一日就一萬幾千袋袋平安
大陸邊度搵

咁又是哦,仲年年有人工加,我地都有得加,不過是差晌同稅加囉

子爵府

日日好攰 發表於 24-6-14 07:07
自從話佢大圍分店係後巷用冷氣機水浸魚,我就唔再幫襯。

嗰間唔係魚米嗎?好似兩間係唔同架~

翡翠宮

Dylanli2017 發表於 24-6-14 14:31
咁又是哦,仲年年有人工加,我地都有得加,不過是差晌同稅加囉
仲有一大埋垃圾項目呢
垃圾袋未做好回收配套, 無諗到點計點掉影響幾大, 造成億幾個而家就派街坊,
市道唔好搞下賣50蚊串魚蛋夜賓賓攤位, 一個月一次放下煙花, 仲有一大堆蛋呀汽球周街放, 又幾百萬, 幾千萬
納稅人既錢幾好用
響冷氣扮工室入面盤數篤篤下又唔知有幾多萬億效益喎,
跟住然後吸埋一堆二堆訓街體驗既背包客~ 正到呢
話之班官點搞, 本地人繼續用腳投下北上一票~ 大把大把既錢進貢祖國
香港咪話之你D 店中意執咪執飽佢~ 大把大陸店進駐本地~ 交換融合

伯爵府

店員好多對客依然態度差,
間接幫店鋪倒米,
趕客 ,唔執至奇。

伯爵府

rebeccalin 發表於 24-6-14 13:22
以前金融風暴後樓價下降,租金下降,宜家樓價降得唔多,又加息,供緊樓的負擔大左,租金不降反升,租緊樓 ...

Agree
早幾日去紅磡一間面包鋪買旦撻,
手示意想要邊兩種撻(想要一so 皮一牛油)其間沒有指到人亦冇阻住佢取撻的,
個女收銀黑面好悪咁講咗兩聲 “ 縮開”,
原來話人指佢d 撻( 完全沒有掂到因旦撻在玻璃櫃內),
咁我咪唯有唔幫襯囉,
又一間自己申請排隊執笠,
紅車x面包西餅

男爵府

睛靈勳章

我都記得

男爵府

食物質素差,執笠好正常!依家仲有好多食肆做得住,經濟未算太差!
風繼續吹,不忍遠離...

男爵府

2024年龍年勳章

嗰間係魚米,同魚米家完全冇關係。

男爵府

2024年龍年勳章

shmom 發表於 24-6-14 14:47
嗰間唔係魚米嗎?好似兩間係唔同架~

但係呢道好多人當係同一集團!

複式洋房

0f7ac960e77342 發表於 24-6-14 10:50
以前soho區飲酒多 依加個個食包食撻 一開開幾間烘焙包鋪 酒吧應該遲早滅絕

鋪租不太貴 餐飲小食都應該仲 ...

係呀, 依家好多野上網就攪得掂最方便啦. 最近落雨天自己先用多左foodpanda 叫外賣, D一人餐優惠幾抵食; 翡翠叫個主食+小龍包+野飲都只係$70全包送上門.

大宅

spikenard 發表於 24-6-14 08:26
我樓下的冰室,晚飯由65蚊1個餐,然後75蚊,跟住加到85蚊!

想錢想瘋!有咩可能唔執

我樓下嗰間也係貴到癲咗,蘿蔔牛腩$79

侯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

魚米寶初初開嗰陣時真係好好食,款式又多。但係越做越差,我仲以為執咗好耐。汰弱留強,只可以話佢哋不進則退。我樓下間冰室長期排隊。

大宅

回覆樓主:

標題係:執笠潮?
仲有邊d執左?

珍珠宮

Anka 發表於 24-6-14 08:29
成十年冇幫襯過啦
當時啲魚腐好食同湯都好飲嘅

第一次食魚米家,係廿幾年前,當時的魚湯米線真係驚為天人,非常好食。不過,呢十幾年都冇幫襯過。

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊