自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

judy1122 發表於 24-6-18 12:56
現小二 升小三 大人好想轉 小朋友表面無咩野 內心有抗拒 應該點樣解釋比佢聽好呢
又點同佢講轉校後不會級 ...

好簡單,同佢講媽媽覺得你好叻,你可以去挑戰吓更加適合你程度嘅學校,初初佢會有啲唔適應可能會跌咗少少,但呢個係俾機會你去知道自己有啲咩唔識有啲咩困難,好快你就會追上佢哋,甚至超越佢哋。

珍珠宮

judy1122 發表於 24-6-18 09:18
升中派位我就唔知 因為學校無公佈數字 係家長間口傳中既二線 仲要係比較熱門 放乙二都未必中果隻 我地學校 ...

讀到中學追唔上

侯爵府

回覆樓主:

我大仔讀二線,比你果間好好多。所以我覺得你果間應該係三線。

水晶宮

chantelle321 發表於 24-6-18 16:04
點淺法呀?

只出基本題,數學全部96至100

寶石宮

2023年兔年勳章

judy1122 發表於 24-6-18 12:55
真二線係咪睇佢升英中有無3成?

請問是那個校網
全港/本區B1/2/3生各佔⅓
三成升英中是否二線視乎那區

珍珠宮

2024年龍年勳章

你不如問下高小的家長小四會否轉深? 我的小朋友係小四先開始不供詞填充

同埋你話有3成入BAND 1應該去到高小唔會咁淺
希望每天開心渡過 ;-)

洋房

有啲facebook group會分享唔同學校嘅練習同試卷,可以搵下呢啲group比小朋友做,train下佢同自己學校同出面嘅水平去到邊
再作出針對性嘅學習方式

別墅

Poyau 發表於 24-6-19 00:45
請問是那個校網
全港/本區B1/2/3生各佔⅓
三成升英中是否二線視乎那區

81網粉嶺 都好肯定沒有三成b1 因為我小朋友小二 四科平均89已經係級六 學校只公佈幾多成第一志願同列出入到的英中 沒有明確數字

男爵府

judy1122 發表於 24-6-19 14:30
81網粉嶺 都好肯定沒有三成b1 因為我小朋友小二 四科平均89已經係級六 學校只公佈幾多成第一志願同列出入 ...

可以問班主任 以往級幾多入band 1中學

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊