自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

男爵府

冇錯..

人地都係唔夠地方先搬姐..
班學生唔夠位訓..仲要訓地下..

老實講..人地又唔係追求d咩好好質數既地方
想搵返個好 d d 既地方姐 ..
真係唔明點解要咁對d學生..

長洲居民10個起碼有8個讚佢地..
真係唔明點解梅窩居民咁自私..

老實講..正生d學生分分鐘比梅窩居民屋企d仔女更加聽話 !!!

大宅

原帖由 知多D 於 09-6-21 13:06 發表

鬧人 , hurt 人係梅窩人 , 地係政府 , 唔係屬於你或我 , 同樣 , 正生D同學都係人 , 有父有母 , 有家庭 , 唔輪到你地去主宰 , 去批評 , 呢類學校 , 將軍澳有 , 長洲及其他地區都有 , 但讚多 , 唔好似你地 , 當口當 ...

知多d, 我都支持你! 對梅窩這個鬼地方全無好感, 真係去長洲好過!!!

大宅

原帖由 joyan1228 於 09-6-21 18:36 發表
冇錯..

人地都係唔夠地方先搬姐..
班學生唔夠位訓..仲要訓地下..

老實講..人地又唔係追求d咩好好質數既地方
想搵返個好 d d 既地方姐 ..
真係唔明點解要咁對d學生..

長洲居民10個起碼有8個讚佢地..
真係唔明點解 ...

我寧願成間正生搬到我隔鄰, 做我既鄰居, 好過有梅窩人住係我隔鄰!!

別墅

原帖由 keroroee 於 09-6-21 13:21 發表
如果無記錯, 3班F.1就可以成立學校, 人就生既, d野就死既, 政府見梅窩有50人升F.1, 應該開得成2班(小班教學), 開唔到3班都應該酌情調較, 其實一開始就係政府一廂情願, 諮詢不足, 釋除疑慮不夠, 孫公仲龜縮?? 佢已經 ...

根據梅窩小學07-08年度周年報告學生人數共156人
P.6:28人
P.5:30人(即今年畢業)
P.4:30人
P.3:19人
P.2:23人
P.1:26人

話有50人升F.1, 即係有20人唔係根本起梅窩讀書嘅,你肯定果20個唔係起梅窩讀書嘅會留低起梅窩升中咩?

男爵府

原帖由 pakhei1128 於 09-6-21 18:46 發表

我寧願成間正生搬到我隔鄰, 做我既鄰居, 好過有梅窩人住係我隔鄰!!

別墅

原帖由 alicemic 於 09-6-21 18:16 發表

根本呢班人係自私! 要知道︰

何文田有女童院
又一村有女童院
9龍塘有男童院
西貢有監獄
亦柱又有監獄

又唔見人哋d地價平? 又唔見d福貴人家聯名叫人哋搬? 再講,而家反對果班好多又唔你原居民,當日自己搬得入梅窩,就已經 ...

市區都得有這些地方,梅窩居民真的當他們地方很高尚,不接受這些願意改過的小朋友,如果他們不是人數不夠或不滿意這間學校的質素,而出市區返學,又怎會殺校呢! 比D機會他們,再想想自己的子女可日後都可能有需要他人幫忙 !!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

我覺得正生裡面可能有佢哋D子女响入面讀書&戒毒... 咁如果佢哋搬左入去, 咪俾人知佢哋D子女响入面. 所以呢班人咪對佢地趕盡殺絕囉..

人喺自私, 但呢班返對正生搬入梅窩既人更自私...當初政府殺校時, 又唔見你哋出黎講野... 到宜家正生話要搬入黎, 你哋就呀吱呀咗... 仲要指住人黎鬧...真喺"What a shame??"

人誰無過?? 點解唔俾人哋改過自身? 入得正生既學生, 就喺希望可以改過並得到大家既支持同接受...

講真, 做人要大量同寬宏. 唔好帶有色眼鏡去睇同埋標籤呢班學生. 我唔介意去認識&接受呢班學生...

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我一聽到有人話......{好慘!因為梅窩無中學, 要用4小時去中西上學}....就好反應!

好似聽到有人話......{好慘! 因為無野做領綜援, 在家訓到肩周炎}.......一樣咁反應!

根本, 就是 因果問題, 下下去"怪人", "怪政府"......自己做過d咩呢??

東涌無學校咩?
選擇出中西區讀書是自己本人嗎?

政府 錯就錯在比左 中西區 校網比梅窩, 要改善 長途跋涉 返學的問題....

首先, 要取消 中西區 校網

大宅

我都唔明依家咩年代,仲有果d咁文塞既人,一句講哂係自私,頭先睇新聞話會考慮其它區,訪問果區d人都好支持,好明事理,見到正生d學生都知錯識諗,我都好感動,唔好去梅窩啦,佢地咁偏見,入到去都會受佢地白眼,何必姐,香港仲有好多人支持你地架,加油呀)))))))))))))

男爵府

畀面勳章

我覺得佢地話最大原因係...佢地既小學生...係將來畢業後..沒有原區既中學比佢地 keep 住讀上去........
但...佢地唔諗番當初係咩原因先沒有了這間中學呢 ?
其實.....如果真係比番呢間中學佢地的話....事問...是否真係會每個家庭都會叫番佢地既子女去讀呢 ?
我自己....如果自己子女成績係好的話...我都會比佢地出去讀d 所謂好d d 既英中啦.........點會留番係到讀d 唔知咩 grade 既中學.......(全自己意見......請別介意)......

別墅

好多人 , 無論犯咩錯 , 都唔可以面對 , 當我第一次見到正生同學 , 踏出學校 , 挺起胸 膛, 無遮無掩去面對群 眾, 面對傳媒 , 面對惡毒批評 , 有良知既也會心 痛, 甚至落淚 .
錯一 次, 唔係成世錯 , 但梅窩今次係錯一次 , 變成千古罪人 , 因為太自私 , 太無知 , ? 眼看人低 .
[img align=left]http://usera.imagecave.com/kae/e6.gif[/img]

大宅

每次開會只見到梅窩既家長,有無小學或中學生企出黎講感受?梅窩既學生肯唔肯留係島上讀書??

正生既學生就好唔同,佢地會行出黎講感受.唔怕比人知道佢曾經做錯.

男爵府

香港咁多地方好去,要去玩唔一定要去梅窩既姐,可以去長洲,南丫島,大澳東涌咁。

政府係呢件事上唔出聲係唔啱,抵鬧!但當時正生班師入去同佢地開會時,佢地反對個班人係點樣對人地?話人地係吸毒妹,會拉高犯罪率個班人既態度係超無知!睇見個D衰樣就!佢地應該道歉TIM呀!

反而正生個班學生同校長老師以行為來表現他們的風度,請個班反對既人士學下點樣表達意見啦!只係識得聲大夾惡!
你不能讓所有人滿意,因為不是所有的人都是人。

男爵府

i hate those Lau wong fa...they have their own plan and didn't want to support these student too... this may block them rich ma....

tracy

複式洋房

AGREE! 不過一D無良心的人, 唔知第日D仔女會係乜野好人呢
原帖由 Kristytracy 於 09-6-21 19:51 發表
i hate those Lau wong fa...they have their own plan and didn't want to support these student too... this may block them rich ma....

tracy

子爵府

好媽媽勳章

比著我,我真係一d都唔介意佢地搬過黎!!!!
為人父母最驚子女行差踏錯,我覺得佢地正生既學生哥,真係肯改過!我為佢地自豪,仲可以教好我個女第時出黎唔好行差踏錯,就算有錯唔緊要,最緊要自己知道錯,肯改過!

子爵府

原帖由 han####gkwok 於 09-6-21 12:58 發表
梅窩......唉...你地真係指住D細路黎o曹
幾肉酸

某些梅窩人實在可恥!!!

複式洋房

我以前都有幾年住過梅窩, 我好肯定咁講果度有d土生土長嘅人真係好惡。記得有一年有一班人圍住個差人差d想打佢, 因為個差人係新人,咩都唔識, 佢唔知連果度d老差骨都唔夠胆得罪d圍村人。最後緊係要老差骨調停啦!

仲有佢地入邊都有人食大麻啦, 根本唔係咩聖人。

我住果度差d比人爆啦, 事原我有養一隻大狗, 所以我日夜都唔關門同窗, 果晚我老公啱啱返佢屋企唔返。因為果時有好多屋都比人爆咗, 我心血來潮驚有人入屋爆刧, 所以將所有門窗關晒, 點知第二日我二樓比人入屋爆咗。 二樓晚晚都有關窗, 就係果日冇。其實個賊目標係我間屋, 而且個賊好似係梅窩人漆。

咁你話梅窩人係唔係聖人呢?

子爵府

原帖由 chloeb 於 09-6-21 20:33 發表
我以前都有幾年住過梅窩, 我好肯定咁講果度有d土生土長嘅人真係好惡。記得有一年有一班人圍住個差人差d想打佢, 因為個差人係新人,咩都唔識, 佢唔知連果度d老差骨都唔夠胆得罪d圍村人。最後緊係要老差骨調停啦!

仲有佢地入邊都有人食大麻啦, 根本唔係咩聖人。

我住果度差d比人爆啦, 事原我有養一隻大狗, 所以我日夜都唔關門同窗, 果晚我老公啱啱返佢屋企唔返。因為果時有好多屋都比人爆咗,我心血來潮驚有人入屋爆刧, 所以將所有門窗關晒, 點知第二日我二樓比人入屋爆咗。 二樓晚晚都有關窗, 就係果日冇。其實個賊目標係我間屋,而且個賊好似係梅窩人漆。

咁你話梅窩人係唔係聖人呢?

呢d梅窩人真係連正生都唔收!!!

子爵府

原帖由 潘高壽 於 09-6-21 12:49 發表

呢 d 根本就係政府既問題,你點解會 only 話 係 mui wo 呢????但你以後唔去 mui wo 你個人 choose ,你咁簡單的一點都睇唔通..唉...香港人啵,大大聲聲,,,傻既!!! ...

好一個梅窩人的人版!

首頁
23456...9

尾頁

跳至