家庭理財

跳至

首頁
12345...18

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第二回

這區只談

保險的需求同問題

其他話題一律會被del!!

如一發現有自我宣傳和罵戰即時封戶.罵戰者不論誰是誰非,均會被系統管理員及版主刪除及封戶。

請留一些基本資料
想要什麼PLAN?
受保者: 年齡 性別 有冇吸煙 保額 月供多少
年期(個人覺得越長越好..最好無儲蓄成份)

"理財策劃師"
保險條件講明 只能代理兩間長期保險公司,
即係 所謂 "理財策劃師" 黎黎去去都係在那2間選擇!!
所以不要信他們是經過 十幾間對比....
<<如果我推理錯了,請提出,會del!!!

Kindness is like a key,which rusts if we put it aside.Use it frequently not only could help others but also could help ourselves.

男爵府

本人想幫父母買保險, 主要買住院, 父59, 母54 皆不吸煙....
想買供得斷的, 不過唔知可唔可行, 我都明白佢地年時已高....
請給予建議, 謝謝~

伯爵府

建議你幫父母買"實報實銷"住院, 可以保障至100歲, 但保費亦繳交至終身. 如果希望供一段時間保終身的話, 可選擇"住院儲備", 但保費會相當貴.

原帖由 Snoopy_Mom 於 09-7-7 04:52 AM 發表
本人想幫父母買保險, 主要買住院, 父59, 母54 皆不吸煙....
想買供得斷的, 不過唔知可唔可行, 我都明白佢地年時已高....
請給予建議, 謝謝~

男爵府

我之前問過一間, 佢話75歲後o既住院有個限額, 好似得十幾萬咁, 有無其他公司o既plan唔係咁? thx~

伯爵府

唔肯定你所講75歲後有限額係乜野, 我估計係實報實銷住院內的"額外住院保障", 由75歲開始有一個終身限額.

如果你選擇"住院儲備", 由計劃生效開始有一個終身限額, 你可以選$50萬至$200萬之限額, 當然限額愈高保費愈貴.

原帖由 Snoopy_Mom 於 09-7-7 07:00 PM 發表
我之前問過一間, 佢話75歲後o既住院有個限額, 好似得十幾萬咁, 有無其他公司o既plan唔係咁? thx~

男爵府

住院儲備, 如果最少限額要供幾多錢? 係咪都係按年齡唔同價錢?

唔該哂你地呀~

男爵府

你地好!我有小小問題想請教~
我剛於MANULIXX買了一份保險有人壽保險,住院,住院入式,簽單日6月4日,生效日6月9 日,咁ARM我7月6 日右腰同右下腹痛,睇E生話可能有腎石,要入院CHECK,如果係會即時再造埋(E生話9成係腎石)!
我本身有公司保險都夠COVER,但我想問我究竟可唔可以CLAIM住院現金?
咁ARM我同個AGENT有問題唔放便問佢,未知有腎石時都想CANX份單,所以如果CLAIM唔到我就唔會再交保費~咁如果CLAIM到我又可唔可以CLAIM完再取消張單呢?

民房

原帖由 lazylake 於 09-7-13 20:17 發表
我剛於MANULIXX買了一份保險有人壽保險,住院,住院入式,簽單日6月4日,生效日6月9 日,咁ARM我7月6 日右腰同右下腹痛,睇E生話可能有腎石,要入院CHECK,如果係會即時再造埋(E生話9成係腎石)!
...

首先想問下你之前有冇曾經關於右腰同右下腹痛而去求醫
另外,投保時有清楚申報身體情況俾保險公司

因為醫療保障有一樣野叫等候期
意思就係醫療保單生效後
任何有關【意外】 而入院需要索償時
係立即受保
而任何有關【疾病】 而入院需要索償時
首先,大前題係申報清楚,因為投保時已在在既疾病係有權唔受保的,其次就係要等保單生效後30日【發現】既疾病先可以成功索償

另外就係小小意見,假設投保時申報既資料都係正確既
冇論索償 成唔成功,都唔讚成斷保份醫療,因為有病歷時 ,去其他保險公司投保,保險公司有權提出 唔保某d部位/保費會比起正常保費率為高
當然啦,只係有機會,並唔係一定 呢d都要交由唔同保險公司既核保部決定

好似打下打下打多好多字咁
anyway ,希望我解答到你既問題啦

大宅

認識瑞士牛牛第二回

原帖由 William.Ho 於 09-7-14 00:37 發表

意思就係醫療保單生效後
係立即受保
而任何有 ...

Kindness is like a key,which rusts if we put it aside.Use it frequently not only could help others but also could help ourselves.

男爵府

原帖由 William.Ho 於 09-7-14 00:37 發表

意思就係醫療保單生效後
係立即受保
而任何有 ...

我近半年睇E生都係因為肚潟,冇右腰痛,咁我4號買,9號生效,但我係今個月6號睇咁得唔得?多謝你嘅回覆!

民房

我很懷疑你是身體不適才去買保險, 投保時又沒有申報. 保險公司是做生意. 等侯期就是防止有事才去投保的人. 等侯期未過, 醫療保險一般不賠.

原帖由 lazylake 於 09-7-14 11:09 發表

我近半年睇E生都係因為肚潟,冇右腰痛,咁我4號買,9號生效,但我係今個月6號睇咁得唔得?多謝你嘅回覆!

民房

原帖由 lazylake 於 09-7-14 11:09 發表

如果未過等候期,相信你呢個case 應該難搞少少
不過都係最好問一問個agent好d
問左睇下點可以再講出泥
睇下幫唔幫到你手

伯爵府

你6月4日簽申請表, 30日等候期至7月4日, 所以理論上你7月6日睇醫生已經過等候期. 但最重要係病徵出現日期是否於等候期內, 如果是的話, 一樣不作賠償. 另外你份單生效只有一個月, 保險公司會發信問醫院及醫生拎報告, 睇下是否投保時沒有申報清楚病歷.

原帖由 lazylake 於 09-7-13 08:17 PM 發表
...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我想問下,本人一家4口,2大2小.大人4X歲,小朋友是10歲以下.本身已有公司醫療保險,但如果退休或轉工便沒有保障.所以想問有沒有一些醫療保險可以COVER而家已有保險及將來沒有保險保障而仍可提供本人一家4口的需要??

伯爵府

ydoris, 你可以考慮每位家庭成員獨立購買醫療保險, 毋須理會公司醫療保障是否有改動. 亦可以考慮現時開始做醫療儲備, 以現時身體健康狀況作投保, 供款至退休年齡, 退休後開始有醫療保障.

原帖由 ydoris 於 09-7-15 12:30 PM 發表
我想問下,本人一家4口,2大2小.大人4X歲,小朋友是10歲以下.本身已有公司醫療保險,但如果退休或轉工便沒有保障.所以想問有沒有一些醫療保險可以COVER而家已有保險及將來沒有保險保障而仍可提供本人一家4口的需要?? ...

洋房

醫療保障

ydoris, 如果你擔心當你不再是該公司的員工而沒有醫療保障的話當然是即時買多份啦. 但是醫療保障是一種實報實銷的產品只可以claim 完一間而唔夠再 claim 另一方的. 如果你公司醫療保障以經夠應付的話. 不防考慮另外的產品例如終身的醫療現金! 小朋友越細越需要. 而且唔會影響現有的保障.

大宅

請問知唔知政府之前提過要我地自己買醫療保障的情況是如何, 因不太了解, 是否我地如果自己已幫保險公司買了便OK, 如沒有買是否就要同政府買呢?

伯爵府

相信你講緊強醫金, 仍在討論階段, 一切運作規範時間表等等都未定.

原帖由 Bone-Bone 於 09-7-16 09:41 AM 發表

請問知唔知政府之前提過要我地自己買醫療保障的情況是如何, 因不太了解, 是否我地如果自己已幫保險公司買了便OK, 如沒有買是否就要同政府買呢? ...

男爵府

好媽媽勳章

我想問月供基金單, 其實收費算不算貴?

有人propose我買一間英國F公司的產品, 因為要成25年, 計落手績費都好金吓...
300년이 지나도 당신을 사랑겠습니다.

伯爵府

25年係一個唔短既時間, 你覺得呢個年期可以接受嗎? 期間如果要提早贖回, 會有手續費或罰款嗎? 如有的話, 點計算?

原帖由 lsyc 於 09-7-16 04:07 PM 發表
我想問月供基金單, 其實收費算不算貴?

有人propose我買一間英國F公司的產品, 因為要成25年, 計落手績費都好金吓...

首頁
12345...18

尾頁

跳至