跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如題. Tks.

子爵府

Hi

Anyone to know. Please help. Thanks.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

王書祺囝囝 study in WF Josxxh Lxx Primary School in Tin Shui Wai

大宅

貴花田的囝囝好像在拔萃小學讀

男爵府

樓主點解有呢個問題? 係咪佢地在電台講過個仔既小學乜野? 8黎聽下

男爵府

好似最後他們不是選這間, 因有家長在萊茵聽過他們的分享. 我記得好像是入了一間名校, 但忘記了那間.
原帖由 kinglongma 於 09-6-27 22:13 發表
王書祺囝囝 study in WF Josxxh Lxx Primary School in Tin Shui Wai

子爵府

無呀, 朋友只想8卦下咋

原帖由 niklaus903 於 09-6-28 23:30 發表
樓主點解有呢個問題? 係咪佢地在電台講過個仔既小學乜野? 8黎聽下

子爵府

真的嗎?如真的, 藝人的孩子真較容易入名校, 真的有些unfair.

原帖由 fc2004668 於 09-6-28 17:22 發表
貴花田的囝囝好像在拔萃小學讀

男爵府

貴花田個囝幼稚園成績好好架!入到名校唔出奇吖!(幼稚園我仔和佢仔同班)

原帖由 KwanKwanMammy 於 09-6-30 11:12 發表
真的嗎?如真的, 藝人的孩子真較容易入名校, 真的有些unfair.

子爵府

請問讀邊間幼稚園呢?

原帖由 kachunma 於 09-6-30 13:25 發表
貴花田個囝幼稚園成績好好架!入到名校唔出奇吖!(幼稚園我仔和佢仔同班)

大宅

貴花田仔仔係資優兒童黎架~

【明報專訊】著名電台DJ貴花田的兒子湋諾將近7歲,智力測驗得分達144,經教育心理學家鄧澔明評定屬資優。貴花田表示,由於沒有特別比較,故初時不察覺兒子有過人之處,只是從小讓他參與有興趣的活動。「細想他小時候有沒有一些迹象,便記得他3歲時聽過CD播歌,懂得用玩具琴跟着歌曲彈出dd、ss、ll、f的音調吧!還有,他在K3時已在英語[url=]劍橋
[/url]Starter級別考試(一般建議就讀幼兒高班至小二學生報考),考獲15個盾(即滿分),6歲時則在Flyer級別(一般建議就讀小五至小六學生報考)獲13個盾(15個盾為滿分)。」
努力培育 發揮天賦
她表示,由於看書知道6歲前是孩子聽力發展的黃金期,於是她在兒子4至6歲期間,參加通利琴行的音樂課程。同時,也為兒子選了一間英文小學。雖然兒子在音樂和英文才能頗出眾,但她認為學校提供的培訓未必能完全滿足孩子的需要,她說﹕「可能他才一年級吧,學校只要求學生學一種樂器,合唱團應該要大一點才可參加。」
「我其實不知什麼是資優,當時只是柴娃娃,見人帶兒子去做測試,我又跟着去試。我知道我的兒子是資優,當然開心,所以我和丈夫都要努力掙錢去培育他,不要浪費他的天賦。」

大宅

聽到d小朋友咁叻都開心呀
原帖由 Emily_Wah 於 09-6-30 16:23 發表

【明報專訊】著名電台DJ貴花田的兒子湋諾將近7歲,智力測驗得分達144,經教育心理學家鄧澔明評定屬資優。貴花田表示,由於沒有特別比較,故初時不察覺兒子有過人之處,只是從小讓他參與有興 ...

伯爵府

原帖由 kinglongma 於 09-6-27 22:13 發表

即是邊間幼稚園呢 ?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 Emily_Wah 於 09-6-30 16:23 發表

【明報專訊】著名電台DJ貴花田的兒子湋諾將近7歲,智力測驗得分達144,經教育心理學家鄧澔明評定屬資優。貴花田表示,由於沒有特別比較,故初時不察覺兒子有過人之處,只是從小讓他參與有興 ...

咁希望佢個仔叻d, 唔好好似佢阿媽咁, 肚裡沒一點墨水啦...

~~我個人不太喜歡貴花田, 我直情覺得佢係電台係呃飯食...
(不喜勿插...)

洋房

回覆 1# KwanKwanMammy 的文章

王書祺囝囝好像是讀聖瑪x利.

男爵府

畀面勳章

兩間學校佢都應該有考, 但最後讀邊間就真係唔知啦!!

原帖由 童童媽咪03 於 09-7-4 09:39 發表
王書祺囝囝好像是讀聖瑪x利.

首頁

尾頁

跳至