心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 好擔心, 做人父母怎不心痛?! 怎不憂慮?!(續:我細佬個病)

PINKAVA

我想同你講一件事, 可能我迷信.

我老公之前成日起身既時候,有一邊頸就會"種"左.
連吞口水都痛, 如果食野就會更加"種",但到下午
就會消"種",睇左好多次醫生都話冇問題,因為
係會自己消"種",但係我地都係好擔心, 因為一
個正常人點會成日都係咁, 後來,我地覺得要入院要
檢查, 連磁力共振都做埋, 已經驗晒要驗既野,
都係冇人事, 唉!都唔知咩事, 咩都驗晒

點知我同個朋友講, 佢話你間屋係咪有問題呀..?

根住我就話應該冇問題, 因為其他人都冇事,

根住佢問我張床點放, 根住佢叫我不如張床掉下位,

因為佢話驚我放係病位, 我老公開頭都唔肯,

佢覺得冇咩問題(張床), 又過左幾個月,

我同佢講不如 try 下啦, 點知真係以後都冇,

大宅

Re: 好擔心, 做人父母怎不心痛?! 怎不憂慮?!(續:我細佬個病)

Hope your brother can get well very soon!

大宅

PINKAVA

睇到你細佬的情形, 真係好心痛, 希望早日對症下藥, 早日康復.

我爸爸都有這個情況, 又係成日生痱之, 一生就幾粒, 好左一個位又生第二個位, 但生幾大粒, 我又唔係好知, 所以我都好擔心, 因為真係好痛, 攪到佢成日唔想食
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

別墅

Re: 好擔心, 做人父母怎不心痛?! 怎不憂慮?!

PINKAVA,

你好,我係路過的,係第一次入嚟呢度,睇到關於你弟弟既問題,雖然冇睇晒大家俾你既意見,但大家都非常之有心...

我有少少睇法,因為其實所以的疾病都與心理有密切關係,所以我會覺得應該由你弟弟方面出法,或者你可唔可以先講吓你弟弟係個怎樣的人,形容吓佢個性、處事方面、特別我想知佢喺溝通表達方面係點呢? (可能你會覺得我講既野好奇怪) 你不防講吓? 如果覺得唔方便,可以PM俾我 因為我唔係成日上嚟呢度睇

不如我講一些從心理角度去睇的病例:

(例如)

糖尿病 - 病人'活得不快樂'
心臟病 - 脾氣急,好勝心強,凡事不合期待的時候便會大發雷霆
子宮頸癌 - 愛與性的絕望
中風 - 對人生的無力造成心血管無力

還有好多其他病例......太多,唔可以全部講晒。
其實好多病係可以由心理方面去醫好 ,甚至癌症~

男爵府

Casablanca-220 寫道:

你有冇聽過林光常教授的 "無毒一身輕" 一書 ?

我細佬都有呢本書, 我媽同佢都有睇。

JENNYCHOI 寫道:

我想同你講一件事, 可能我迷信....
....我同佢講不如 try 下啦, 點知真係以後都冇,

間房由細住到大, 菲之係呢幾年既事, 如果係病位唔係每年都轉既咩? 等我同亞媽講下先。

CheriLee 寫道:
Hope your brother can get well very soon!

thanks a lot.

[quote]
Venus 寫道:

我爸爸都有這個情況... 所以我都好擔心, 因為真係好痛, 攪到佢成日唔想食

大宅

PINKAVA

我爸爸都有一段時間係咁, 我諗都有1年多, 我地初時都冇為意, 因為人人都會生痱之, 但佢就特別生得耐又密, 不過佢好小講比我們聽, 係我媽過黎我家的時候就會講幾句, 現在我睇到你細佬的情況第一件事就諗起我爸爸, 所以都好擔心, 但我爸爸都唔聽人講, 叫佢去試下這個試下那個, 佢都會當耳邊風, 費時啋我地, 唉~~老人家真係激死人, 我試過買一盒五行清菜湯佢飲, 佢都唔肯飲, 又話麻煩, 又話冇用....

anyway謝謝你先, 我都希望你弟弟快些找到合適的方法, 可以盡快康復.

[quote]
PINKAVA 寫道:
[quote]
Casablanca-220 寫道:

Venus 寫道:

我爸爸都有這個情況... 所以我都好擔心, 因為真係好痛, 攪到佢成日唔想食
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

伯爵府

熱血金章 大廚勳章

PINKAVA,

有冇聽過以下產品 :

中華麥飯石是一種石英斑岩,其外觀頗似握聚飯團而得名,以硅酸、氧化鋁為主要成份,此外含有人體必須的礦物質、無机物、微量元素、宏量元素、痕量元素等59種以上,早在公元四世紀初的《小品方》《圖經本草》《淪海錄》等歷代醫藉多有記載,藥聖李時珍正式將其收錄於《本草綱目》,詳細的介紹其物性及功效,說其“甘、溫、無毒,治一切?疽、發背瘡毒…”“功效甚佳”。現代醫學和生物學已證明中華麥飯石確實是一種有利於人類健康的礦物藥石。

1. 在水質改造方面的特性

有強力的吸附功能,能夠吸附水中有害物質、重金屬和病菌、除氟、除垢,能雙向調節PH值酸鹼度,有離子活性的作用,能長時間持久的溶出人體所需的礦物質、宏量元素、微量元素和痕量元素,統稱“生命元素”。

隻杯約為3佰多元一隻o

男爵府

Casablanca-220

中華麥飯石是一種石英斑岩...是一種有利於人類健康的礦物藥石。===> 呢樣未聽過, 不過我知道環境污染、化學物質、重金屬等, 真的對身體影響好大好大, 最近聽到患cancer既人越來越多, 更加覺得要愛惜生命。

Venus

我爸爸都有一段時間係咁, 我試過買一盒五行清菜湯佢飲, 佢都唔肯飲, 又話麻煩, 又話冇用....

你爸爸有幾大年紀? 你試下沖埋比佢飲丫, 佢唔肯飲都係怕麻煩, 但當你遞埋去時, 唔會推你掛, 又或者試下當佢細路仔咁'乙水'下佢飲。

男爵府

我細佬呢2日去完覆診, 另一位醫生都係話佢個病係"白塞氏", 佢行醫咁多年都係見過2位病者, 不過都係無法醫好。

想問下各位朋友, 可否打聽下在中國至中東一帶, 什至外國, 有無人有呢個病例?

大宅

如果飛茲痛可以用鹽水"沈"楊桃食, 可以好快好同舒緩痛楚.

希望你細佬快d找到病源, 快d好 :-P

子爵府

畀面勳章

終於睇完了
足足 3年
人間有情
真系可以在此感受到呀

最近我細佬都有事入左院
所以我先入來看看
怎知........真"登"你細佬及你家人心痛呀
努力呀
唔好放氣呀
一定有辦法醫好的....
:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

水晶宮

2024年龍年勳章

hi PINKAVA,
我試過在YAHOO 的搜尋器打上 "白塞氏", 有一個叫 "白塞氏聯盟"的網址, 可能提供到你想要的資料. 病雖然仍然未知可否醫好, 但如果有一班"同路人"互相支持, 就唔會覺得自己係孤軍作戰. http://hk.groups.yahoo.com/group/hk_behcets/
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

伯爵府

睇到你細佬依個病令我諗起我舅父,佢4,5年前都係突然個口不停咁生痱滋,佢未有病之前因為係大陸住咗一段長時間,所以佢估會唔會關大陸既食物事又或者係其他原因,有病後佢就立刻返黎香港醫,但一直無好轉..之後係越黎越嚴重,口腔內開始潰爛同發臭..最後好似去了(唔知係瑪嘉烈定係瑪麗醫院,我唔係好記得,因為一直都係媽咪同我講既)睇醫生,佢地又係驗晒所有野後都話唔知點解會咁..最後醫院幫我舅父切咗條脷,但醫生話唔係口腔癌或舌癌,所以我地都唔知點解佢地要咁做,不過我舅父之後仲慘,佢唔止食唔到野,仲講唔到野..不停咁消瘦最後係3年前就過身了...死後醫院先話佢有既係白蔡病(點解我記得個名,係因為媽咪同我講時我仲以為係叫"白菜病"我仲奇怪緊點解個學名咁怪既..)係依家睇到你個post先知個真名...我都唔知講乜好,因為我知既都唔多同埋點解我舅父會死,可能係唔關個病事架,我入黎留言只係想分享我有親人都有依個病...不過真係希望你細佬可以快d好返,同身體健康...
大b駿逸細b駿晞

別墅

PINKAVA,

今天看到你這個topic, 雖然我對"白塞氏"這個病一點仍也不認識,但我想分享的是~ 我有個朋友,她的媽媽和她也患了一個無法醫好的病,當然也因此她們的健康每況愈下,後來她經朋友介紹食用一隻保健產品後,健康得到改善.

希望你都不要放棄,總會有方法可以幫到你細佬的

大宅

我想同你 say sorry, 咁 late 先睇到 lee 個 topic, 我 4-5 years 前都有e生suspect我有白塞氏, 但我依家好ok, so far 都有 2 years 無 "fei g" la, (touch wood), 你快d reply 我la, 我講多d俾你知, 睇中e 同西e 攪掂
我要努力做個好媽咪!
我一定會成功生多個!

男爵府

我真係好想講: [size=x-small]人間非常有情, 溫暖bk尋 好多謝各位熱心、關心及善心既媽咪, 在呢幾年比左好多有用既資料給我, 雖然我細佬到e+都仲未好番, 不過我們一家人是不會灰心及放棄的。

par3186
你細佬有什麼事? 可否講出來聽聽, 睇下有咩可以幫到手。

Rita
多謝你yahoo資料, 我會pass比我細佬的。

藍藍
睇完你舅父個case, 可以想像到當時佢的痛苦及無助, 我也非常難過。 我想當時如果互聯網先進d, 上網做多d資料搜集或多d文作出提問, 情況可能會有所改變的, 但事實上好多野跟本不能番轉頭的, 時間不等人, 所以我們應給多點關心予病患者。

wallace891
千期唔好講sorry, 我多謝都黎唔切呀, 你非常好呀, 主動msn我, 否則我真的會錯過左呢個topic (因我以為舊聞, 石沉大海了)。 我馬上打比我細佬, 將你既意見轉告給他, 他也有意思去看看你介紹既醫生。 我想在此把醫生名post出, 希望幫到其他有需要既人(請你別介意):--
[size=x-small]CHAN KA HO, JOHNNY
Suite 304, New World Tower
16-18 Queen's Road Central
Hong Kong 2522 6626
District: Central & Western

中 e : 黃嫦 29752333

再次向大家say :thank you very much

公爵府

hashtag影視迷勳章

PINKAVA:

你呢個topic一有新料我就會追看, 希望終有一天你會話你細佬已康復. 加油!

男爵府

PINKAVA,

雖然幫唔到你手,仍衷心祝你細佬早日康復!

複式洋房

PINKAVA:

看完你的topic後,我在Google搜尋了一下,找到下面兩個網站(中國大陸),你可以看一下:
1.中國白塞氏病康復網(以嶺醫院)

2.白塞氏病-中國紅斑狼瘡網

希望你弟弟早日康復
:wave: :wave: :wave:

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至