自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

cattz288 發表於 24-6-15 23:42
開頭都信亞爸,但醫護話正常係側頭,咁又真無理由咁焗個女仔

正常係側頭,但咁細個既小朋友會唔會掙扎然後人俾人襟住,引致悲劇發生真係冇人知
日日是好日

大宅

信阿爸~

問心自己就算唔係新手阿媽,但呢單野成個過程只係3-4 分鐘時間,加埋當時情況氣氛下,小妹妹又驚又掙扎,又嘈又亂,我係阿爸都未必識反應啦,信醫護係好正常。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Sumyeema1 發表於 24-6-15 23:58
仲未搵到死亡原因?

未死

子爵府

2024年龍年勳章

kwokdicken 發表於 24-6-16 00:17
睇落係護士縫針,阿姐固定。

"根據紀錄,病人在縫合傷口前,仁濟醫院護士為病人評估傷口情況,而病人服 ...

但醫護只會講對自己有利既說話,又片無相好難證明,真係好慘

子爵府

frozen2005 發表於 24-6-16 00:37
信阿爸~

問心自己就算唔係新手阿媽,但呢單野成個過程只係3-4 分鐘時間,加埋當時情況氣氛下,小妹妹又驚 ...
同意

珍珠宮

2024年龍年勳章

信阿爸

但真係心如刀割,自己望住自己個女比人焗死
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

kwokdicken 發表於 24-6-15 21:50
如果阿爸講既係真, 咁樣鑑生掩死個細路女真係好無陰公, 仲要好大可能追究唔倒

-------------------------- ...

好慘,好心痛,一路睇文章我個腦出現小妹妹反身爭扎好驚好痛,然後抖唔到氣嘅畫面,好心痛….

子爵府

2024年龍年勳章

frozen2005 發表於 24-6-16 00:37
信阿爸~

問心自己就算唔係新手阿媽,但呢單野成個過程只係3-4 分鐘時間,加埋當時情況氣氛下,小妹妹又驚 ...

咪係囉,家長原來呢d情況要自己去救小朋友,最多唔縫針住

我小朋友都縫過針,但醫生從來無將個頭正面向枕頭,一秒都無。果兩個醫護究竟咩事,害到個女仔咁良心過意得去嗎

珍珠宮

信阿爸,如果真係有整側個頭,呼吸到,點會搞成咁?真陰公….

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

信阿爸

醫護永遠只有自己包疪自己人
有幾多單有認錯?
天瑜單嘢都要拖幾年先和解
遇啱天瑜爸爸夠堅持追..同埋天瑜又挨到咁耐
其他人會有咁嘅耐力 / 精神 /時間去追討嗎 ?

男爵府

cattz288 發表於 24-6-15 23:42
開頭都信亞爸,但醫護話正常係側頭,咁又真無理由咁焗個女仔

如果打側個頭,醫護一定見到個女仔無反應,即時搶救啦,正正係頭向下先睇唔到。
你幻想下當時情況,如果一直打側個頭,個女仔唔喊乖左,會係瞓左?無反應?
如果打側頭,咁醫護係即時會睇到女童反應伸條脷…
係唔係都係醫療失誤啦,如果打側頭都攪到咁,仲要無隱患,好明顯一個大話冚一個大話。
我女3歲時下巴聯針,係喊到收唔到聲,聯完都繼續喊,其實當時小朋友無喊醫護係咪要alert呢?!

男爵府

LedTV 發表於 24-6-16 00:52
信阿爸

醫護永遠只有自己包疪自己人

因為醫護係專業人士,邊個夠膽challenge
佢話意外就意外,佢話唔係人為就唔係,因為佢地係專業。
記得之前有TBB 有套戲講醫生,套戲入面類似咁樣講,點告都估唔入,因為佢哋係專業。(去到審判坐係度果班人都係醫生)

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mother904 發表於 24-6-16 00:36
正常係側頭,但咁細個既小朋友會唔會掙扎然後人俾人襟住,引致悲劇發生真係冇人知
...

我都覺最初當然係側面,但跟之後就好難講
總有離別的時候

子爵府

2024年龍年勳章

竟然可以縫完針反轉個女仔先知佢反眼伸痢手腳發紫,專心縫針成咁樣,咁都做到護士。個助理就仲離譜,禁到人無反應都可以當無野,仲以為佢乖左,可以咁無常識既,佢地而家夜晚訓得著覺嗎

子爵府

2024年龍年勳章

個爸爸有講有佢有催個護士,我成日覺得d醫護係好有情緒既,如非必要都唔好催佢地做野。
有d醫院阿姐對住老人家態度極差,講多句使死咁,對住後生佢地唔敢。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sharebuy 發表於 24-6-16 00:52
如果打側個頭,醫護一定見到個女仔無反應,即時搶救啦,正正係頭向下先睇唔到。
你幻想下當時情況,如果一 ...

會唔會係女仔唔係面向住醫護,因為會仲驚

如當刻真係暈左,醫護唔知都係好奇怪!
放下自在

子爵府

信阿爸

女童未出事前身體狀況正常,而逢針嘅傷口不足以讓佢短時間內危害生命,相信係醫護人員嘅處理手法令慘劇發生。

部份政府嘅醫護人員工作態度都比較無情/冷血,我見識過

伯爵府

爸媽有冇陪同聯針?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

只係覺得醫院一句隱疾黎做擋箭牌好不負責任

大宅

ilovemagao 發表於 24-6-16 01:20
個爸爸有講有佢有催個護士,我成日覺得d醫護係好有情緒既,如非必要都唔好催佢地做野。
有d醫院阿姐對住老 ...

一催佢仲尊登慢慢做大力啲整痛你

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊