興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

只是for影個囡, 不要太大 太重 太貴, 有咩好介紹

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Canon 500D, 450D
Nikon D60, D5000

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 mdl832832 於 09-6-20 07:05 發表
只是for影個囡, 不要太大 太重 太貴, 有咩好介紹

大約諗住洗幾錢先?

侯爵府

我都想知...

大宅

Canon 500D係入門中既首選

有心玩既可以考慮Nikon D90

大宅

無攝影技術, 如買canon 500d 影唔影到靚相

民房

上黎傾多d,影多d就會有技術ga la
我的攝影網誌,歡迎指教:

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 mdl832832 於 09-6-22 01:45 PM 發表
無攝影技術, 如買canon 500d 影唔影到靚相
影得多一定得.
我到而家都係"唔精唯有多", 幾十張總有d okay

版主

而家用DSLR, 新手可以好快變師傅,
影完可以即刻知影成點, 只要肯學, 真係可以好快有進步

自己影多D, 睇多D 人地的作品

禁止訪問

版主

500D Made In Japan

大宅

咁如果買canon 500d, 咁駛唔駛買埋其他鏡頭

版主

可以買500D kit set, 包括一機一鏡, 都夠初學者用

想影埋淺景深, 買多支 50mm f1.8, $750
(不過呢支無得zoom, 但室內影小朋友 / bb 就好好)

禁止訪問

版主

鏡我就唔知
不過, 而家各廠的QC都好好, made in 邊度都唔係大問題
放心使用

(我之前用的 Nikon D200, D300 都係Made in Thailand)

伯爵府

咁帶bb出街, 都會係室內同室外...是否2支鏡都要帶 (kit & 50mm f1.8) ??

如果帶2支鏡, 點帶 ?? 要配個袋 ??

原帖由 chloepapa 於 09-6-23 09:51 發表
可以買500D kit set, 包括一機一鏡, 都夠初學者用

想影埋淺景深, 買多支 50mm f1.8, $750
(不過呢支無得zoom, 但室內影小朋友 / bb 就好好)

版主

原帖由 taiming 於 09-6-23 15:38 發表
咁帶bb出街, 都會係室內同室外...是否2支鏡都要帶 (kit & 50mm f1.8) ??

如果帶2支鏡, 點帶 ?? 要配個袋 ??

睇自己想影d 咩, 真係專心影相的, 就帶晒d 要用的鏡出去

一般我都係帶一支鏡,
同小朋友出去, 唔駛張張都淺景深, 唔係影左出來, 睇張相時, 去過邊都睇唔出

如果真係想有兩支鏡, 都係有一個裝相機鏡頭閃光燈的外影袋好d

子爵府

原帖由 KnN 於 09-6-22 14:31 發表
影得多一定得.
我到而家都係"唔精唯有多", 幾十張總有d okay

哈哈...agree agree
我一日同阿女影左三百幾張相

洋房

如果未知自己是否長玩就buy500d試下canon 500d殺曬初階機,d90得個樣kit set8xxx,本人覺得唔值8xxx唔要movie功能可以buy部canon40d水貨加支18-55在加50 1.8加埋都係7000唔洗buy埋張8g卡tim起碼係中階機nikon唔係唔好不過要上到d200 ,d300以上先叫好用,不過就重身家長未必喜歡因為又要帶小朋友d物品又要拎重機身出街,500d輕身有1500萬有暗位補常,玩nikon就因為佢d鏡平同埋玩佢支燈,canon就鏡貴但科技高少少,玩電子野都係canon win少少,d人always話canon影人nikon影景,本人不覺,如果大家玩耐左就知canon影人同景都可以咁靚,我估nikon都一樣,相對sony影景就一定sharp好多tim,因為佢用ccd唔係cmos,d40,d60 nikon都係ccd所以d人就覺得好似sharp個canon,其實因為ccd同cmos分別canon高iso同sony高iso出睇下張相sharp唔sharp等同d60同400d用高iso又睇下which one好d,所以有心學玩單鏡就buy機之前要好好諗清楚,buy機之前要祥細睇清楚機的分別如果有寫錯請多多見諒!!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

你都好唔 like Nikon 喎....

Canon d 機我用過, 由 350d 用到去 1d, 不過可能我唔識用啦,個對焦都係唔得, 10張得3/4張中焦...

反而 Nikon, 我由d80 玩到 d700, 可以話10張起碼有7/8張中.

Canon 同 Nikon 都一定影到靚相, 不過鏡頭背後, 你知唔知佢地係幾多張出一張啫... 你知啦, 呢版多數都係家長, 都係想影到小朋友珍貴一刻, 唔係影d姐姐仔企定定俾你影 model 相.

睇下你要乜野啦... 有人又會話可以手動對焦雲雲...

唔係想引起 C vs N, 只係想分享下我用過2家o既實戰經驗.

原帖由 usdjoshpetty 於 09-6-26 10:35 發表
如果未知自己是否長玩就buy500d試下canon 500d殺曬初階機,d90得個樣kit set8xxx,本人覺得唔值8xxx唔要movie功能可以buy部canon40d水貨加支18-55在加50 1.8加埋都係7000唔洗buy埋張8g卡tim起碼係中階機nikon唔係唔好 ...

一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

首頁

尾頁

跳至