想生BB

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

仲有冇姊妹睇緊吉叔呀?

各位bk姊妹,
之前有個topic講睇吉叔調理身體,希望快dBingo,但最近好似冇哂聲氣,我之前無咗bb,宜家睇緊佢,唔知有冇姊妹都係呢?
大家分享下呀!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 仲有冇姊妹睇緊吉叔呀?

dyip99,
咁你睇

複式洋房

july25,

我睇左一個月多d, 當然未bingo啦, 因為我9月中冇咗bb, 所以我都打算等多一排等身體好d先再算, 我開呢個topic都係想知有冇人睇完吉叔bingo, 但點都好, 中e都唔係神仙, 未必一定幫到我, 但先調理好身體都無壞呀!

民房

Hi, dear sisters,

我有看吉叔, 由九月至現在, 但我已決定不再看他了, 原因是我個人認為他不配做中醫, 無論他的藥有效與否, 他的看診態度, 脾氣, 方法都不像一個有醫德的中醫師, 我只是想調理好身體來生BB, 并不是來受氣的, 我有我的尊嚴及知識, 并不是隨便來給錢他并受他駡的, 再者, 他有駡病人的資格嗎? 好的中醫師是對病人細心把脈,耐心聽診并加以循循善誘,并不像他一般打完脈即寫藥方, 宜吃什麼, 忌吃什麼, 你是什麼體質, 統統不說, 多問幾句就說這是"common sense, 你自己找書看啦" , 這是什麼態度???? 我沒有被虐狂, 好的中醫師我相信在香港大有人在, 沒有必要付錢, 付時間給他來受氣!

別墅

我完全同意!我睇了三次已冇睇!!個感覺真是“比錢買難受”仲要比佢勁

子爵府

係咪因為佢唔休做哩,所以咪縱到佢咁?!(我未睇過,不過都係唔鍾意睇完醫生,俾埋$$$仲要受氣!)

民房

我覺得的確是我們(即他的病人)縱容他的, 我在等待看診期間, 親眼目睹有些病人對他賣口乖, 對他恭敬客氣, 吉叔前吉叔後, 給他"吋"完還要向他道謝, 有些更甚, 來看病還要買果汁先孝敬他老人家, 好等他心情好不用給他"吋". 我自問做不出這些行為. 他這種獨特的看証態度卻換來大把病人, 我真是覺得"犯賤"的人大有人在.

以上純屬個人觀感.

大宅

HI, 各位姊妹, 我D M 一向唔準, 九月頭開始睇吉叔調理, 我都覺得佢好求其, 唔會同D病人講關於病情, 打脈好鬼快都唔知有冇打清楚先開單, 我都比佢罵過, 有時真係唔想睇佢, 不過一開始睇佢到依家D M都好準, 唔食中醫D M又唔準, 今次又唔知幾時先黎, 幾煩, 依家都唔知睇唔睇吉叔好, 有冇姊妹好似我咁, 食藥就有, 唔食又冇, 請比D意見我, 唔知點算

民房

講開吉叔,我也有看,九月看了一次,時因看其他姊妹話不要問太多,唔係會被罵,所以我便乖乖,一句也不問,又無問幾時覆診,後因中途唔得閒,十一月再繼續看,被他罵至狗血淋頭,還被他屈說:「每個病人我都會交帶覆診時間」,事實上,我看他那日係週六,真的很多人,他沒有交待覆診時間,我也沒問,中途唔得閒就索性不看,可能他以為我在試他有冇料到,試了一次便中途去看其他中医吧!所以好唔likey,其實我身体向來OK,只係M不太準,想調理下才造人,點知佢好惡罵:「我最唔鍾意病人咁云云……就算要外出,也可調挍時間就診,剛才那個病人都係我幫佢調理生仔,生咗又唔出聲,到而家体弱又回來找我,我就最不喜歡病人如此,我不看她添呀!」及後更在替我husband把脈後,說他沒大礙,不用來看,只要得閒照單拾藥飲吓就OK,問題在我處,大佬,我們都算新婚,又未真正開始造人,可能佢見我年紀唔細,以為我們試了很久都未有,我當時個心真的被他勁惡的態度嚇呆,有想哭的感覺,就像犯了大錯,個心拿住好驚,更覺得若果有些couple因生仔問題而鬧得不快,會被他一句離間二人感情,他這樣罷我上枱的處理手法,實在很不該,好在我和老公關係很好,亦只是剛計劃造人,要不然實被他弄得感情一榻糊塗!到最後,我便問他覆診時間,他起初不耐煩說:「你食了七劑先算」跟著我覺得好「慶」,不再問,但我老公又再問:他便很悔氣回答我們,他真的很皇帝,要所有人就晒佢(PS我的case請大家看了便算,因我現在也在看他,怕他知我係邊個),

子爵府

好彩無去睇佢啫! :evil:

複式洋房

係咪好既中e咁難搵, 定係bk 宣傳太勁, 咁抵死既中e都大把人排隊睇, 真係呢個世界真怪異!

本來係調理身體準備生bb, 點知仲極受氣又喊又委屈又大壓力, 還不只, 仲要笑住比錢個老野, 點呀.... ?-(

如果比我我一定一定唔會睇佢, 不如留番d心機&時間去孝順下自己父母好過, 各位sister, 一於睇第2個中e啦, 調經 or調理身體, 在於一般中e來說根本無難度亦好簡單, 唔好比人誤導, 人云亦云!

複式洋房

哎呀!
比你地咁講完, 真係有d動搖添, 開始諗緊仲應唔應該繼續睇佢, 我聽呢度d bk姊妹講話佢好惡, 所以我去睇嗰時就小出聲, 咁啱佢又對我唔算太惡喎, 但我知一多人睇佢嘅時候佢就好忟憎, 所以我都會睇情況先問野.
可能好嘅中e真係太難揾, 我之前睇嗰d個人就幾好, 但幫唔到我呢, 所以如果佢真係有料, 我都唔介意佢份人惡, 不過當然唔可以太串, 過唔到自己嗰關啦!
我決定比半年時間睇佢, 如果唔得就順其自然啦!

民房

Dear Nicnic,

Yes, I fully agree your comments. Especially the last sentence. Totally agree!

大宅

今天剛剛看過吉叔,這是我看他的第二個cycle。幾次見他,心情好與壞各半,罵人還真罵了不少次。我是從bk認識他的,當然很識相,儘量不讓他有機會罵我,只試過一次他語氣聽來不甚悅,不過不算是罵我。

我比較不喜歡的是他的把脈方式,真的很快速(隨便),為免他分心開藥,我不太敢說話吵他,但有些話不趁當時問,可能又沒機會,他心情好時也是一邊說話一邊寫藥方。我亦不太喜歡他看著前二次的藥方抄,有時想,不如就用上個月的藥方再吃過,不用大老遠跑去看他,反正都是那些東西。

我想既然用過諸多方法不果,現又已經開始試,不如最少試三個月再決定。他今天病人少,心情不錯,告訴我今年是他的大豐收,最少幫人懷了三十個baby。我用平常心面對,不敢過份奢望,一切隨緣。

子爵府

mimigirl

希望妳可以快D BINGO

大宅

jojoebebe,

謝謝妳啊!都已經等二年多了,我其實已不敢抱希望。看著身邊的人一個個生第一個,懷第二個;有三位小產後又都成功有了下一個。昨天又發現一個同事懷了孕,還好已慢慢學會平靜面對了!

妳也在等嗎?希望妳也早日有好消息!

子爵府

mimigirl 寫道:
jojoebebe,

謝謝妳啊!都已經等二年多了,我其實已不敢抱希望。看著身邊的人一個個生第一個,懷第二個;有三位小產後又都成功有了下一個。昨天又發現一個同事懷了孕,還好已慢慢學會平靜面對了!

妳也在等嗎?希望妳也早日有好消息!

mimigirl,

我覺得老天爺係一個一個bb 咁派, 我地已經排緊隊, 好快派到俾我地la. 妳唔好排排下冇耐性走開左wor, 一定會有我地份gar.

子爵府

Hi mimigirl,

我都和你一樣,今天第二個CYCLE看他。
我都等九個月,看見街一個二個大肚都很傷心,
吉叔有冇話你身體如何﹖

子爵府

cwol888

hehe...唔係我ar

子爵府

cwol888 ,

妳張大頭相bb 腳好cute ar

首頁
12345...6

尾頁

跳至