自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

係呀, 我娘家住南區十年以上, 付近有男女童院, 癌症醫院, 國際學校, 智障中心, 又近民居, 十年來相安無事, 比起其他區, 民風淳樸 , 如果我有錢都想搬返去

子爵府

智障中心仲係我屋企樓下..
我完全唔覺得有咩問題.我同我屋企人都唔明佢地咁激動反對仲咩..
P.S.間女童院係國際學校好近...人地咪一樣可以共存
原帖由 rainring 於 09-6-22 13:53 發表
係呀, 我娘家住南區十年以上, 付近有男女童院, 癌症醫院, 國際學校, 智障中心, 又近民居, 十年來相安無事, 比起其他區, 民風淳樸 , 如果我有錢都想搬返去 ...

男爵府

前新界鄉議局南約區中學為一所官立中學,位於政府土地上,自2007年9月起停止運作。校舍設有23個課室和11個特別室,總樓面面積約為5 600平方米,而佔地約為6 950平方米。現時校舍並沒有其他計劃中的指定用途,包括本地及國際學校之用。

原帖由 ning.. 於 09-6-22 01:26 發表
blog 主話:

同埋可以講多少少嘢你知, 其實點解班居民咁堅持唔畀得呢間學校正生, 除咗我哋真係有需要外, 其次其實呢間學校係屬於「鄉議局」, 並唔係公立學校, 同埋當年建校時居民夾咗百四萬, 政府出咗二千萬, 及呢次 ...

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 AKLAMY 於 09-6-21 21:47 發表
Reference: 不是我的blog, 是案中人的blog

Title: 正生書院事件報導嚴重失實,自稱東方記者無故侮辱我媽媽! 已向東方報業發出投訴信!

http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=13460&suc=1#rte ...

知足常樂 自得其樂 苦中作樂

子爵府

國際學校仲咩唔選擇去愉景灣讀..
起碼果邊真係多外國人住先啦..

大宅

好媽媽勳章

原帖由 LAMLAMIE 於 09-6-22 10:47 發表
本人覺得梅窩居民勁梅窩, 本人其實都唔應該發表太多意見, 但本人實在頂唔順blog主太多本人啦!!!! 頂~~~

大宅

聖人都會有錯,何況佢地(正生學生)又唔係殺你全家?仲咩係都要咬住人地唔放?學吓點做返個人啦!

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 imconfusing 於 09-6-21 23:43 發表

very agree with you... 成班人好似癲咗咁...
正生班細佬被人噤住黎打咁..
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 kay 於 09-6-22 13:32 發表
琴晚我奶奶先講 有正生的地方 樓價就跌 甘最好搬來我地南區啦 樓價跌越多越好呀~甘我地就可以買樓住啦~
我地尼邊 有女童院 又有專收癌症病患的南朗醫院
又有賽馬會康復院 又冇見得樓價跌喔~
女童院住個d 應該重惡過 ...

重有墳場呢!

複式洋房

點綴睇到你寫的東東真嘢笑,不怕羞

轉貼

點綴 2009-06-21 22:54
Joyce:唔睇真係無咁興,根本佢地一早知道你們會反對,還要帶班學生嚟為乜?連班記者未去都話分分鐘爆大獲啦!擺明利用你地,唔識心理學都明啦!E 加正生得米啦,[[香港人咁鬼忙點識分黑白丫]],祇信斷章取意的報紙盲從付和真不應該
//////////////////////////////////////////////////////////////////////
jp 說:

點綴睇到你寫的東東真嘢笑, [香港人咁鬼忙點識分黑白]

就好像眾人皆醉我獨醒,慳d吧, 甚麼唔識分黑白,???

狗唔嗒八 ,

而家就是梅人被鄉議狗利用, 南約當年因收生不足,要殺校,

南約未殺時果班鄉議狗有冇站出來為你們梅人極力跟政府爭取,

老實說:

要爭取都在未殺校時啦,洗等到依家,而家班鄉議狗因有個人利益

問題,才借題發揮,利用你們無知及渴求有一所中學心態,而不段[ 古] 動

你出來抗爭,到時白狗得食,黑狗當災 ,,,

正生入不來 , 中學又不可能辨成,

最後得益者白狗即[綁議狗] , 你們梅窩人就做晒衰人,好處得不到,壞事傳

千里....

[url=]\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\/////////////////////////////////////[/url]
...
後加:: Joyce你媽媽就是被利用的表表者啦....係冇,

梅窩鄉下人,民智不高,容易被利用作奸犯科.

我見議Joyce回去跟你嫖媽及鄉民們說說,不要再被利

用,鄉議狗沒個好人.

發起歡迎正生書院入梅窩大遊行,洗脫惡劣形象...

YEAH !!!!

男爵府

本人支持正生學校. 本人對梅x 居民有點反感.

水晶宮

畀面勳章

原帖由 LAMLAMIE 於 09-6-22 10:47 發表
本人覺得梅窩居民勁梅窩, 本人其實都唔應該發表太多意見, 但本人實在頂唔順blog主太多本人啦!!!! 頂~~~

yes,終極霉窩

大宅

睇完個blog的說明,真係對這間報社的記者所為把幾火! 這篇blog並不是反對正生的,是想說明那間報社的記者制做新聞!這是不能接受的!傳媒用他們的報紙制造一些虛假的新聞,不覺得是一件恐怖的事嗎?我們要有一個公平的知情權,不是傳媒不持平的手法佈導假的新聞!是嗎?而且blog主已清楚說明她的母親是支持正生的.為何會有人回應取笑呢?

大宅

居民都無故侮辱正生學生, 一D機會都唔比人..

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 mangolee 於 09-6-22 20:45 發表
睇完個blog的說明,真係對這間報社的記者所為把幾火! 這篇blog並不是反對正生的,是想說明那間報社的記者制做新聞!這是不能接受的!傳媒用他們的報紙制造一些虛假的新聞,不覺得是一件恐怖的事嗎? ...

無出報紙喎

咁岩比tvb影到佢媽媽和記者理論, 而tvb旁白無清楚指明佢媽媽不是在罵[正生], blog主 懷疑有誤導成份, 所以作出投訴!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

成件事係未咁都真係只有佢媽媽同個記者先知,blog主又有無加上佢自己主觀的睇法呢?

子爵府

原帖由 kay 於 09-6-22 13:32 發表
琴晚我奶奶先講 有正生的地方 樓價就跌 甘最好搬來我地南區啦 樓價跌越多越好呀~甘我地就可以買樓住啦~
我地尼邊 有女童院 又有專收癌症病患的南朗醫院
又有賽馬會康復院 又冇見得樓價跌喔~
女童院住個d 應該重惡過 ...

有道理,搬來九龍塘呀,唔該

男爵府

原帖由 rainring 於 09-6-22 13:53 發表
係呀, 我娘家住南區十年以上, 付近有男女童院, 癌症醫院, 國際學校, 智障中心, 又近民居, 十年來相安無事, 比起其他區, 民風淳樸 , 如果我有錢都想搬返去 ...

哈哈﹗我早幾日先同屋企人講不如叫正生搬入黎南區我情願慧妍雅集果間係佢哋校舍

子爵府

電視訪問咗d霉窩學生, 有人話遠都情願係出面讀喎, 查實班人係咪想要買路錢

伯爵府

好媽媽勳章

做人不要太梅窩。

首頁

尾頁

跳至