自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我爸爸2014年12月走的,昨天突然想到他離開了我十年,我都像最初一樣

珊瑚宮

回覆樓主:

若果只係會經常想起已過身親人, 好正常。
但思念到影響到自己情緒,日常生活, 就應該正視了,

水晶宮

j2j2 發表於 24-6-20 23:53
我相反,我想傷感但傷唔出。我甚至去看過精神科醫生、心理學家,我問佢地點解我喊唔出、冇喊過。

你地講的 ...

當傷心到極點時係喊唔出,好似攰同眼瞓到極點時都會入睡唔到,精神折磨

珍珠宮

我爸走咗我喊左幾日,之後有一晚發夢見到佢,佢叫我要好好地呀,自始冇再喊,偶然想起都會流淚。

Skytree1000    發表於 24-6-22 08:53

伯爵府

佢好想你活得開心

象牙宮

回覆樓主:

好明白你嘅感受. 我自己都一樣 成日都諗起. 有時睇到手機啲相 同埋諗返同佢一齊去飲茶開心嘅日子. 都會好想喊. 但係都冇辦法 .有時同自己講生老病死人人都會佢起碼現在唔使再捱苦. 加油

複式洋房

男爵府

ming1120 發表於 24-6-20 17:34
係喎。有陣時一個人食嘢嘅時候, 真係會無端端咁喊。 行過一啲曾經同佢去過嘅地方, 個腦自然會諗
...

我每天無時無刻都諗住家姐,好掛念佢,佢已走了兩年了,就算多久日子,我也會深深咁掛住佢

伯爵府

你家人一定想你過得好好的

侯爵府

ming1120 發表於 24-6-20 21:27
禁過份

上年冇自殺,我已經覺得自己好叻;當意識到自己有問題,去搵人幫。
社工建議我睇醫生,但我怕一食咗藥,就冇得返轉頭;我依家每日都處於不穩定但假裝穩定。睇其他正面嘢,自己去行山。盡量去自我修復。
我知我一定得㗎

子爵府

虎到金來勳章

ming1120 發表於 24-6-20 17:27
當然係有好轉,但機基上日日都會諗, 尤其是節日, 所以自從佢走了之後, 我非常憎每一個節日。 我諗我往後 ...

https://youtu.be/IOmnvIrKyNs?si=cwlhi9LLEP6aW-ji

睇完之後,你看這對父母放得好開

男爵府

好媽媽勳章

jackiemei 發表於 24-6-21 18:12
上年冇自殺,我已經覺得自己好叻;當意識到自己有問題,去搵人幫。
社工建議我睇醫生,但我怕一食咗藥,就 ...

你要加油,我雖然唔係經歷親人離開,但我給最信任既朋友突然友誼不在,最近又同丈夫分開,呢一年嘅時間我都活得好痛苦,好孤獨無助抑鬱焦慮全部發作中,大家加油

侯爵府

Fishqqma 發表於 24-6-21 06:33
一樣!公公婆婆走了2x年,有時想起也會喊。
善寧會
璶明會

侯爵府

Bubi97 發表於 24-6-21 18:48
你要加油,我雖然唔係經歷親人離開,但我給最信任既朋友突然友誼不在,最近又同丈夫分開,呢一年嘅時間我 ...

我都係雙重打擊;我哋一齊加油

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

當然係有好轉,但機基上日日都會諗, 尤其是節日, 所以自從佢走了之後, 我非常憎每一個節日。 我諗我往後 ...

要靠自己去睇時間醫生

子爵府

有家人愛錫先有呢d感覺,我對親人呢樣野已經無左任何感覺,反正大家都在世都唔會聯絡,死唔死其實無咩分別

子爵府

Bubi97 發表於 24-6-21 18:48
你要加油,我雖然唔係經歷親人離開,但我給最信任既朋友突然友誼不在,最近又同丈夫分開,呢一年嘅時間我 ...

我都係,以前嘅朋友一係失聯,一係就最近搵返不過大家已唔同左,返唔到去以前咁,比起所謂有血緣嘅人,我仲唔開心

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

懷念親人好正常,不需要淡忘 我媽過身就快30年,我偶然仍會神傷

珍珠宮

20162016 發表於 24-6-20 21:52
感情越深,個心越痛越唔捨得,所以有時阿Q精神,見啲人同親人關係唔好,或者走時唔駛傷心都未嘗不可
...

尼個想法我近年成日咁諗,两公婆日日形影不離,一方有事或走左另一方真系好傷,不如就在生時大家尋找屬於自己個體,始終人系一個人黎一個人走,咩事都要睇開d

子爵府

加菲貓3 發表於 24-6-20 17:31
網上有句話,親人離世,原以為係狂風暴雨,好快會過,但原來係歷久不衰既 潮濕 ...

久而久之,變左風濕,間中隱隱作痛

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊