自由講場

跳至

首頁
12345...28

尾頁

別墅

直接講答案, 一半真一半假, 真假撈住賣。 如何操作??
1.授權店
眼鏡鋪會買授權證明, 眼鏡鋪會透過 「買盤」去獲得名牌鏡片授權。 例如蔡司,蔡司有唔同價錢既盤, 假設有5萬,10萬等等, 眼鏡鋪就會選擇買一個最平既盤,然後可以得到蔡司授權呢個稱號。 有授權 唔等於冇古怪。 授權店 只能夠證明距呢間眼鏡鋪有 「買盤」 有從正當途徑入貨。 但然後距地有授權,但如果距地要向其他黑市代理買入來歷不明鏡片 都係可以既。 因為蔡司係唔會去規管眼鏡鋪既其他入貨途徑。
2.做鏡片流程
例如客人購買hoya,眼鏡鋪就會同hoya落鏡片,或者用店鋪內準備好的hoya鏡片。 鏡片加工係眼鏡鋪內自己進行, 注意!!! 做手腳地方就係呢度, 拆口鏡片包裝之後,其實距地就算唔用hoya鏡片加工比客人,客人其實都唔會知道的, 所以可以抽起原裝hoya鏡片, 用早已準備好,係其他黑市地方入貨既仿hoya鏡片加工做落眼鏡架, 交貨比客人既時候, 注意!!!會連同原裝眼鏡袋比客人掃二維碼, 因為眼鏡袋是原廠的,所以掃二維碼係會得出驗證結果是正品, 連同鏡片度數資料。

3. 原廠眼鏡袋有單獨市場流通
部分鏡片既眼鏡袋,根本唔需要向原廠購買鏡片取得原廠眼鏡袋, 內地係有些代理 或者黑市商人有方法得到眼鏡袋,每個眼鏡袋價錢由10-50不等,視乎鏡片等級。 例如宜家最新hoya兒童控制近視鏡片,單一個眼鏡袋價錢50蚊。

4.原裝鏡片不一定要馬上使用
上面提及買盤,其實買盤通常係有一年期限, 大家會見到xx授權眼鏡鋪 有限期24年12月30日。但買盤後既鏡片, 不一定要在25年之前使用,係可以放係廠度既。一般視乎鏡片保存期限。兩三年不是問題。 所以好多授權店,特別價錢做到好平, 其實距地只係用最便宜既買盤價錢, 去取得授權店呢個優勢。 不代表距賣比你既鏡片 就係原裝 原廠。

唔介意有問題可以直接問,我知既 一一答你,本人講既內容亦都係真實,唔怕質疑 對質。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

一個鏡架十幾蚊返貨、賣百幾甚至幾百蚊、自己計~

sushiroll    發表於 24-7-9 14:09
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2024年龍年勳章

以前真係咁,後來掃二維碼,會有顯示被掃次數。
不過有些連網站都是假的。

都係去認可眼鏡店,比較穩陣。

伯爵府

都係個句, 大陸配只會買平價款, 咁就無真假問題

別墅

回覆 大力大力 的帖子

內地宜家主要都唔係賣眼鏡架賺錢,距地好多眼鏡架$100 199 都賺唔到幾多錢, 最賺錢既係 計你三折名牌鏡片價錢,原價幾千蚊, 三折後1000蚊, 同你講平過香港一半以上, 大部分人都願意比1000蚊。 但重點距做隻假鏡片比你 成本加埋隻眼鏡架 100都唔洗。 賺你900蚊。 一個做十個香港人9000, 通常一日都做20-30個。 條數大家自己計。 如果唔係邊有錢日日問youtuber賣廣告

別墅

回覆 qpalzm 的帖子

冇錯, 所以唔係話唔可以 唔推薦去內地配眼鏡, 係可以,不過配最平 國產鏡片就可以, 因為國產鏡片成本好低, 造假都曬時間,冇空間 冇需要做假

別墅

回覆 panda361 的帖子

唔係間間廠 所有年份 型號鏡片都會有次數睇。 同埋要搞呢d數據野唔難, 今年年頭hoya公司被黑客搞過

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大力大力 發表於 24-7-7 19:33
一個鏡架十幾蚊返貨、賣百幾甚至幾百蚊、自己計~

講緊鏡片wor

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

所以如果返去配, 都係配下基本既就算

大宅

回覆樓主:

其實我覺得咁平一定有古怪啦
想問咩叫買盤。另外如果比左個真鏡片袋個客,咁原本真果塊點賣比人check

珊瑚宮

回覆樓主:

我認同, 去國內配平鏡啦
正貨牌子, 都係香港, 邊有咁多3折鏡

bbenchan    發表於 24-7-7 21:11

男爵府

一年前上去眼鏡城配,鏡片會俾埋包裝你,包裝上有度數及code, 掃code上官網check鏡片
當然造假點都會有
我只可以話其實眼鏡生產成本很低,幾蚊到幾十蚊,生產成本最重皮係認証,光學測試及生產証書,鏡片其實國產已經不錯

綜合經驗,香港配鏡貴當然人工同鋪租,去日本配都係香港6 - 7折
另一個原因是醫療卷,所有可以收卷的貨品及服務都加左價

珍珠宮

買牌子嘢,或醫療相關的,我都係會選擇香港

大宅

大陸真係好多做假,要配入門版就可以

子爵府

樓主香港代理商相關人士?

別墅

回覆 orezo 的帖子

買盤意思係,例如我同蔡司買左10萬盤 係for2024年既。 咁我就可以獲得蔡司 授權店呢個稱號,出現係蔡司官方網站度, 然後我做一對鏡片幾多錢,就係呢10萬入面度扣, 冇規定一定要係2024年內扣曬十萬既, 24年扣唔曬,有剩低價值,下年都可以繼續扣。 例如24年買盤10萬, 24年度一共同蔡司買鏡片買左7萬,咁我仲有三萬可以係2025年用。 不過25年我就冇授權店稱號。 如果要 就要再比錢買盤。

伯爵府

bbenchan 發表於 24-7-7 19:30
直接講答案, 一半真一半假, 真假撈住賣。 如何操作??
1.授權店
眼鏡鋪會買授權證明, 眼鏡鋪會透過 「 ...

香港眼鏡鋪可以做同一樣野,個客都唔會知道

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

三折真係好誇張,平平哋配返副做士啤就OK嘅

別墅

回覆 hihamham 的帖子

鏡片成本其實冇你想象中低。 我以宜家好多家長會幫小朋友配 兒童控制近視鏡片為例子, hoya同理工大學用左六年時間研發,當中由hoya出資,政府資助,理工大學提供人員研究和揾測試對象。 你諗下呢六年,人工要出幾多錢?人員都係呢方面既專家。 到宜家香港定價賣3580蚊, 最近內地開始推賣hoya兒童控制近視鏡片 4這 1500多d。 我可以話你知,鏡片入貨價錢唔止1500蚊。 所以你話內地賣4折點樣賺錢??而且呢隻鏡片唔係內地生產,國內hoya冇生產權, 呢隻鏡片要進口。 香港進口稅比內地低, 內地有hoya同代理分利潤。 香港成本都唔止1500蚊。
視光師呢? 香港驗眼係用視光師, 視光學 入學分數要求幾多分?比讀醫生低兩三分。 醫生要接近滿分。 讀五年大學。
內地驗眼叫 驗光員,讀一個短期課程就可以。

關於醫療劵,其實本人都唔認同使用醫療劵就會多收費呢個手法, 但事實係你要做醫療劵,就要買必要額外器材,醫療劵要同視光師拆分, 醫療劵驗眼時間通常好長,半個鐘左右, 要做多好多功夫, 驗眼成本會增加。

別墅

回覆 Pa123 的帖子

我唔係代理,我有個朋友開眼鏡鋪,基本眼鏡行業內野 都知少少

首頁
12345...28

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊