自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

尋日同老公係商埸一間鋪頭前睇緊電視機, 前邊有個男人等緊佢女友, 之後佢女友行出來, 個男人就轉身行3-4步撞到我老公膊頭行過, 眼都唔望一下又唔say sorry。咁我老公行去同佢講撞到人, 佢好細聲講咁sorry lor. 之後我老公冇理佢掉轉頭, 我聽到個男人好唔順咁講唔知咩野....好似話自己係差人, 問我老公係唔係搏拉? 我老公聽唔到但我聽到, 我就話差人大晒呀, 撞到人唔駛say sorry呀。 佢好寸咁望住我老公, 佢問我老公想點?我老公話唔叫你你都唔講。佢好唔順大大聲話報警呀! 佢話講咗sorry 啦, 仲好寸咁問我老公聽唔聽到, 我老公好大聲話"收到"就掉轉頭。

當時我都好怒, 而家d人似住自己係差人撞到人仲好似冇事發生, 仲要擺起一副差人寸靚仔個款。雙手放身後好似出更咁。

唔怪得之d人話差人=有牌爛仔lor.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 chloeb 於 09-6-21 16:48 發表
尋日同老公係商埸一間鋪頭前睇緊電視機, 前邊有個男人等緊佢女友, 之後佢女友行出來, 個男人就轉身行3-4步撞到我老公膊頭行過, 眼都唔望一下又唔say sorry。咁我老公行去同佢講撞到人, 佢好細聲講咁sorry lor. 之後 ...

而家嘅差人仲衰過以前.
以前要投考係要查三代, 而家?
咩人都做得, 點會唔差, 你睇吓而家咁多有關差人嘅醜聞就知喇!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

一除左件制服就

尋日同老公係商埸一間鋪頭前睇緊電視機, 前邊有個男人等緊佢女友, 之後佢女友行出來, 個男人就轉身行3-4步撞到我老公膊頭行過, 眼都唔望一下又唔say sorry。咁我老公行去同佢講撞到人, 佢好細聲講咁sorry lor. 之後 ...

子爵府

原帖由 newbiee 於 09-6-21 16:54 發表

而家嘅差人仲衰過以前.
以前要投考係要查三代, 而家?
咩人都做得, 點會唔差, 你睇吓而家咁多有關差人嘅醜聞就知喇!
宣家吾洗查架喇 ?

大宅

女朋友係度唔衰得

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

差人=衰人
感激遇上你~

子爵府

原帖由 kiko_mami 於 09-6-21 17:34 發表
差人=衰人

咁又唔好咁講
樹大有枯枝
族大有乞兒
教書都可以有咸蟲喇~:;pppp:

子爵府

原帖由 twins214wy 於 21-6-2009 17:04 發表
一除左件制服就

而家D差佬差婆質數真係.....講真,有幾多差佬差婆投考警隊嘅時候,個心真係為市民/社會服務?都係因為無才能,無技能,中學畢業FULL CERT都無,吾做差佬做咩有萬幾兩萬一個月.
(不過十個裡面,總有一兩個吾係咁嘅,不過比較起上嚟,而家有使命感,有理想嘅警察,我諗....真係好少!)

禁止訪問

洋房

原帖由 wife 於 09-6-21 17:38 發表

而家D差佬差婆質數真係.....講真,有幾多差佬差婆投考警隊嘅時候,個心真係為市民/社會服務?都係因為無才能,無技能,中學畢業FULL CERT都無,吾做差佬做咩有萬幾兩萬一個月.
(不過十個裡面,總有一兩個吾係咁嘅,不過比 ...

同意

洋房

原帖由 kateyu 於 09-6-21 17:37 發表

咁又唔好咁講
樹大有枯枝
族大有乞兒
教書都可以有咸蟲喇~:;pppp:

絕對同意,木師都會押玩男童:;pppp:

複式洋房

不過我都係覺得而家d差人冇咩叫使命感la.
無可否認有d差人係好, 但係衰嘅仲多呢!

大宅

原帖由 wife 於 09-6-21 17:38 發表

(不過十個裡面,總有一兩個吾係咁嘅,不過比 ...

我相信今時今日有full cert都未必做到囉......起碼要預科啦

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 kiko_mami 於 09-6-21 17:34 發表
差人=衰人

同意

複式洋房

樓主尼D都係你一面之辭................我就唔多信><"

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

樓主聽唔清楚人哋講咩又未睇過人哋show pass就唔好莽下判斷, 唔俾人哋鐘意貪口爽冒警架! 你咁肯定佢係差人, 就應該報警告佢傷人吖嘛! 唔駛係度咁撈氣吖!

伯爵府

回覆 1# chloeb 的文章

而家的差人......樹大有枯枝
而家的公務員....有牌"敗類"
,但而家我覺得是有牌"敗類," 拿正牌做私事,拿"JUST SHOW"但對她又無可奈何, 發現是政府"種"出來的.根本無得投訴,層層疊疊的包庇.只因大家不想開FILE做嘢 谷得一肚子氣

大宅

我都係唔多信....
原帖由 芝士cake 於 09-6-21 21:15 發表

樓主尼D都係你一面之辭................我就唔多信>

別墅

少數姐..實有1-2個既...我見D都唔鐘..幾有禮貌

子爵府

原帖由 姑姑 於 21-6-2009 18:10 發表

我相信今時今日有full cert都未必做到囉......起碼要預科啦

十幾廿年前FULL CERT可以考督察TIM,不過講真,而家果D中學畢業生,真係好多連英文都講吾掂,好多大學生果D英文真係可以嚇死人;不過好多十年八載之前考差人果批,係因為政府工無人做,係咁宣傳,跟住招募咗D質素比較差嘅人,我個FRIEND話,以前INTERVIEW 阿SIR要你個人好有理念,個樣要好正派,又要查三代,PTS一吾掂真係會趕你走,而家....有人做就算喇,所以質素差都無辦法!
反而覺得消防大部份都好有HEART,好有使命感!

首頁
12345...6

尾頁

跳至