自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

當然係有好轉,但機基上日日都會諗, 尤其是節日, 所以自從佢走了之後, 我非常憎每一個節日。 我諗我往後嘅日子都唔會好得返

象牙宮

回覆樓主:

要時間,我爸爸走左11年,我仍然唔捨得,見佢既相仲會喊!奶奶舊年走,我而家仲傷心,好掛住佢,佢太照顧我

公爵府

網上有句話,親人離世,原以為係狂風暴雨,好快會過,但原來係歷久不衰既 潮濕

珍珠宮

ming1120 發表於 24-6-20 17:27
當然係有好轉,但機基上日日都會諗, 尤其是節日, 所以自從佢走了之後, 我非常憎每一個節日。 我諗我往後 ...
千祈吾好咁唸, 生老病死, 每個人都會經歷
要向前看, move on

子爵府

無話可說 發表於 24-6-20 17:31
要時間,我爸爸走左11年,我仍然唔捨得,見佢既相仲會喊!奶奶舊年走,我而家仲傷心,好掛住佢,佢太照顧我 ...

係喎。有陣時一個人食嘢嘅時候, 真係會無端端咁喊。 行過一啲曾經同佢去過嘅地方, 個腦自然會諗

子爵府

anna59 發表於 24-6-20 17:31
千祈吾好咁唸, 生老病死, 每個人都會經歷
要向前看, move on

佢要諗我都控制唔到。

大宅

回覆樓主:

我明白呀, 婆婆走咗廿幾年, 久唔久都想起佢, 唔好迫自己, 慢慢會好d, 生活還是要繼續

大宅

當然係有好轉,但機基上日日都會諗, 尤其是節日, 所以自從佢走了之後, 我非常憎每一個節日。 我諗我往後 ...

雖然親人走左,過時過節真係會比較傷感!但現在社會對節日都吾係甘重視,如果有假期,去下短線旅行,避開節日!
親人離世,佢只係體驗完今世的人生,佢可能已經進入下一個人生,而你還有慢慢長路去體驗,活好自己,開心過每一天,係對離世既人最大的福報!加油!

珍珠宮

ming1120 發表於 24-6-20 17:34
佢要諗我都控制唔到。
無辦法, 一定要睇開D

瑪瑙宮

都無法子, 要你自己放開 d .

珍珠宮

回覆樓主:

樓主試下搵心理輔導,生者始終要生活,保重!

男爵府

2024勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

take care

象牙宮

ming1120 發表於 24-6-20 17:34
係喎。有陣時一個人食嘢嘅時候, 真係會無端端咁喊。 行過一啲曾經同佢去過嘅地方, 個腦自然會諗
...

可以喊下囉!我爸爸係突然離世,我抑鬱左3星期,仲試過食咩都嘔

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

見下醫生,自己買書睇下,有無抑鬱個啲

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我爸走了三年,剛過的父親節仍然很難過…. 但我覺得不能沉淪,好多人都係後悔家人在生嘅時候自己做得不足夠,咁而家你身邊仍然有家人就要盡力對佢哋好,唔可以令自己後悔第二次。

珍珠宮

人生老病死係必需經歷嘅過程,雖然周圍嘅人會好唔捨得……但我諗往生者都會希望見到佢認識嘅人可以開開心心做人,佢哋先可以真正安息!樓主保重!

水晶宮

反而我媽媽走左幾個月,唔捨得當然有,但又冇好唔開心,可能佢之前個病我地都照顧左成年

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你咁思念佢,咁我諗佢生前一定好愛錫你架喇。

佢咁愛錫你,一定唔想見到你傷心難過既。

而總有一日大家會相見既,到時,就可以抱住佢同佢講:我活得好好。

相信你係佢既驕傲。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

my005 發表於 24-6-20 18:26
你咁思念佢,咁我諗佢生前一定好愛錫你架喇。

佢咁愛錫你,一定唔想見到你傷心難過既。

多謝你嘅意見先 ,不過其實好多人都好似你咁講 ,第日你哋會相見, 我自己就唔係好信喇

伯爵府

試下用花精幫下手

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊