懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

會唔會只係你既乳頭損左所以有血水? 之後有專教BF 既 nurse 話有呢個情況唔出奇架, 佢不如俾個乳頭”休息”一日再pump啦~ 不要太擔心,亦不用咁快死心呢~ 

原帖由 carka 於 09-6-27 00:05 發表
唉, 我諗我都就黎要放棄餵人奶喇, 我禽日開始正式只係泵奶出黎, 唔再埋身就泵到大約一安, 今朝再起身泵左個幾鐘就突然泵到兩安, 本來都好開心, 之後再泵左每邊半個鐘就泵左一安咋, 之後夜晚再泵, 每邊泵左好耐都只係 ...

大宅

咁我恭喜你先啦~ 恭喜你早日生產,可以快d恭喜自己!

原帖由 conniecheung 於 09-6-26 22:28 發表
幾時可以公喜我自己呢~

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 keio 於 09-6-27 00:11 發表
會唔會只係你既乳頭損左所以有血水? 之後有專教BF 既 nurse 話有呢個情況唔出奇架, 佢不如俾個乳頭”休息”一日再pump啦~ 不要太擔心,亦不用咁快死心呢~ 

...

係呀, 我個乳頭已經損晒, 所以一泵就血水都出埋. 我都想休息下, 不過個胸又越黎越谷, 谷到好痛, 如果唔泵出黎仲辛苦, 所以都唔知點算好.

大宅

我之前都係用彈腳板呢招, 不過衰妹好UN皮又硬頸,大大力彈佢都唔肯喊呀~ 

原帖由 conniecheung 於 09-6-27 00:05 發表
醫院都係教正喊bb,佢就唔打egg架啦~

大宅

good wor~~~

個plan唔錯,但欠口服輪狀病毒疫苖~~

原帖由 siucandy 於 09-6-26 21:50 發表
我想問bb打針問題,我想join仁安分科診所(荃灣)個$3300套餐但就唔包肺鏈($6000就包),但肺鏈9月起健康院都有得打,我諗住到時去健康院度打,唔知好唔好呢??

http://www.union.org/new/tc_chi/services/images/UHPchi.jp ...

大宅

我個仔都係彈佢腳板底無反應,但佢最憎換片,我見佢打egg犀利時,除開佢條片再包過~~~

原帖由 keio 於 09-6-27 00:22 發表
我之前都係用彈腳板呢招, 不過衰妹好UN皮又硬頸,大大力彈佢都唔肯喊呀~ 

原帖由 conniecheung 於 09-6-27 00:05 發表
醫院都係教正喊bb,佢就唔打egg架啦~

大宅

你泵之前有無熱敷? or 沖個熱水涼, 一邊泵一邊大力按摩硬的地方, 你谷的話一定泵走佢, 如果唔係好易發炎

原帖由 carka 於 09-6-27 00:17 發表

係呀, 我個乳頭已經損晒, 所以一泵就血水都出埋. 我都想休息下, 不過個胸又越黎越谷, 谷到好痛, 如果唔泵出黎仲辛苦, 所以都唔知點算好.

XXX

[]

大宅

細佬日頭都係要人抱住訓, 一放底就醒, 我個陪月姨姨都怕左佢, 夜晚我陪佢一齊訓就訓得好d, 唉, 睇怕張bb床都無咩用

你bb要密密食, 一係試下3個鐘一餐, 每餐3-4oz, 你幾時再去健康院? 一係打去問下姑娘意見

原帖由 Maria 於 09-6-26 19:20 發表

但我今日俾4oz, 佢淨係飲3oz多d就唔飲, 但2個鐘就要, 我覺得佢密密食, 小食多歺囉,救命呀! 頭先夠 2個鐘就狂扭, 猛啜我件衫, 啜到出声果隻。可惜我又冇人奶俾佢la, 唯有長抱兼唱歌, 都算瞓著咗, 不過放唔低, 佢好 ...

XXX

[]

複式洋房

原帖由 conniecheung 於 09-6-26 18:21 發表
行左一轉樓梯,不過行到螞蟻咁慢...因為行得太慢,行完冇喘氣,不過個頭就滴哂水...

勁呀!!!!!

大宅

講陣痛,我陣痛左幾日啦..
星期一去贊育拎期催生,一入到去我就問醫生可唔可以早d呀,之後佢又同我check下會陰同時又在入面打左個圈..好痛架,之後keep住都有見紅,個醫生話都係催生既其中一個方法wo,之後星期一既又keep住15min痛一次,又有見紅,但我就唔知係個醫生整到我流血定點啦..
之後星期二一早,可憐既爸爸消左假換晒衫準備返工時,我突然覺得有d野流出,嘩..見紅啦...不過都係keep住15mins痛一次..去到醫院等左成日,又唔痛wo,爸爸等到呆左,最後等到晚上成11點先開始大痛..最後零晨3點先生得...比個衰仔玩c我啦..

原帖由 kc1016 於 09-6-26 23:30 發表
你番來啦, 有日唔見你上來, 就估到你去咗生仔啦.

恭喜晒.

你係咪陣痛先呀, 你BB好似係過咗預產期喎? 我有無記錯呢?

大宅

我堅持左2日全人奶..開初都仲ok,不過小b個咀好細..細到d醫生都話佢做咩個咀仲細過d女仔,同埋佢又唔張大個咀啜.所以只係啜到乳頭多..而家我個乳頭已經損晒啦,而家一餵奶就痛到我成個人癲左啦..我又唔想放棄wo...慘左而家先第3日我已經甘啦...

原帖由 garrickmum 於 09-6-27 00:42 發表
你泵之前有無熱敷? or 沖個熱水涼, 一邊泵一邊大力按摩硬的地方, 你谷的話一定泵走佢, 如果唔係好易發炎

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

各位已生產的媽咪, 有時間請提供你哋至愛的資料:

garrickmum 25/4 Boy 3.8磅
麥兜媽媽 14/5 Boy 5.3磅
Sarah 18/5 7.0磅
zoebaby 20/5 Boy 5.6磅
sillyhp 20/5 Boy 6.2磅
菜菜子媽媽 21/5 Boy 7.6磅kathy_lobb 21/5 Boy 6.7磅Maria 22/5 Boy 7.0磅
ireneT 25/5 Boy 8.6磅
cat-ee 26/5 Boy 7.6磅
天賜晶瑩 27/5 Boy 7.5磅
koyuki 27/5 Boy 6.8磅
SS+s 28/5 Boy 7.5磅
keio 29/5 Girl 6.3磅
zoe1118 30/5 Boy 5.15磅
Chingchingming 31/5 Girl 7.5磅
yiuyiu730 1/6 Girl 6.7磅
dorajoyce 1/6 Girl 8.0磅
jess+baby 1/6 Girl 6.1磅
fun911 1/6 Girl 7.11磅
mghyw 3/6 Boy 6.5磅
manyu0826 3/6 Girl 6.9磅
siucandy 3/6 Boy 4.6磅
lingkeee 3/6 Boy 7.3磅
b-ba-ma 3/6 Girl 5.4磅
Joyfulness 4/6 Boy 7.9磅
angelwingbb 4/6 Boy 6.8磅
joey7577 4/6 Girl 7.15磅
Amo 5/6 Girl 6.6磅
Elaine12 5/6 8.1磅
edith1117 5/6 Boy 10.11磅
mysukihk 5/6 Boy 6.1磅
katiecatbobo 5/6 Girl 7.04磅
sarah_chow 5/6 Boy 8.0磅
mysukihk 5/6 Boy 6.1磅
2007cat 6/6 Boy 6.5磅
kvi 7/6 Boy 7.6磅
aua 7/6 Girl 6.7磅
choybb 7/6 Boy 6.8磅
michelleyinyin 7/6 Girl 8.16磅
ksman 8/6 Boy 7.9磅
queenielai 8/6 Boy 7.0磅
dumbo0620 8/6 Girl 7.1磅
pookybear 8/6 Girl 7.0磅
happyday5hk 9/6 Boy 6.8磅
ling_horace 9/6 Girl 6.7磅
pinky08 9/6 Girl 6.8磅
hwylee 10/6 Boy 6.8磅
securityblue 10/6 Girl 7.5磅
heha345 10/6 Boy 9.1磅
pegpegbaby 10/6 Girl 6.7磅
小龍女BB 10/6 Girl 8.0磅
nic_bb 10/6 Boy 7.5磅
布布媽媽 10/6 Girl 6.0磅
babe0621 11/6 Girl 6.6磅
antonie 11/6 Boy 6.7磅
jn8577 12/6 Boy 6.7磅
sugarplum 12/6 Girl 6.8磅
白兔太太 12/6 Boy 6.3磅
flytolittlemoon 12/6 Girl 7.0磅
easymo 12/6 Boy 7.1磅
軒軒BB 12/6 Girl 5.4磅
Pandaqqq 12/6 Boy 7.5磅
CM1234 13/6 Boy 6.1磅
pat108tap 13/6 Girl 6.5磅
wmtang 14/6 Girl 6.8磅
MiffyBus 15/6 Girl 5.9磅
bid_8_bid 15/6 Boy 6.5磅
adayy 15/6 Girl 4.7磅
Lqueenie 16/6 Boy 6.7磅
littlecarcar 16/6 Boy 7.5磅
kamfungg 17/6 Girl 7.3磅
dora611 17/6 Girl 8.5磅
misspigshop 18/6 Girl 8.7磅
fion-mama 18/6 Girl 6.1磅
py84ko 18/6 Boy 7.2磅
carka 19/6 Girl 7.8磅
rachel1224 20/6 Girl 6.1磅
nono76 20/6 Boy 5.9磅
Karena1015 21/6 Girl 6.5磅
laitina 22/6 Girl 6.6磅
雯雯媽媽 24/6 Boy 7.6磅
tiffchong 24/6 Boy 8.0磅
公喜哂~已經有83個BB出左世啦~

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我囝囝頭一日, 唔係我身邊, 不能餵母乳, 見佢食奶粉又唔哭, 食飽就瞓, 瞓飽就食, 直至近兩晚因醫院4 hrs 派一次奶, 囝囝又等唔到, 喊到拆天, 便俾 Nipple 佢又肯啜,所以我現在半夜兩餐餵人奶, 其他時間餵奶粉喇!

原帖由 雯雯媽媽 於 09-6-27 01:13 發表
我堅持左2日全人奶..開初都仲ok,不過小b個咀好細..細到d醫生都話佢做咩個咀仲細過d女仔,同埋佢又唔張大個咀啜.所以只係啜到乳頭多..而家我個乳頭已經損晒啦,而家一餵奶就痛到我成個人癲左啦..我又唔想放棄wo...慘左 ...

別墅

我bb 在醫院已有打 c egg, 姑娘話bb 飽得滯就會打c egg, 俾佢飲多一兩啖奶或整喊佢就會停, 你bb 每次吃飽奶都喊, 會唔會俾得太多奶佢食呀?
bb 無乜鼻毛, 易打"乞次"架, 不過一日打10幾個咁多, 我諗你要check 下屋企會唔會太多塵, 或者佢真係太凍所以成日打"乞次"

原帖由 littlecarcar 於 09-6-26 20:23 發表
想問下你地既bb會唔會成日打''乞次''架,我bb得10日人仔,返到屋企之後每日可以打10幾個,同埋每次吃飽奶都打''c egg'' 同埋你地既bb有無咳架

大宅

原帖由 carka 於 09-6-27 00:05 發表
唉, 我諗我都就黎要放棄餵人奶喇, 我禽日開始正式只係泵奶出黎, 唔再埋身就泵到大約一安, 今朝再起身泵左個幾鐘就突然泵到兩安, 本來都好開心, 之後再泵左每邊半個鐘就泵左一安咋, 之後夜晚再泵, 每邊泵左好耐都只係 ...

雖然我最後都失敗咗, 我都有d經驗同你分享吓。之前我乳頭損咗, 我都照泵, 除非泵都好痛。泵之前要用毛巾熱fu個胸,不超過2-3分鐘, 跟住按摩個胸, 邊到覺得有硬塊, 就press果度, 用3隻手指掃向乳頭(用力), 幫助推出乳汁至乳頭部位。瞓完一覺會多d奶, 所以你可以試吓半夜起身泵, 又或者可以的話瞓個晏覺至泵。冲完熱水涼都容易d泵。盡量泵密d或照俾BB啜, 當然係要BB正確啜得啱先得。我果時見BB太餓, 唔忍心改正佢, 搞到自己痛不欲生, 最後泵都泵唔出而谷到乳腺炎。

大宅

Maria,
咁你食咩幫助回奶呀? 唉,我都要放棄了,昨天飲了一碗淡豆豉+炒麥芽,而家個胸都很痛及谷,請問你知唔知現在是否要pump出來等個胸舒服D or 由佢谷? 因我驚pump左出來後會繼續造奶呀。同埋要飲幾多日要回到奶呀?

原帖由 Maria 於 09-6-27 09:18 發表

雖然我最後都失敗咗, 我都有d經驗同你分享吓。之前我乳頭損咗, 我都照泵, 除非泵都好痛。泵之前要用毛巾熱fu個胸,不超過2-3分鐘, 跟住按摩個胸, 邊到覺得有硬塊, 就press果度, 用3隻手指掃向乳頭(用力), 幫助推出 ...

伯爵府

唔緊要啦, 而家C6咪可以全日take care你囉.

我仲等緊, 小B好似唔係好想出來, 我估都係要下星期二(30/6)返QE催生啦. 而且我個陪月已經打電話來問侯咗我幾次啦, 可能連佢都等到煩啦.

原帖由 雯雯媽媽 於 09-6-27 01:08 AM 發表
講陣痛,我陣痛左幾日啦..
星期一去贊育拎期催生,一入到去我就問醫生可唔可以早d呀,之後佢又同我check下會陰同時又在入面打左個圈..好痛架,之後keep住都有見紅,個醫生話都係催生既其中一個方法wo,之後星期一既又keep ...

大宅

Welcome back! 雯雯媽媽!

原帖由 雯雯媽媽 於 09-6-26 23:16 發表
好快到你架啦...
我都等到傻左先生得啦..哈哈!

大宅

好媽媽勳章

唉...我都唔知食錯吔, d惡露明明清晒, 但昨日開始有番血絲, 個子宮有d痛痛地, 今日重多咗血添.

男爵府

原帖由 ksman 於 09-6-26 19:14 發表
好彩呢度有好多支持, bb食人奶唔飽唔肯訓, 補了奶粉食飽了先會好安靜的睡, 有時仲唔肯起身, 我而家想佢3小時食一次, 但如果上一餐只係食人奶, 就會好快肚餓. 我都想pump奶, 但奶水真係有限公司, 而家都係pump到40ml ...

我又有餵母乳問題啦....好煩呀...

其實初乳泵唔泵到出黎ga??我而家果d仲係透透地明色ge...

我bb埋身飲母乳好似成日都飲唔夠咁,飲左20min佢自己放甩左,諗住佢夠啦,點知放落床俾佢訓,但佢又喊wor,再俾佢飲,又飲左20min放番係床又係咁....都唔知點解?佢又有啜ga,但又唔知佢飲唔飲到...
最後都要補奶粉俾佢飲,飲完佢先肯訓wor~~
我問過醫院教餵母乳d姑娘,叫佢睇下我餵得岩唔岩,佢地又話我無咩問題wor~幫我之左奶頭又有奶wor~~
都唔知點解..................

首頁

尾頁

跳至