婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

B.
本身同奶奶關係OK既.
不過唔識聽福建方言既廣東話,所以傾唔到兩句.
有電話來,即刻比老公聽.

子爵府

A : 好似自己mama咁親,咁錫佢.-->未至於咁親,但間中都會傾下電話,去游水去玩有時都會預埋佢,見到啱佢既嘢有時都會問佢想唔想要。
B : 冇乜2句,有事唔好搵我call c6喇.-->一傾開都好多嘢傾,肯定唔係咁!
C : 超級憎恨.-->完全冇
D : 有等如冇-->當然唔係啦

大宅

B : 同佢溝通唔到, 佢嘅思想仲0係佢幾廿年前咁; 食親飯佢都超煩, 講d唔等駛嘅野;仲有好鍾意玩暗箭同單打.
D : 不停叫我地生個孫比佢, 但唔係比佢奏喎; 後來知道係C6嘅問題,佢知道後都係無動於中, 依家全程都係我阿娘煲保品比我C6, 99咩都無做過呀

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 barbie公主 於 09-6-24 11:03 發表
B : 同佢溝通唔到, 佢嘅思想仲0係佢幾廿年前咁; 食親飯佢都超煩, 講d唔等駛嘅野;仲有好鍾意玩暗箭同單打.
D : 不停叫我地生個孫比佢, 但唔係比佢奏喎; 後來知道係C6嘅問題,佢知道後都係無動於中, 依家全程都係我阿 ...

D 99係咁o架喇 ,得個講字,口水多多,做就冇佢份

子爵府

好媽媽勳章

我簡唔到
我唔會當佢好似親阿媽,但係我好尊重佢,有時會約佢飲茶,佢對我地都好好唔問我地俾家用仲問我c6夠唔夠$洗.佢唔係好有$但係俾左5位數我生bb.
但係有時佢做d野又令我好唔鍾意,陀bb時冇野俾我補,坐月又話唔識.
所以有時對99真係百感交集

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 sukili1981 於 09-6-24 13:58 發表
我簡唔到
我唔會當佢好似親阿媽,但係我好尊重佢,有時會約佢飲茶,佢對我地都好好唔問我地俾家用仲問我c6夠唔夠$洗.佢唔係好有$但係俾左5位數我生bb.
但係有時佢做d野又令我好唔鍾意,陀bb時冇野俾我補,坐月又話唔識.
...

淨係睇 li 句已經夠喇....... 佢唔問返我地攞返轉頭已經好好喇.....:;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp:

侯爵府

好媽媽勳章

haha...我99同你99一樣!我99既思想又係keep住o係幾十年前既世界度,我99次次食飯都會不停講野(好煩),但又無人理佢(因為佢重複),仲有,好鍾意單單打打甘,明明無得罪佢,都可以單單打打既!我由未結婚果陣,我99已經暗示/明示叫我生個孫俾佢啦!好喇,到我依家真係有左,佢淨係識得叫我阿媽煲野俾我食,同埋單打我阿媽唔煲d好野俾我飲(其實我阿媽有煲,但費事講佢知),同埋最care我阿b既性別(好明顯我99甘既思想,肯定重男興女啦),ha,好彩我阿b叻叻,係女仔,幫我激C佢!
原帖由 barbie公主 於 09-6-24 11:03 發表
D : 不停叫我地生個孫比佢, 但唔係比佢奏喎; 後來知道係C6嘅問題,佢知道後都係無動於中, 依家全程都係我阿 ...

大宅

原帖由 黑白豬 於 09-6-24 14:20 發表
haha...我99同你99一樣!我99既思想又係keep住o係幾十年前既世界度,我99次次食飯都會不停講野(好煩),但又無人理佢(因為佢重複),仲有,好鍾意單單打打甘,明明無得罪佢,都可以單單打打既!我由未結婚果陣,我99已經暗示/明示叫我生 ...

咁你bb都好爭氣喎
唉, 我同99明吵又唔得, 我c6好錫佢阿媽, 所以我都係少見為妙. mouth:

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 michelle071180 於 09-6-24 14:17 發表

淨係睇 li 句已經夠喇....... 佢唔問返我地攞返轉頭已經好好喇.....:;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp:

所以咪百感交集囉

複式洋房

好媽媽勳章

原帖由 michelle071180 於 09-6-23 18:55 發表
如題 :

A : 好似自己mama咁親,咁錫佢. (唔使旨意,呢世都唔會。啱啱結婚嗰陣,C6問我會點稱呼佢阿媽,我毫不猶豫就話一定會叫佢做奶奶,因為佢呢世都無可能係我媽咪!):;pppp:
B : 冇乜2句,有事唔好搵我call c6喇. (而家佢有事無事都係搵佢個寶貝仔發蹹風架啦!成日都同C6講我哋應該點湊個女,我已經好清楚同C6講咗個女係我嘅,我有我自己嘅方法,如果唔識我會問朋友,唔需要佢阿媽操心。)
C : 超級憎恨. (佢唔辣罄我咪 "憎恨"囉;如果踩親我條尾的話就係 "超級憎恨"!)
D : 有等如冇 (而家都會盡量避免同佢見面,我哋直情唔會返佢屋企食飯。)

大宅

A, 佢好好人, 我同佢老友過同媽咪. 但佢比較傳統, 覺得心抱要服侍夫家人(佢以前係咁), 我做到GA咪做, 都係好小事, 例如洗下碗, 切下生果咁. 佢好錫我老公, 對我個囡囡又好, 都算係咁啦.

侯爵府

好媽媽勳章

我之前幾想我bb係男仔,因為覺得男仔唔駛煩嘛!後尾見到我99甘恨抱孫(男孫only),我就同阿b講:"你記得爭氣丫!"我C6都好錫佢阿媽架,我同C6無乜嘈交,但次次嘈交,肯定係為左果隻99而嘈
原帖由 barbie公主 於 09-6-24 14:59 發表

咁你bb都好爭氣喎
唉, 我同99明吵又唔得, 我c6好錫佢阿媽, 所以我都係少見為妙. mouth:mouth:" />

別墅

本來同99既關係都幾好, 不過係年半前,當我生亞仔之後又因為大姑9湊我B大法(太多唔正常既湊法)我同c6都同大姑9唔夾之後, 99表演出係好幫佢個女, 我地關係明顯係變左, 係變到佢會因亞仔既事而呼渴我, 都有幾次, 以前佢從未錦樣同我講野架, 其實我都唔想同99既關係攪成錦 我明既, 人地始終都係兩母女, 血濃於水,在佢眼中 我又算係d什麼人, 我C6都覺得佢家姐同佢亞媽湊仔係唔掂, 雖然我地係新手父子, 但係相信都唔會用生水幫一個初生bb洗口仔 , 餵B邊有人放到個b錦平架, 係好似平放係大腿上餵奶 ???? 錦樣飲好易會"逐親"令到嘔奶, 掃風直頭係打bb錦打, 不能盡錄..... 總之都係我地唔著 !!!!!

現在因為99上次食飯又發生左野, 佢又再呼渴我, 我c6把鬼火咪同佢嘈.....我同c6講番, 佢想炳既人係"我"你唔好同99嘈啦, 我C6話都頂佢唔順, 仲話唔緊要架, 最多少見為妙, 我叫佢打比佢亞媽, 佢掂都唔肯, c6話佢自己係好講道理既人, 佢覺得自己亞媽都唔對在先,

我雖然覺得好開心C6好鍚我, 但另一方面我又唔想佢地攪成錦, 我唔返去, 我c6係唔會自己同亞仔返去, 但我出現, 如果99又再無理取鬧我, 我C6又會同佢亞媽駁咀 點算好 ???? 有無人可以比d意見呀 ???

水晶宮

原來都有咁多心抱唔妥99 .....

大宅

原帖由 michelle071180 於 09-6-23 18:55 發表
如題 :

A : 好似自己mama咁親,咁錫佢.
B : 冇乜2句,有事唔好搵我call c6喇.
C : 超級憎恨.
D : 有等如冇

B, D
C, 又未去到超級地步, 但都係憎o架喇

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 yeeyeey2k 於 09-6-24 10:52 發表
A : 好似自己mama咁親,咁錫佢.-->未至於咁親,但間中都會傾下電話,去游水去玩有時都會預埋佢,見到啱佢既嘢有時都會問佢想唔想要。
B : 冇乜2句,有事唔好搵我call c6喇.-->一傾開都好多嘢傾,肯定唔係咁!
C : 超級憎恨.-->完 ...

same as you

大宅

a ar 一半la 不過都會 買比佢

b 打電話果陣都幾多野講

男爵府

我係B

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

A, 我同99關係好好.中同咪佢一起住.大家相處融洽, 因為佢係一位明白事理既人, 所有家頭事務佢都幫我做晒.
我放左工返來 , 就有飯食, 我只負責洗下碗就OK了.

複式洋房

A, 我父母唔係香港住,咁多年來佢對我好似自已女咁,而我有D咩都會同佢講……好多時佢會給我好多保貴意見,几年前我同我父母有D唔會,當時我好嬲我爸媽,自已好唔開心但我奶奶就日日開解我,好快我就同我爸媽好快依家大家感情仲好好……
我自已覺得已經好幸福同心滿意足因為我c6同奶奶,老爺都對好好……我父母都好放心我留係香港
:-P  :-o

首頁

尾頁

跳至