時事熱話

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原帖由 77777 於 09-6-23 18:52 發表
佢由今朝清晨等倒依家, 終於比佢等倒啦.......佢今日係咁睇新聞, 睇左成日now台, 好少睇新聞睇咁耐架, 重唔怕重覆tim....

可能我呢個月日日都的個仔去我朋友度補數兩小時,今日開始我朋友捉我仔補足三小時,,,又要跟媽咪學國際音標個半鐘...我仔頭先一聽到話要繼續放暑假,佢即刻當堂謝哂...佢話唔想去我朋友嗰度,想番學讀書喎~~~!!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁你個朋友實係攪得惦你個仔, 可以趁呢個暑假學好d野, 我個仔細個重肯聽話時, 佢一放假又係好恨返學, 因我會比佢做好多exercise, 佢唔返學重多野做架.... .

我個衰仔而家已經講倒唔駛慌佢會做野, 佢呢幾日溫書已經好鬼pea啦, 而家更加唔駛啦, 不過好彩我都有kumon迫佢要做下, 其實佢係習慣左做, 如果唔係, 佢就日日玩搖搖, 佢而家學玩左好多花式重飛來飛去, 好驚比佢打c我, 佢本來唔識玩架....我當佢practice下手仔啦....可能遲d帶佢去下圖書館......等佢睇下書.....

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-23 18:58 發表

可能我呢個月日日都的個仔去我朋友度補數兩小時,今日開始我朋友捉我仔補足三小時,,,又要跟媽咪學國際音標個半鐘...我仔頭先一聽到話要繼續放暑假,佢即刻當堂謝哂...佢話唔想去我朋友嗰度,想番學讀書喎~~~!!!:heheh ...

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

贊成

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 海豚媽媽 於 09-6-23 18:56 發表
孫明揚已經幫我個囡係幼稚園生涯畫上咗句號......
我個囡都係....佢話冇得行畢業禮,同影畢業相

大宅

我個仔一聽到吾洗返學, 佢成個人 " 謝 " 晒, 佢話...吾好啦, 我好想好想返學呀, 係屋企好悶好吾開心呀~~

個仔咁講...我何嘗吾係咁諗呀 你返學好過呀...唉 想屎呀
原本諗住亞仔第一個星期暑假都算啦, 而家...足足2個半月有多呀, 對於我黎講梗直想死

水晶宮

原帖由 77777 於 09-6-23 19:12 發表
咁你個朋友實係攪得惦你個仔, 可以趁呢個暑假學好d野, 我個仔細個重肯聽話時, 佢一放假又係好恨返學, 因我會比佢做好多exercise, 佢唔返學重多野做架.... .

我個衰仔而家已經講倒唔駛慌佢會做野, 佢呢幾日 ...

去下圖書館都好架~!至少都有D野俾佢做下...我朋友真係食得住我仔,今日我朋友再搵位係咁話我仔係BB,我仔都無發脾氣,好似無野咁繼續講笑,希望真係有效果出黎啦...我朋友立定決心响呢個暑假全力激C我個仔~~~哈哈!!!

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我即時話佢知呢個學期無得返, 佢失望果個表情, 我都好唔忍心呀~~ 不過無法啦.

原帖由 qq媽媽咪 於 09-6-23 18:26 發表

但我個女好唔開心咁喎.....

大宅

救命呀...提早暑假~~~對一般交10個月學費的半日制幼稚園學生,可能有D影嚮,但我個女K1全日制(要交近三千元的學費) 點算好!!!!!!!!!!!!??????????? 六月返了9天,七月八月又要勁蝕,兼無所事事,浪費時光,我心理生理都不能平衡!!!!!

子爵府

原帖由 麟媽媽 於 09-6-23 18:29 發表
咁有無講小五呈分點安排呀?真係唔知點算......
遲d考

男爵府

我一路睇一路笑左出來, 比人激都幾慘, 不過, 真係可以train下佢d eq架....等佢會可以識處理返自己的情緒都好....

我而家放假好慘呀, 個衰仔昨日發緊燒都c唔肯食粥, 好大聲話唔食.... 好鬼硬頸, 結果係我同c6食晒, 不過, 好彩佢無mud事咋....佢都響度train我eq, 不過, 我覺得自己遲早比佢激顛左...成個暑假咁鬼長...:;pppp:

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-23 20:02 發表

去下圖書館都好架~!至少都有D野俾佢做下...我朋友真係食得住我仔,今日我朋友再搵位係咁話我仔係BB,我仔都無發脾氣,好似無野咁繼續講笑,希望真係有效果出黎啦...我朋友立定決心响呢個暑假全力激C我個仔~~~哈哈!!!:j ...

子爵府

咁早就提早放假, 有d課程都未教哂, 係咪會無左畢業禮呢?
世上只有!!!

大宅

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我大仔就嗌著話"唔好",但就由心裡笑出嚟 ,因為佢學校仲未考試,睇嚟都要取消

水晶宮

原帖由 77777 於 09-6-23 20:11 發表
我一路睇一路笑左出來, 比人激都幾慘, 不過, 真係可以train下佢d eq架....等佢會可以識處理返自己的情緒都好....

我而家放假好慘呀, 個衰仔昨日發緊燒都c唔肯食粥, 好大聲話唔食.... 好鬼硬頸, 結果係我同c6食晒, ...

都係架~!始終我仔又有自閉問題呢...無可能用到第三身黎教佢點控制情緒(佢地係只會諗自己感受,唔識諗其他人),所以真係要直接去激佢,等佢親身去感受,我地從旁教佢點控制到自己情緒同行為咋.

我咪又係...依家未到七月,我已經日日忙於教仔忙到C,又要教佢讀書又要教佢德育...都唔知教唔教到咁多....莫講話我仔嗌救命寧願要番學,我都嗌救命...仲辛苦過番工!

男爵府

其實教佢地真係會好辛苦law, 我阿仔而家係好有主見, 一唔就佢, 佢反桌咁濟....所以我都好鬼頭痛....有時佢係唔理場合, 時間限制, 總之想做就做, 有時真係又閙又tum, mud都有....

總之, 我地d仔仔, 有任何一個方法係work都無所謂啦, 總之教倒佢去達到目的就ok啦.....

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-23 22:19 發表

都係架~!始終我仔又有自閉問題呢...無可能用到第三身黎教佢點控制情緒(佢地係只會諗自己感受,唔識諗其他人),所以真係要直接去激佢,等佢親身去感受,我地從旁教佢點控制到自己情緒同行為咋.

我咪又係...依家未到七 ...

大宅

我女k.3, 佢想見佢d同學最後一面

大宅

:-( :

男爵府

我同個囡都唔開心, 其實我覺得一星期返一兩日都無所謂, 全面停課太可怕了. 頭都大埋
仲要去旅行又唔敢...焗住變呆豬一名.

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

me too
愛 我 就 別 傷 害 我

大宅

亞孫公就幫我個囡的幼兒園生涯畫上咗感嘆號...!

優秀的政治家必須是個令別人相信他有誠信的大說謊者。
麥基亞維里

大宅

原帖由 Valy 於 09-6-23 23:51 發表
我同個囡都唔開心, 其實我覺得一星期返一兩日都無所謂, 全面停課太可怕了. 頭都大埋
仲要去旅行又唔敢...焗住變呆豬一名.

我宣佈前已經幫個女報佐替早的暑期班,所以無咁煩。

首頁

尾頁

跳至