自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我用廣東話答: 我( 扮)唔識聽,
搵個講廣東話的打來,
之後cut 線

大家慎防騙子

大宅

回覆樓主:

佢點會知道全名,打去搵你,有冇講低d咩野?

大宅

Jasmine-4711 發表於 24-6-20 12:50
搵個講廣東話的打來,
之後cut 線

我都有,佢知道我全名,知埋身份證號碼tim,不過我真係聽唔明佢啲普通話,又講得急,想問問佢點解有我身份證?我同佢雞同鴨講

珍珠宮

前排收過,叫出我姓,話係中移動乜乜乜,我即cut線。。夠膽死又即打來,叫我姓。。。乜乜小姐。。我又cut線。。。。痴的。對付提子最佳方法係。。。收線

大宅

仲有一次話我咩淘寶VIP,買左888蚊,跟住我話我冇申請過,跟住佢就會問你攞嚟信用卡號碼,話你幫你取消返嗰$888,我同佢講我冇淘寶,我最憎大陸嘢,跟住佢就cut咗個線

公爵府

而家D騙子進步到知道大部份人第一次電話會唔聽,會打多幾次

男爵府

騙子問我可不可以說普通話。
我跟他說你可不可以說廣東話
跟住佢收左我線

伯爵府

回覆:有個“5”字頭手機用普通話說出我全名及聲稱是中移動總部

我上星期也收到說自己是深圳口岸!

公爵府

Jasmine-4711 發表於 24-6-20 12:50
搵個講廣東話的打來,
之後cut 線

我剛剛都收到個六字頭嘅。 佢唔肯收線,我同佢玩下就講英文,然後佢開始同我講鄉下話

珍珠宮

happy.kaka 發表於 24-6-20 12:53
佢點會知道全名,打去搵你,有冇講低d咩野?

好多機構賣客户資料
根本無私隱可言
追查唔到
無email black and white ,可以一律當騙子

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

收過,用好緊張嘅聲音回佢,"弊啦,咁典算,哎呀哎呀。。。"

跟住再講,到左公安局啦,你帮我同公安報案啦

佢收我線

珍珠宮

搵個講廣東話的打來,
之後cut 線

我仔上兩日啱啱接完,又係話中移動,話有人用咗佢啲證件去申請電話, 我仔話有新聞講有資料洩露咗,但之後佢用不同嘅電話號碼不停騷擾….我叫個仔第一個電話都唔應聽咁耐先cut 線⋯⋯而家真係好多….

我昨天上Lenovo網,都有方塊彈咗出嚟話我iPhone中咗毒,打上去蘋果或通常係啲廣告,無報自己啲個人資料就唔使驚….

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

講件好恐怖嘅事你聽,c6真人真事
有一日,有個大陸電話打俾佢,講得出全名,話公安xx分局打嚟
因為佢同大陸有生意往來,就繼續聽
越聽越唔對路就cut線

收完線,佢Google個電話號碼,係真係公安局電話

咁啱佢同事識大陸公安,佢就請佢同事幫手問

佢同事個朋友(即大陸公安)話,唔好信,而家d科技好犀利,騙子會有方法令到自己來電顯示變成公安局電話

水晶宮

搵個講廣東話的打來,
之後cut 線

就算講得出你身份證號碼或私人資料都要好小心好小心去分析

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 24-6-20 14:40
講件好恐怖嘅事你聽,c6真人真事
有一日,有個大陸電話打俾佢,講得出全名,話公安xx分局打嚟
因為佢同大陸 ...

咁勁??!你話入面有内鬼就話啫,依家搞到咁高科技添?!

珊瑚宮

回覆樓主:

收過好幾次, 話無此人, 打錯, 收線

大宅

依家多個人資料唔知係邊度流出

男爵府

會唔會真係中移動打黎,講到全名好驚驚

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

早排收到個電話搵我老公,講到全名,有埋身分證,我奇怪我電話號碼同老公個名點解會有關聯,因為好奇同對方傾咗幾句,對方話係保安局,聽聽下知道唔對路,收咗佢線。後來間中都到呢類電話,一時係搵我老公(用全名),一時話係微訊,一時問係咪9xxxxxxx機主(我電話號碼)...... 我一律收線,跟手舉報、封鎖。

子爵府

搵個講廣東話的打來,
之後cut 線

Cut左佢仲連打3次黎
同佢講我唔識國語
佢問我係咪少少都唔識
我話係
之後就收左線
但之後都隔一排就有唔同號碼既手提電話打黎話係中移動

首頁

尾頁

跳至