時事熱話

跳至

首頁

尾頁

男爵府

http://hk.news.yahoo.com/article/090618/4/crlf.html

唔係政府既錯...WHY家下連社區暫託都好多要CANCEL..., 有need 既都拒諸門外...

但係, 唔係個個人有工人...

父母要工作既小朋友...手停口停...

若要停課, 無人可以話你地唔岩...

但政府可否給家長多D 選擇, 全日學校開, 但係無飯開?!? 咁d 小朋友即係點...

社區中心/幼兒中心都唔係好想/唔肯provide原本有既暫託,咁係唔係推無工人父母去絶地?

busy...努力!!!

心裡平安, 想住進一個寜靜小島...
好好珍惜過去, 活在當下...

大宅

原帖由 lovebbmom 於 09-6-19 09:24 發表
http://hk.news.yahoo.com/article/090618/4/crlf.html

唔係政府既錯...家下連社區暫託都好多要CANCEL...

但政 ...
我有一個仔仔, 5/11/02出生

子爵府

好媽媽勳章

真係好慘!

大宅

真係好慘

別墅

真係好慘
放假雖然可能可以暫停爆發, 但就唔諗埋d家長可唔可以睇到小朋友

大宅

原帖由 lovebbmom 於 09-6-19 09:24 發表

唔係政府既錯...家下連社區暫託都好多要CANCEL...

但政 ...

認同.................................................

應該好似中學邊間爆就停邊間,起碼都心服口服.....

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好慘
我都識有朋友日日帶住個仔開工, 真係又要開工, 又要睇細路. 現在 d 小朋友, 得3,4 歲. 真係睇少眼都唔得
hello hello ~~

大宅

原帖由 BB2_AM 於 09-6-19 09:53 發表
真係好慘
放假雖然可能可以暫停爆發, 但就唔諗埋d家長可唔可以睇到小朋友

換轉角度來睇,家長們可能寧願患豬流感,好過意外死

亡,因為在香港患病的都有得醫,這是我個人認為,不喜

歡勿看

伯爵府

王國教室勳章 好媽媽勳章

回覆 1# horse_ma 的文章

真係十分令人痛心,可憐天下父母.

在外國都是有學生感染的學校,才會停7日.
香港政府為何要全港停課14日.
而且d人成日話担心病毒变種,唔知佢可以指出世界上有那一種病毒是不會变種的.
如果有個案就要停課,咁小朋友的假期可以無限期延長了. 其實,學校假如復課,那些較為憂慮的家長可以自行停課,回校取家課亦可.

侯爵府

唔係政府既錯...WHY家下連社區暫託都好多要CANCEL..., 有need 既都拒諸門外...

若要停課, ...

唉... 不願置評

男爵府

原帖由 samsmama 於 09-6-19 10:32 發表

而且d人成日話担心病毒变種,唔知佢可以指出世界上有那一種病毒是不會变種的.
如果有個案就要停課, ...

真係十分令人痛心,可憐天下父母...
我比你地好多人都煩湊仔問題...有心理隨時要唔撈...所以, 更想發洩下...唔好CRITICISE 咁多...發洩下個人感受都得卦...

只係....HAAA....係唔係個個都無出街呢...OFFICE/MTR/SHOPPING MALL/PARK 好多小朋友係到BOR...重要係D 家長同D 工人一起同佢地HEA TIM BOR...

大家一起去冒險樂園:

一係無工人家長大冒險: H1N1病...

一係無工人家長無了期咁請no-paid leave...等fired...

有工人既唔好比工人同小朋友出街...唔好比佢地學野/係屋企打機好LA...出緊街小朋友你今日番左屋企未?

唔好比工人放假去中環HEA(犯法下各位)

政府D 點睇呢...頭痕...!!!

<JUST FOR KIDDINGS, 唔好咁SERIOUS 睇上述假設>

子爵府

原帖由 samsmama 於 09-6-19 10:32 發表

如果有個案就要停課, ...

應該係咁!!

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

若要停課, ...

雖然係停課, 不過學校係一樣要開放校園, 要有老師當值代為照顧兒童, 讓有需要的家長使用.

男爵府

原帖由 標.清 於 09-6-19 14:24 發表

雖然係停課, 不過學校係一樣要開放校園, 要有老師當值代為照顧兒童, 讓有需要的家長使用.

有好多話唔開就唔開...

全日學校開, 但係無飯開?!? 咁d 小朋友即係點...?
(好多人都係咁講, 即係開不過唔想理你...)

社區中心/幼兒中心都唔係唔肯provide原本有既暫託,咁又點...?

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

原帖由 lovebbmom 於 09-6-19 14:27 發表

有好多話唔開就唔開...

全日學校開, 但係無飯開?!? 咁d 小朋友即係點...?
(好多人都係咁講, 即係開不過唔想理你...)

社區中心/幼兒中心都唔係唔肯provide原本有既暫託,咁又點...? ...

校方有責任照顧小朋友, 唔肯的話, 可以去教育局投訴.

至於 "無飯開" 的問題.....好似係由得間學校決定. 不過如果係自己有厨房 ge, 無理由唔煮埋架....

如果係靠外判商 (應該無乜全日制幼稚園係咁架?), 供應唔到都無計 ge

同學校商量下 law.....

男爵府

原帖由 標.清 於 09-6-19 14:35 發表

校方有責任照顧小朋友, 唔肯的話, 可以去教育局投訴.

至於 "無飯開" 的問題.....好似係由得間學校決定. 不過如果係自己有厨房 ge, 無理由唔煮埋架....

如果係靠外判商 (應該無乜全日制幼稚園係咁架?), 供應唔到 ...

至於 "無飯開" 的問題.....好似係由得間學校決定. 不過如果係自己有厨房 ge, 無理由唔煮埋架....--咁可以話你知, 好多都唔會煮la...叫你揾人送/or 外賣...

huh...如果自己係仔/女係果間讀/or expected to use their service....點會得罪人地...

教署話停課ma...學校開咪算好...唔開可以點? complaint...有將來嗎...大家會開心嗎?

就算我book 一早左暫託, 家下咁停課就一定唔收...如其complaint...不如, 諗點自己個仔好過

huh...政府講易做難...講一套做一套...

正苦=無助家長

複式洋房

Really sad for this story. The government doesn't understand how important the school support is for HK people especially to low income group. Probably because they have maids and they can easily take leave for their job.

It is such a great inconvenice for families witih both parants working and for low income working group as their job is inflexible.

For US, they don't impose any school suspension because they know this is not a seriour virus. The chance of being killed by the swine flu is less than being killed by a car.

大宅

醒目開學勳章

禁止訪問

大宅

睇到個標題都已經好心痛, 真慘!

首頁

尾頁

跳至