論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

心人肉做.. 咁熱.. 佢都訓吾到啦.. 你一係等佢訓個時開一陣.. 涼左就息囉..
實在太熱了..

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

我一對仔女, 個仔漸大, 吾想比個仔同工人一間房, 所以迫住個女同工人一間房, 但個女越大, 就越反抗吾想同工人一間房

如果第時, 我有幾會中六合彩換過間有工人房的樓時, 我都會叫工人訓工人房, 對仔女各自一間房, 我都吾會裝冷氣

好認同果一句, 比開, 到時電費貴時, 要接受現實, 吾好呻話電費貴

我依家夜晚, 3間房一齊開, 夏天一定過千一個月, 如果開4部冷氣, 我吾敢諗............所以為左我荷包著想, 係吾會比工人自己一個人開冷氣

依家天氣甘熱, d 小朋友係屋企, 日頭, 佢地都無叫話開冷氣wor, 我日日放工返屋企, 見到佢地著晒吊帶, 個頭濕晒, 都係甘啦

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 11gk 於 09-6-21 20:54 發表

我諗打你工都幾慘! 有時天氣真的熱得不記了, 打開窗吹來的風都是熱的, 我晚晚都叫姐姐如果熱便開冷氣訓, 但日間便不會開, 你好我好大家好!
單憑比唔比開冷氣就決定到人地係咪好僱主。莫非閣下哩响人地床下底聽到人地毎天点對工人??您就好啦!!仲掂過人地蘇文峰睇相。請問港股下半年走勢如何??屋企点擺位会招財 呢???

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 pollyw 於 09-6-22 23:15 發表
單憑比唔比開冷氣就決定到人地係咪好僱主。莫非閣下哩响人地床下底聽到人地毎天点對工人??您就好啦!!仲掂過人地蘇文峰睇相。請問港股下半年走勢如何??屋企点擺位会招財 呢??? ...

衰鬼普洱的聯想真快!

這個問題我這樣處理:

1。 28度以上才可以開(夜晚睡覺時only),不過到時是開還是不開,工人自己決定。

2。 如有違反,我會関大制(阿泰駒23度照開,終于逼我出招,從此不敢亂來)。其實我有風扇供應,也鼓勵開窗睡覺,讓空氣流通。

能不能抵受高溫,因人而異。有人說涼冷氣第二天周身痛,有人22、23度膽敢照開,所以一定要訂一個標準。

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

單憑比唔比開冷氣就決定到人地係咪好僱主。莫非閣下哩响人地床下底聽到人地毎天点對工人??您就好啦!!仲掂過人地蘇文峰睇相。請問港股下半年走勢如何??屋企点擺位会招財 呢??? ...

衰鬼, 真係比你笑死

睇嚟, 我都要check下床下底有無偷聽器先得, 因為我都唔係一個好僱主嚟....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 saiwanho 於 09-6-22 23:29 發表

衰鬼普洱的聯想真快!

這個問題我這樣處理:

1。 28度以上才可以開(夜晚睡覺時only),不過到時是開還是不開,工人自己決定。

2。 如有違反,我會関大制(阿泰駒23度照開,終于逼我出招,從此不敢亂來)。其實我有風扇供應,也鼓勵開 ...
西姐做法我覺得好合理。講真,我宜家都不是晩晩開冷氣。其合約亦無話要包有冷氣工作環境。有空氣抖+多把風扇...都叫苛待??唔怪得咁多工人要屈僱主囉…

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 2heiBBmama 於 09-6-22 23:43 發表

衰鬼, 真係比你笑死

睇嚟, 我都要check下床下底有無偷聽器先得, 因為我都唔係一個好僱主嚟....
床下底有人偸聽我点對工人無問題,反正過得自己過得工人。不過聽到其他就不太好囉!

複式洋房

以前我未搬屋, 唸住個女同係一間房, 當然有AC啦, 點知呀女唔鐘意同佢一間房, 佢自己住哂, 仲開咪AC啦, 有試過我自己訓教都唔洗開, 仲要被添, 佢都照開, 冷氣仲開成25/26度(當是約11/12月), 後來我同佢講, 如果唔熱就唔好開啦, 點知咪又係一樣照開, 終於我地而家搬了屋, 佢自己一間房, 沒有AC, 唔洗提佢啦, 現在只有風扇

複式洋房

好媽媽勳章

最近搬咗屋,工人房係無冷氣嘅(而且窗口太細亦裝唔到冷氣),買咗把風扇俾佢,so far 都無聽佢講話熱到瞓唔到。

我都同意每個人嘅耐熱能力各有不同,好似我個女咁(8個月大),佢係勁怕熱嘅,就算開住冷氣都會出晒汗。

不過我認為工人既然嚟得打工,就應該遵守僱主訂下嘅規則,而我亦相信絕大部份嘅僱主係唔會特登刻薄工人嘅。

男爵府

今日新bun first day, 我話佢知:今日天氣太熱,你可以開冷氣or fan,佢揀fan,話有窗ok.吾知怕冷定扮野呢?希望佢真係吾怕熱,吾好等我行轉背偷偷開la.....

複式洋房

Agree.... difficult to judge....."單憑比唔比開冷氣就決定到人地係咪好僱主" but as I said before I wont let them turn on air-con lorr...... if you let them do, they will do without your consent ga lah.... see from my case, gas bill for hot water..... ai.....

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

唉,又係呢個話題,我最鬼憎D人下下用"將心比己",比乜鬼姐,你估個工人會同你將心比己呀,晒氣啦.....

如果你鍾意咪比佢開囉,到時候修唔返,係你閣下既問題,電費貴,係你交又唔係我交,我唔會同你將心比己囉.....

侯爵府

其實, 無話一定要開冷氣
香港地, 好多人, 都係為左慳電費而吾開冷氣既
起碼我就識一個..............甘熱既天時, 真係屋企有冷氣都無開既.................食飯都無開, 因為個廳都無冷氣

複式洋房

原帖由 小妮子 於 09-6-23 11:34 發表
唉,又係呢個話題,我最鬼憎D人下下用"將心比己",比乜鬼姐,你估個工人會同你將心比己呀,晒氣啦.....

如果你鍾意咪比佢開囉,到時候修唔返,係你閣下既問題,電費貴,係你交又唔係我交,我唔會同你將心比己囉..... ...

好攪笑.....我都冇比工人開冷氣, 因為電費實在太貴, 睇返舊年同期張電費單, 當時未請工人, 只得我哋兩公婆, 當時電費都係3xx, 今個月電費竟然7xx真係眼都突埋, 我自己都唔捨得開, 上星期日成3x度, 我哋兩公婆熱到摽晒汗都死忍唔拾得開冷氣, 淨係開咗房果部比bb瞓, 我唔想今日開慣咗比佢, 佢日日都要開, 唔比佢開仲比佢話返刻薄

首頁

尾頁

跳至