論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

建議在總電箱關閉了那個泠氣機的獨立fuse,永保安全

原帖由 christiewong 於 09-6-21 11:58 發表
我都喺安好左張床先知頂住個掣... 不過咁仲好.. 起碼無得偷偷開...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

哈哈.. 唔洗架.. 因為隻手都伸唔到入去擰個掣 .. 佢自己仲掹左個插蘇.. 用黎叉電話...

原帖由 michelle338 於 09-6-21 13:31 發表

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個印尼姐姐話印尼熱過香港好多,嗰邊仲要得風扇冇冷氣,所以佢地唔慣有冷氣地方,夜晚瞓覺開風扇仲要冚被,仲有屋企一開親冷氣佢就要著外套

子爵府

開心吸收勳章

原帖由 Muimuipig 於 09-6-21 17:32 發表
我個印尼姐姐話印尼熱過香港好多,嗰邊仲要得風扇冇冷氣,所以佢地唔慣有冷氣地方,夜晚瞓覺開風扇仲要冚被,仲有屋企一開親冷氣佢就要著外套 ...

我家姐姐一樣,唔怕熱,只怕凍,所以雖然佢間房有冷氣,佢都係開風扇ok

珍珠宮

咁啦~ 同工人講可以用冷氣, 但電費自付~ 開一晚比$20(即比), 好有人權啦~~ 冇話唔比用喎~

大宅

心大心細, 俾唔俾佢開好呀?
原帖由 Siuchoi 於 09-6-21 18:52 發表
咁啦~ 同工人講可以用冷氣, 但電費自付~ 開一晚比$20(即比), 好有人權啦~~ 冇話唔比用喎~

大宅

我就擺咗個溫度計係佢間房, 超過27度就比佢開, 只限訓覺果幾個鐘

別墅

原帖由 sweetcouple 於 09-6-21 08:58 發表
一定唔俾!

熱, 係天氣問題;
開風扇, 係人權;
開冷氣, 係享受!

試問, 佢係黎打工定享受丫!?

我諗打你工都幾慘! 有時天氣真的熱得不記了, 打開窗吹來的風都是熱的, 我晚晚都叫姐姐如果熱便開冷氣訓, 但日間便不會開, 你好我好大家好!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

yes, they come from a hot place, so hot should not a problem for them.
have a fan is good enough.

原帖由 2heiBBmama 於 09-6-21 12:59 發表
我都係比把風扇工人, 佢地好耐熱, 係我地香港人享受慣唔熱得啫, 佢地成日做家務由朝熱到晚啦, 唔通又驚佢熱, 朝早開埋冷氣比佢咩? 習慣咗就無問題啦.... ...

複式洋房

原帖由 11gk 於 09-6-21 20:54 發表

我諗打你工都幾慘! 有時天氣真的熱得不記了, 打開窗吹來的風都是熱的, 我晚晚都叫姐姐如果熱便開冷氣訓, 但日間便不會開, 你好我好大家好!

唔係個個都好似你工人咁自律, 我個fd就係比佢工人開冷氣瞓, 開慣咗晚晚都要開, 整整下日頭都偷偷哋開埋(仲係開廳果部), 比我fd知道咗咪炳佢囉, 佢話日頭好熱喎, 佢無晒心機做野, 激到我fd死呀

複式洋房

我暫時情況係唔出聲 ...
相信佢真係覺得熱到風扇都搞唔掂既話, 會出聲囉 ~
佢唔出聲, 我當佢接受到架 !!
我是王晴豬之媽媽,我叫王師奶,嘿

伯爵府

佢同我個囡一間房架,所以太熱我要"迫"佢開囉...唔好熱親我個囡呀!但係佢都幾頂到熱...係呢幾日三十幾度先開咋~但我同我老公已經開左幾個月喇~
不過就算佢係自己一間房,天氣太熱我都會比佢開..人地係黎打工,但係如果連休息果幾個鍾都要訓得唔舒服,都好慘姐~有時做人要將心比己囉~如果返工,公司冇冷氣...我諗我地都會有好多埋怨囉~

大宅

係呀, 將心比已 你對人好人對你好者, 其實佢地都幾慘架, 就當可憐吓佢地啦.....:)

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

大宅

其實將心比己同可憐唔等於縱容, 佢咁辛苦工作咗一日, 比一個舒服d既環境佢休息吓, 我覺得係人之常情 , 再者開唔開冷氣比工人都係僱主的個人的決定, 大家無謂再爭咬落去, 無意思的.......:lol 以和為貴吧........

禁止訪問

好媽媽勳章

複式洋房

for me i wont let my maid on the air-con ar....

will you let them to use hot water to do washing (eg dishes, floor, cleaning) as my maid didnt ask me about this and used during winter, my gas bill over 1k ar...

首頁

尾頁

跳至