自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

信阿爸

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

sharebuy 發表於 24-6-16 00:52
如果打側個頭,醫護一定見到個女仔無反應,即時搶救啦,正正係頭向下先睇唔到。
你幻想下當時情況,如果一 ...

聯完第一針無反應仲話個小朋友乖左
其實果下小朋友已經死左
繼續幫個死左既人聯針 梗係任你聯幾耐都得啦
呢單根本就係誤殺
做醫療就可以咁樣差返死人心跳上黎又點
醫學法律叫「無死到人」
說不上誤殺
但根本個小朋友就果下已經比2個大人梗生焗死左

男爵府

cattz288 發表於 24-6-16 01:24
會唔會係女仔唔係面向住醫護,因為會仲驚

如當刻真係暈左,醫護唔知都係好奇怪!

一個醫護甘實佢個打側頭,點會睇唔到,仲要本身掙扎得咁利害,common scent突然靜左先有問題啦,而唔係話佢乖左。
我仔6/7歲試過係腳位聯針,焗部麻醉,我係出面聽到佢話:啊!好痛… 啊!好痛…(但佢無喊嘅,我仲聽到醫生講:邊痛呀,打左麻醉)
我想講嘅係,無可能會靜左無反應,我經歷2個小朋友唔同年紀聯針,另一個3歲聯下巴。(跟本會一直喊到聯完為止,唔會好乖好靜,除非全麻)

男爵府

littlefunpig 發表於 24-6-16 04:35
其實果下小朋友已經死左

就好似「星空下的仁醫」,點都要將心跳差反上黎+腎上腺素,因為唔駛上死因庭。
重溫:https://youtu.be/xvnn1FPNBLs?si=J79UqJuBeDFpyJmW

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

ilovemagao 發表於 24-6-16 01:20
個爸爸有講有佢有催個護士,我成日覺得d醫護係好有情緒既,如非必要都唔好催佢地做野。
有d醫院阿姐對住老 ...

係呀,上星期我去政府醫院抽血,有啲老人家遲咗入抽血站,問抽血姑娘點做,嘩,嗰個姑娘態度十分撩交打,簡直討厭,我好想出聲。跟住叫到我No,態度就完全唔同,我不知幾想佢態度衰我有藉口鬧鬼佢

公爵府

moonmoonbabies 發表於 24-6-15 23:35
信阿爸
佢親眼目睹事發經過,呢間醫院係件事未調查清楚就話吾关佢地事,仲屈個受害者有隱疾,膊頭瀉到天橋底 ...

公爵府

ilovemagao 發表於 24-6-16 00:45
咪係囉,家長原來呢d情況要自己去救小朋友,最多唔縫針住

我小朋友都縫過針,但醫生從來無將個 ...

咪就係,點會咁無腦咁㩒住個小朋友

真係「監」生局死個小朋友

伯爵府

信呀爸,政府醫院領教過好多次,盡可能都唔入政府醫院

大宅

唔係現場真係唔夠膽講,不過我都偏向撐爸爸

珍珠宮

回覆樓主:

嗰兩個護士應該終生除牌,只顧完成佢嘅工作(縫針) 唔理病人死活!

伯爵府

wan_sosin 發表於 24-6-16 09:17
嗰兩個護士應該終生除牌,只顧完成佢嘅工作(縫針) 唔理病人死活!

有一個唔係護士, 係病房助理

子爵府

香港醫護都係冥界使者 攞命的
局,掛帥,世間咒,天下棋盤,同輩第一人。

大宅

littlefunpig 發表於 24-6-16 04:35
其實果下小朋友已經死左

個小朋友未死㗎

男爵府

moonmoonbabies 發表於 24-6-15 23:35
信阿爸
佢親眼目睹事發經過,呢間醫院係件事未調查清楚就話吾关佢地事,仲屈個受害者有隱疾,膊頭瀉到天橋底 ...

信阿爸,但又可以點,咁樣搞一搞就一世了。

伯爵府

kwokdicken 發表於 24-6-15 21:50
如果阿爸講既係真, 咁樣鑑生掩死個細路女真係好無陰公, 仲要好大可能追究唔倒

-------------------------- ...

我信細路女個爸爸!
醫護比較有動機推卸責任,已經唔係第一次

伯爵府

wan_sosin 發表於 24-6-16 09:17

其實我覺得政府應該研究下要呢啲疏忽嘅醫護負上刑事責任
人命嚟㗎,應該認真對待,佢哋嘅處理手法同事後企圖掩飾犯錯嘅行為真係好可惡

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

[手勢咁慢]...可能就係呢句
我仔3歲幾頭頂都聯過幾針
不過就隔住簾睇唔到
但過程都聽到佢叫
邊會唔郁唔叫咁反常呀
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

水晶宮

我信亞爸

子爵府

sharebuy 發表於 24-6-16 00:52
如果打側個頭,醫護一定見到個女仔無反應,即時搶救啦,正正係頭向下先睇唔到。
你幻想下當時情況,如果一 ...

你分析得好好,根本係完左逢針先發現出左事

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

話香港醫護有事發生有得追究
呢個根本就係大話黎
天朗氣清

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊