自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

judy1122 發表於 24-6-18 09:22
糾結中 轉校好唔好
你岩 呢到90出到去只係60
唔會再做到級頭

轉校要睇你小朋友實力,如果有實力級頭都可以一試,轉間真二線學校。
我仔都轉過校,小四讀緊二線(學校30%入B1) 小五先轉校去一線,一樣咁讀,反而一線間小學無精英班嗰啲麻煩安排。

子爵府

jrforsure 發表於 24-6-18 09:26
係呢啲學校做級頭考第一都無意思啦
自欺欺人

咪係

子爵府

小三都無作文就落後好多,一線校小四作文功課已經400字以上,考試250字。

你準備定暑假補習,同時安排轉校啦

大宅

試下轉校啦,除非佢宜家考級頭好有成就感,同埋保證呢個成績入到band1

大宅

mnhk 發表於 24-6-18 10:38
試下轉校啦,除非佢宜家考級頭好有成就感,同埋保證呢個成績入到band1

程度咁淺,就算碌入band 1都墊底
由高高在上一下子跌落到包尾,果種挫敗感仲難受

子爵府

jrforsure 發表於 24-6-18 10:45
程度咁淺,就算碌入band 1都墊底
由高高在上一下子跌落到包尾,果種挫敗感仲難受
...

再講,唔好以為咁樣去敲band 1門,人地肯收。Band 1學校都係睇敲門者邊間學校、咩成績先決定

大宅

哈比族 發表於 24-6-18 10:48
再講,唔好以為咁樣去敲band 1門,人地肯收。Band 1學校都係睇敲門者邊間學校、咩成績先決定
...

一睇校名就知幾多斤兩

大宅

如果程度咁低,我會襯細個試吓轉校

翡翠宮

judy1122 發表於 24-6-18 09:22
糾結中 轉校好唔好
你岩 呢到90出到去只係60
唔會再做到級頭

咁就要睇下你想點
你係想小朋友做級頭
定想佢有實力?

子爵府

回覆樓主:

教到咁淺,我估升中派位,級頭都未必入到band 1, 如果可以,宜家就去轉校。
除非升返band 3中學, 否則到時升中d功課考試,你小朋友未必跟到

子爵府

Calaci 發表於 24-6-18 11:02
如果程度咁低,我會襯細個試吓轉校

都覺得有問題,一定襯細轉校,升中就無得追

象牙宮

回覆樓主:

睇你係咪要追求分數,追名氣學校既人喇!我會覺得學校考得好,可能都會派到好中學!如果轉校分數名次都跌左,咪變成派差既學校囉!讀得開心,跟得上課程最緊要!只不過升中學後可能會辛苦d

別墅

wan_sosin 發表於 24-6-18 10:22
轉校要睇你小朋友實力,如果有實力級頭都可以一試,轉間真二線學校。
我仔都轉過校,小四讀緊二線(學校30% ...

真二線係咪睇佢升英中有無3成?

別墅

Adiezz 發表於 24-6-18 11:41
都覺得有問題,一定襯細轉校,升中就無得追

現小二 升小三 大人好想轉 小朋友表面無咩野 內心有抗拒 應該點樣解釋比佢聽好呢
又點同佢講轉校後不會級頭

男爵府

陪月勳章

三線尾happyschool

大宅

如果可以保住級頭, 都可以抽到好些學校. 問題是考得太淺, 好容易或一不小心, 就比人過哂頭. 三線學校非前列學生真喺派到唔知咩中學呀. 除非諗住出國或轉國際, 否則, 喺我的話, 一定轉校. 就算轉入普通二線都好. 而且, 級頭小朋友應該是肯用功讀書, 小學課程, 只要努力, 唔會追唔上

男爵府

judy1122 發表於 24-6-18 08:50
學校出卷太淺 教得求其
三年級中文未有不供詞填充 供詞填充考翻書中或小測已出過的字
中/英閲讀理解無長題 ...

真是勁淺喎!咁轉校啦!

珍珠宮

盡量轉校,跟住努力追番程度

珍珠宮

judy1122 發表於 24-6-18 12:55
真二線係咪睇佢升英中有無3成?

係呀,有3成左右算二線。
3線/寶校可能得10至1X%左右B1,一般要10名內先到。
一線小學約50-60%入B1

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

judy1122 發表於 24-6-18 09:18
升中派位我就唔知 因為學校無公佈數字 係家長間口傳中既二線 仲要係比較熱門 放乙二都未必中果隻 我地學校 ...

多sen 唔代表淺個喎,聽聞新全商會都多sen 佢哋卷係正常程度咁出

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊