跳至

首頁

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

因為巳經過咗1歲了, 最近bb唔多願食粥, 想試下煮'粉', 但應該買通心粉/意粉??本來想買'字母粉', 但去咗好多地方睇, 都唔見有得賣呀...請指教...

大宅

其實兩種都可以,只要食之前同佢哋剪細佢就OK!我有試過煮烏冬,我個女不知幾鍾意食!
原帖由 wcpcelia 於 09-6-25 21:38 發表
因為巳經過咗1歲了, 最近bb唔多願食粥, 想試下煮'粉', 但應該買通心粉/意粉??本來想買'字母粉', 但去咗好多地方睇, 都唔見有得賣呀...請指教...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實烏冬會唔會太粗呢??因為bb未識食太硬的飯...

洋房

仔仔好鍾意食米粉呀,就咁我哋食開果d米粉俾佢食渣,反而上海面他唔係咁鍾意食.

雲母殿

是不是普通東莞米粉就可以呢?
是不是煮熟後再剪斷就ok架啦?
謝謝你呀

原帖由 Sue_Lin 於 09-6-26 08:45 發表
仔仔好鍾意食米粉呀,就咁我哋食開果d米粉俾佢食渣,反而上海面他唔係咁鍾意食.

大宅

畀面勳章

反而我個仔就鍾意食上海麵多d, 其實佢咩都食, 不過唔可以成日都食一款, 要轉吓口味, 字母粉, 米粉, 上海麵都有煮, 字母粉我喺街市專買粉麵檔到買架, 多數街市都有架嘞....

複式洋房

咁D粉放咩材料好﹖

複式洋房

my bb likes to eat 通心粉, buy in supermarket. it's more easy to cook, put the 通心粉 in the boiling water. no need to boil again, saving gas, wait for about 30 min, the 通心粉 is soft.

http://lb3f.lilypie.com/TikiMobile.php/Nuao

雲母殿

是不是不用煮呢?只在沸水中浸30分鐘便OK呢??

原帖由 Aryan 於 09-6-27 18:35 發表
my bb likes to eat 通心粉, buy in supermarket. it's more easy to cook, put the 通心粉 in the boiling water. no need to boil again, saving gas, wait for about 30 min, the 通心粉 is soft.

別墅

落少少菜加cream栗米會好好味架, bb要食多d菜

別墅

通心粉、蜆殼粉、字母粉、烏冬,另外壽桃牌有隻兒童麵都 ok !

複式洋房

原帖由 亞芝媽 於 09-6-29 13:25 發表
通心粉、蜆殼粉、字母粉、烏冬,另外壽桃牌有隻兒童麵都 ok !

壽桃兒童麵,你有無落味精﹖

珍珠宮

原帖由 Tammychan48 於 09-6-29 20:23 發表

梗係唔好落啦, 味精對大人都無益, 何況細路仔

雲母殿

成功地試了字母粉...效果也不錯...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

通心粉、字母粉、烏冬、米線、意粉,壽桃牌面苑荍都食過,但最喜歡食烏冬。
我有2個寶貝女,大女任何牌子既奶粉都飲,細女飲雅培3號,有1仔1女八哥狗。

洋房

原帖由 wcpcelia 於 09-6-25 21:38 發表

百佳有字母粉賣, 不過我唔識控制份量, 通常煮多得滯
BB健康,快高長大!!!!

別墅

緊係唔落味精啦 ~

咁你地多數用咩湯底 ?
我成日都係蕃茄薯仔豬/牛,菠菜牛肉、節瓜/冬瓜瘦肉,栗米紅蘿蔔豬肉 !

原帖由 Tammychan48 於 09-6-29 20:23 發表

珍珠宮

原帖由 亞芝媽 於 09-7-6 13:12 發表
緊係唔落味精啦 ~

咁你地多數用咩湯底 ?
我成日都係蕃茄薯仔豬/牛,菠菜牛肉、節瓜/冬瓜瘦肉,栗米紅蘿蔔豬肉 !

我無諗過用湯底tim, 我只係用滾水煮熟,伴埋d菜同肉/魚/蛋...etc, 就俾仔仔食

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 mianyang_99 於 09-7-6 04:47 PM 發表

我無諗過用湯底tim, 我只係用滾水煮熟,伴埋d菜同肉/魚/蛋...etc, 就俾仔仔食

我都冇用湯底,只是切碎番茄加肉加粉,已經好好味,
我有2個寶貝女,大女任何牌子既奶粉都飲,細女飲雅培3號,有1仔1女八哥狗。

首頁

尾頁

跳至