烹飪搵食

跳至

首頁
12345...13

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

由於主題回覆數量已過2000,現特此加開part 2,如有任何蛋糕食譜可在此分享。

舊有主題連結如下:

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=172571

由於bk升級後改了link而開不到,我已更正了。

dmimi  請問有冇教人整馬拉糕既簡單既食譜呢??  發表於 11-7-3 22:25
盡我一己之力,發放正能量!

複式洋房

請問有人可以教我d蛋糕 cream 加色嘅程序嗎?thanks!

xxxbgasd    發表於 12-9-1 02:07

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 愛寶寶 於 09-6-30 09:39 PM 發表
請問有人可以教我d蛋糕 cream 加色嘅程序嗎?thanks!

我試過打起cream先加士多啤梨香油,冇問題(因為我只要少少唧玫瑰花,所以打起先再mix)。

複式洋房

召藥師,
唔該哂,另外請問用嚟唧花嘅cream要唔要打實d,定係好似平時文蛋糕嘅樣?thanks!

原帖由 召藥師 於 09-7-1 00:29 發表

我試過打起cream先加士多啤梨香油,冇問題(因為我只要少少唧玫瑰花,所以打起先再mix)。

超級版主

原帖由 愛寶寶 於 09-7-2 12:48 AM 發表
召藥師,
唔該哂,另外請問用嚟唧花嘅cream要唔要打實d,定係好似平時文蛋糕嘅樣?thanks!

一定要打實d先得

複式洋房

打實d有咩技巧架,我驚打過"龍"會油水分離

複式洋房

召藥師,
THANKS!

原帖由 召藥師 於 09-7-2 01:18 發表

一定要打實d先得

超級版主

原帖由 laa_prince 於 09-7-2 12:45 PM 發表
打實d有咩技巧架,我驚打過"龍"會油水分離

打到咁上吓就會發現紋路愈來愈深同質地變得結實,咁就ok架喇!

夏天抆cream最好先雪凍過d蛋糕同cream,再加埋開冷氣(唔好最風扇吹住個蛋糕同cream),會冇咁易溶。

複式洋房

召藥師
你好! 我想請教你, 有無好既制cake班介紹?
thanks!
LoLoLoLo

超級版主

原帖由 LoLoLoLo 於 09-7-7 01:27 PM 發表
召藥師
你好! 我想請教你, 有無好既制cake班介紹?
thanks!
LoLoLoLo

我自學架咋,未出去學過,所以冇介紹。

複式洋房

召藥師,
好勁呀你!

原帖由 召藥師 於 09-7-7 16:24 發表

我自學架咋,未出去學過,所以冇介紹。

超級版主

原帖由 愛寶寶 於 09-7-7 05:56 PM 發表
召藥師,
好勁呀你!

而家好多blog都有食譜,上youtube或yahoo又有唔少片睇,加埋睇多d食譜書,多嘗試就易成功。

大宅

召藥師

點樣整d蛋糕靚d呀
仲有點解我d蛋糕局完, 係好鬆, 一meet開就碎咁樣, 點解咁既

[email=http://forum.baby-kingdom.com/thread-2438603-1-1.html]http://forum.baby-kingdom.com/thread-2438603-1-1.html[/email]

別墅

請問用乜野唧咀可以唧到麵包超人蛋糕上面既花呀?

Babycastle38  呢款旦糕好靚呀,是否要用個半球旦糕模?  發表於 12-5-10 22:39

超級版主

原帖由 RWOO 於 09-7-31 05:26 PM 發表
請問用乜野唧咀可以唧到麵包超人蛋糕上面既花呀?

都係好似平時唧cream咁,配個5隻角細唧咀,細心咁唧,唧滿個cake。

kei0125  好靚呀!!!  其實冇番咁常下天美術天份會吾會整吾到...  發表於 12-8-24 10:59
kei0125  好靚呀!!!  其實冇番咁常下天美術天份會吾會整吾到...  發表於 12-8-24 10:59

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

請問如果要整半個乒乓波咁大嘅唧花曲奇,要買咩SIZE唧咀同咩形好D呢?(有人話唔好買多邊形喎.)

超級版主

原帖由 AnnaFlower 於 09-7-31 09:46 PM 發表
請問如果要整半個乒乓波咁大嘅唧花曲奇,要買咩SIZE唧咀同咩形好D呢?(有人話唔好買多邊形喎.)

咁咪好迷你size?
睇妳點唧啊,有d係唧出黎圍成個圈咁(如藍x曲奇有隻圈圈cookie),有d就唧一下就得。

公爵府

原帖由 召藥師 於 09-7-31 22:02 發表

咁咪好迷你size?
睇妳點唧啊,有d係唧出黎圍成個圈咁(如藍x曲奇有隻圈圈cookie),有d就唧一下就得。

公爵府

原帖由 召藥師 於 09-7-31 22:02 發表

咁咪好迷你size?
sorry!應該係直徑不超過兩吋,好似肚臍餅嗰粒花咁形狀嘅呢!

複式洋房

請問"朱古力芝士蛋糕"怎樣做? THANKS

postmanrocky  y  發表於 12-1-4 11:48

首頁
12345...13

尾頁

跳至