自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

爸爸有病. 需要人在家照顧, 但屋企人全部要返工, 如
安排佢入住老人院, 會有人照. 想問搵老人院係唔係自己出去搵, 佢收係就OK啦, 有什麼要注意呢? THANKS.

男爵府

1. 市面上有間 : 長者X 居服務中心 (大約咁上下名, 係部份小巴上賣廣告那間 ) 話有專業社工幫你選擇安老院,其實係牟利機構,服務要收費

2. 社署有個網頁介紹各類安老院舍名單 & 有需要人士可以向政府申請什麼援助,請 CLICK 入去挑選適合地區 GE 安老院
http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_elderly/sub_residentia/id_listofresi/

3.多選幾間院舍, 去親身視察、比較各種收費/服務/環境/院內各人相處和洽與否......

男爵府

你及家人最好去老人院睇下d環境....
如果OK...你同老人院d職員講下你爸爸KA情況,院方會同你安排申請資助及福利各樣......
我嫲嫲有"老人痴呆症"(精神科),我哋照顧唔到佢,由社署安排佢入老人院,佢有2間比我哋選擇,我哋簡咗e間係元朗近郊,原來e間老人院係專收我嫲嫲e類病人,個院長係精神科護士,好有經驗。我嫲嫲已經住咗8年LA...我哋每2個星期會去探佢,咁多年我哋都發覺果到d職員都好好(真的,不是表面好那種),而且佢哋會幫你申請各樣資助(職員覺得有機會申請到資助,佢會CALL你問你比唔比佢入紙申請資助及各福利)。

而家老人院多過幼稚園......

禁止訪問

大宅

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

Thanks. 各位.

kkf2210,
我想問下大約幾$個月?好咪好貴的?

男爵府

我嫲嫲開頭每月交$1700(政府買位,而家無ka啦,另加什費每月大約$300:食點心/糖水/湯/剪髮/陪診/冷氣費/....之後老人院同佢申請咩咩津貼,大約係咁ka"原本只取生果金(入去我媽戶口代領)>申請傷殘津貼(已批"變了沒有生果金,只得傷殘津貼每月有千零蚊)>4月份時院方叫我哋可以試下申請簽名話"無能力供養佢,要政府養",而家等批,如果ok的話...老人院D食宿費就不用交,傷殘津貼當然係無得取,即是全部都由政府包,我哋只係提供額外ka野"嫲嫲皮膚唔好我哋買好Dka沐浴露/潤膚露,平日叫老人院訂D點心/糖水比嫲嫲食。
如果嫲嫲大吉利是>.<,我哋係可以接走佢,自己攪善野.....簽名話放棄佢只係金錢上照顧唔到佢,唔係真係放棄佢.....有好多仔女都唔明白E點.....

有問題我pm問我..

複式洋房

我爸中風果時~ 將要出院前我同我媽由早上8:00行到晚上~ 行左大部分官塘+牛頭角+九龍灣ge老人院~ 真係行到腳都破~

我地搵老人院首先睇下環境~例如有冇味? 地方乾淨? 活動地區~ 之後睇下多唔多姑娘出現~ 有dd真係好攪笑~ 話就1姑娘對1x老人~ 但成間容納1xx人ge院行晒得2-3姑娘見到~ 再睇下d姑娘對d老人點~

真係唔係講笑~ 咁多間只有2間叫ok~ 最後我地選左九龍灣果間~ 因為近商場~ 可以成日同爸去dinner~ 之後我媽個朋友經我媽推介都選左呢間比佢家人住~

之後我地發現~ 始終要選政府有買位果d老人院好~ 因為始終政府成日有人來監管~ 佢地會做得好d~ 因為怕政府唔再係度買位~

首頁

尾頁

跳至