美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

冬天塊面好乾,有時上妝會有裂紋或脫皮,怎辦

如題,怎樣可以防止上粉後有紋或脫皮的現象,要買甚麼來搽嗎?

珍珠宮

2021勳章

Re: 冬天塊面好乾,有時上妝會有裂紋或脫皮,怎辦

我都係屬於乾性皮膚, 一入秋已有裂紋或脫皮, 唯有每日沖涼時做埋水份mask啦! 一個星期已睇到效果出來。
lotion要用潤澤d既, 要加保濕精華啊。
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

咁妳用開邊啲牌子覺得好架..介紹一下俾我吖....麻煩您

民房

你不如用IPSA, 幾滋潤.

:wave:

大宅

我自己就會用BODYSHOP的 MOISTURE WHITE HYDRATING MASK (白色玻璃樽 約HK$240)每朝刷牙時薄薄擦上塊面,頸。待刷牙後,即沖洗再化妝。用後會發現上粉會貼D,少D脫皮,您可試下。

子爵府

kittyjoanne,

7-11 有隻位元堂新出左隻人參珍珠保濕面霜非常好用, 原價要$89, 而家唔知係咪promote, 賣十幾蚊15ml, 我又係一到冬天就甩皮, 好煩, 所以佢而家咁平已買定幾支放係屋企用, 有時貴價面霜都未必補救到, 不妨試下, 我就覺得真係幾正下.

男爵府

我之前都有呢個問題,
之後係卓悅買左laneige water sleeping pack
晚晚當night cream用
就冇甩皮喇

大宅

好多謝你地既意見,laneige既water sleeping pack賣幾多錢,如果當晚霜用,係咪即係搽少啲係塊面就得。

大宅

laneige 專櫃只賣百多塊, 150~160左右. @"@ 那個是要用了night cream 後, 再塗在臉上的補濕mask. @[email protected] 要正確地使用, mask 才可發揮最大的功效. 如有不懂, 你還是去專櫃問問看, 他懂的總會比水貨店的多.

kittyjoanne 寫道:
好多謝你地既意見,laneige既water sleeping pack賣幾多錢,如果當晚霜用,係咪即係搽少啲係塊面就得。

大宅

謝謝...最後我去左專櫃買左啦。

大宅

各位靚靚好媽媽:

@"@ 早上粉妝時, 塗上vaseline 的lotion, 那是集平, 靚, 正於一身的護膚品. 不過, 只限冬天使用. 夏天還是用比較乾爽的護膚品吧.

吃中午飯前, 再去洗手間補妝. 如化淡妝, 先清理一下臉部, 好再塗上vaseline, 最後補妝. 那就不怕北風對臉部的襲擊.

~"~ 那....濃妝我想只能用一下化妝水, 再補妝吧. 化妝水都只會抽乾臉部的水份.....我覺得沒必要, 還是淡妝好了.

下班時, 如同中午的保護工程. 那你一天可保持水水的狀態.

可能你會覺得惱人. 不過, 美麗是要付出代價的. 沒有一個美麗的女生是懶惰的. 對不對?

大宅

說得有理,但妳說的凡士林是一瓶瓶的藍蓋那款,還是用來搽身的BODY LOTION?

大宅

@"@ 我是用凡士林boby lotion 的. 有3款 - 骨膠原, 薰衣草和蘆薈. 我覺得骨膠原質感最好.^^" 現在我是用來塗臉和身體的. 不錯用.^^"

說得有理,但妳說的凡士林是一瓶瓶的藍蓋那款,還是用來搽身的BODY LOTION?

男爵府

counter賣$160,韓國賣$80咋!

kittyjoanne寫道:

大宅

新年快樂!多謝妳提議我用凡士林,我想問下係咪用個款藍蓋方型個款?
第二、我想問係咪搽晒

大宅

kittyjoanne,

我是用凡士林的lotion (大隻裝).
我的修護程序:

1. 洗臉後, 塗上凡士林 (當作臉霜, 只限冬天, 早晚使用)
2. 用眼霜 (早晚使用)
3. 防曬用品 (只限早上)

[quote]
新年快樂!多謝妳提議我用凡士林,我想問下係咪用個款藍蓋方型個款?
第二、我想問係咪搽晒

大宅

@[email protected] 很便宜! 有機會去韓國, 一定要入貨^^

cherriemama 寫道:
counter賣$160,韓國賣$80咋!

[quote]kittyjoanne寫道:
[/quote]

禁止發言

複式洋房

化妝前用sofina化妝水
:-D :-P :-o

複式洋房

除了在上妝前做補濕mask外,可以用moisturizer與粉底混和,如上妝後都有甩皮,可以用濕粉樸在面上輕印,希望可印走啲皮。
「你們要靠主常常喜樂,我再說,你們要喜樂」 腓立比書4:4

首頁

尾頁

跳至