自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

jrforsure 發表於 24-6-16 02:11
哦,咁人地起飛腳都好平常,樓主要睇開啲,國際學校係咁

小朋友玩真係好難講
玩得大力或者癲啲受傷係不幸
唔一定是刻意傷害你或欺凌
所以我問樓主expect對方同學校點做

珍珠宮

回覆樓主:

唔駛國際學校啦!普通本地學校都有同學起飛腳,踢到另一同學仔塊面有個鞋印,我小朋友當年被該同學仔整到塊面有疤痕(好彩大左唔多覺),差半分就傷及隻眼。

子爵府

Ck003 發表於 24-6-16 00:31
國際學校俾同學仔起飛腳踢傷

我哋小朋友喺九龍塘就讀國際學校,小朋友平日乖巧只係有啲頑皮,小朋友亦都比 ...

你想對方家長賠償醫藥費?

公爵府

係咪美國國際學校?

珍珠宮

如果係歷史有番咁上下既國際學校,佢哋真係吾多處理學生打交事件。

Adrio77    發表於 24-6-16 08:21

伯爵府

.....

珍珠宮

似乎係樓主嘅小朋友唔好啱先,小朋友有爭執喺國際學校算係家常便飯,我自己住喺外國小朋友有爭執,我都唔會亂咁介入,老師會處理,最好嘅方式係叫雙方小朋友都互相道歉了解到做嘅事情嘅不當。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Ck003 發表於 24-6-16 00:31
國際學校俾同學仔起飛腳踢傷

我哋小朋友喺九龍塘就讀國際學校,小朋友平日乖巧只係有啲頑皮,小朋友亦都比 ...

咁情況下,報警備案可以嗎?
將來有醫療要跟進,都有記錄可追究

男爵府

回覆 alicewtw 的帖子

先搞其他孩子,學校有理也無資源调解。若孩子-向不受歡迎,家教會只勸你孑要宣傳大吧。樓主想個人宣傳某校,傾向負評或自己找調解方法較正面

伯爵府

呢啲係屬於打交,唔算欺凌,自己出手先,大唔大力唔知,但比人打pat pat 都好侮辱性,如果要對方道歉,係咪自己要道歉先

珍珠宮

其實我幾好奇,樓主仔仔有著褲,究竟對方同學著咩鞋可以一腳踢到JJ出血?

我骨科醫生都話佢最大客源都係國際學校同學,入讀前一定要買大個保險

男爵府

skmibb 發表於 24-6-16 05:43
唔駛國際學校啦!普通本地學校都有同學起飛腳,踢到另一同學仔塊面有個鞋印,我小朋友當年被該同學仔整到塊 ...

分別係,LS有咁既事,同學會即刻「告」俾老師聽,兩個同學會被老師罰,受傷的會通知家長竑去醫院,會打俾對方家長告知整件事及處理手法。
但IS,家長和學校都主張自己解決問題⋯
大家又自由,玩下啫!

男爵府

鴨鴨比 發表於 24-6-16 09:19
其實我幾好奇,樓主仔仔有著褲,究竟對方同學著咩鞋可以一腳踢到JJ出血?

我骨科醫生都話佢最大客源都係國 ...

正常啦!剩係IS幼稚園都見到搶和揍,何況小學

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-6-16 09:20
分別係,LS有咁既事,同學會即刻「告」俾老師聽,兩個同學會被老師罰,受傷的會通知家長竑去醫院,會打俾 ...

想當年,受傷同學(包括我小朋友)都係長老接放學先知,我接到長老電話即叫長老同小朋友去醫院睇症。
晚上老師才轉告成件事
PS 間學校係區內一線小學

反而我朋友個仔讀國際,係校車跟同學講粗口,跟車保姆轉告學校老師,當日即留堂見校長並通知家長要去學校見家長。

男爵府

skmibb 發表於 24-6-16 09:44
想當年,受傷同學(包括我小朋友)都係長老接放學先知,我接到長老電話即叫長老同小朋友去醫院睇症。
晚上 ...

咁受傷同學點解唔告俾老師聽?個個都唔出聲?
而且,我覺得你呢個係個別事件,唔係普遍性囉!當然,你可以唔認同

子爵府

報左警驗傷備案先….小朋友郁手郁腳整親….真係口同鼻講,你小朋友當然又無去醫療室講又無同老師講…..佢話點整親都得…學校d走廊樓梯有無閉路電視?

子爵府

skmibb 發表於 24-6-16 09:44
晚上 ...

國際學校比LS更「自由」,一般人認知都係咁。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

乖巧又頑皮?
即係乖定曳?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

小朋友話拍patpat, 我諗佢唔到同你講出盡力一野打落去
如果佢講既係事實,咁應該諗吓果個同學係唔係唔中意你個仔 / 有積怨

伯爵府

報警

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊