在職全職

跳至

首頁

尾頁

民房

我想加入全職媽媽行列

我番工愈來愈唔開心, 加上很想接番個女自己湊,現在個女已經14個月了,很多人話做周末父母唔好,我又唔放心比菲傭湊,但是少了我份人工,就一定要好慳,請問你們生活上可以點慳,決定做全職媽媽時,心情點樣,點樣跟屋企人講? :-|

民房

Re: 我想加入全職媽媽行列

我都會在明年1月做full time ma la. 好擔心 ha. :-|

民房

Dear WingMaMa, 20031009,

我跟你們一樣,也想下年做全職媽媽,因想跟好小朋友的功課及各樣。

決定是否做全職媽媽真的很煩惱。有時我在想,是因為我不想上班,所以找個籍口做全職媽媽嗎?講真,我不是一個有事業心的女人,上班只求一份人工,但公司這幾年要求我們做這做那,而那些所謂”增值”工作極之無聊(我覺得),所以才萌起辭工的念頭。

現時我的人工不太低,但也不算高,即使辭工,老公也應能afford,但總覺得不太穩陣(萬一老公也遭辭退怎麼辦?)。我一向都不太浪費,但如真的辭工,就要再節儉一點,不能隨意消費。其實,有時我想,有充裕的物質生活當然好,但即使不能,只要能教好一個小朋友,回報豈不是更大。

至於點同屋企人講,也是一個難題。我老公已知道我的心意,似乎暫時沒有問題,但唔知日後嘈交時會否以此(當全職媽媽)作話柄。我也向自己阿爸阿媽講過,他們當然不贊成,但只要我再說服他們一下,應沒有問題。我最頭痛的,是如何跟奶奶講。她暫時還未知道我的想法,我本來想先斬後奏,辭完工才說給她聽,但又怕她嬲我。其實我奶奶幾好人,但我怕講比她知,會令她非常擔心我們的財政和他的仔(即我老公)。講真,辭工後的財政是OK的,只是不能像人家一樣一年去幾次旅行,或經常出外消費。思前想後,我諗住遞完辭職信後,才同奶奶講,然後再清楚講明我們的財政狀況,講她安心一下。

我知道做全職媽媽一定很辛苦,但起碼不用比老細指來指去,壓力也沒有那麼大。但另一方面,你們會否覺得做全職媽媽給人”師奶”的感覺呀?真的好煩呀,你們的case又怎樣呢?可否分享一下。還有,有沒有過來人媽咪可分享她們當初的經驗呢。

唔好意思,講得太多了。

Cheers

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

其實多有多駛, 少有少駛, 既然決定就由今日開始用少d, 留番比bb買有需要既野, 可以的話用少d 電器用品. 慢慢就慣.

民房

Dear 各位:

我都是不是一個事業心的女人,現在份工都是為左錢,但面臨減薪,但工作又愈來愈多,老細又有很多壓力,實在做到唔開心.因為要周末才可真正揍女,時常都好掛住佢,攪到時常心掛掛,無心機做,所以很常自己揍番個女做一個全職媽媽.

侯爵府

qq媽媽咪 寫道:
其實多有多駛, 少有少駛, 既然決定就由今日開始用少d, 留番比bb買有需要既野, 可以的話用少d 電器用品. 慢慢就慣.

agree

侯爵府

qq媽媽咪 寫道:

agree

別墅

我也是準備做全職媽咪的一份子, 覺得仔女的成長是很須要媽咪, 能夠自己親自照顧他成長是最合自己心意, 沒有其他人可代替, 至於錢方面, 針無兩頭利, 只好自己慳D用, 留番D錢給BB , 可以看到他一日一日的成長過程, 甚麼也值得啦 !!
其他想轉為全職媽咪的朋友, 可以大家分享下啦 !!

大宅

20031009,
hi,我都係04年10月開始做全職媽媽,我老公都支持我,佢話而家返工又長時間又大壓力,我返成13∼14個鍾,個人又成日發脾氣.咁最後就冇做份工羅.但我老公再三提我唔好洗咁多錢,因為得佢做野要慳d洗.我初時好唔習慣,成日係屋企覺得好悶,d時間過得好慢咁,頭一月仲成日約d friend出街shopping,嘩!我洗錢仲多過以前(返工時)仲洗埋老公比我的家用(剛剛好每月用黎買”食送”的錢),我唔識買”食送”通常都去超市買(原來好多時d野貴過街市買家),仲成日食海鮮餐(因為我唔係好識煮家常菜),一個星期洗晒d家用...
:cry:
後來慢慢改善理財,而家一個月仲可以出街食兩三次飯.
我現在才發覺出街食飯比自己煮完來貴好多,自己煮仲新鮮好多.做左全職媽媽都真係幾”c9”家,樣樣都要慳,
但就好開心可以全心全意照顧屋企人,而家有時間都好小出街&shopping,只會上黎bk傾下計同埋學下煮野食,如果今個月可以慳到的話仲會買個焗爐整野食.
我初時仲會擔心同社會 節,同冇安全感,而家反而有時間學多d野.所以都唔洗擔心的,我相信你地唔會好似我頭兩個月咁卦.

水晶宮

我自己係一個勁懶既人,,未生bb之前已經無做野了.....
到生左bb自己揍,,有好多8婆會問我:你係屋企揍仔唔悶架咩~我直接答佢:揍自己個仔會悶架咩~
雖然我好懶,,但揍仔真係親力親為好d,,自己生左佢出黎,又交比人照顧...好似將責任推左比人咁....就算依家間中搵人幫下我手,我都唔會旨意晒~因為呢個係責任~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

別墅

雖然我尚未 resign 我的工作, 但亦有少許擔心到時自己湊回 bb後的情緒, 因自己一直工作了十多年, 一下子的轉變, 可能須要慢慢適應, 但又很想自己湊回bb, 不想請工人湊, 有否過來人可以比 d意見我呀 !

:lol:

複式洋房

各位媽媽,

真開心見到你地d 分享. 我也打算明年 (大約四 , 五月) resign. 但一直前思後想. 其實我的顧慮及situation 同ngyw 99% 似. 客觀環境是無問題, 但總是無安全感. 如果resign 之後, 我一定好難搵番好似現在的人工.加上自然都30's多,年齡大就好難同D fresh grad.fight la.

好煩 

民房

Dear gp811,

真難得有個同道中人,我也和你一樣的顧慮.如果辭工後,肯定不能找回相若薪金的工作.身邊很多人經常跟我說,現在有份工做已是大幸了,你還說要辭工?這令我更難下決定,和覺得自己沒有責任感.

怎樣才能克服那份不安的感覺呢?很擔心自己的決定會錯,累及老公及家人.

別墅

Dear Ngyw :

我也很有同感你的顧慮, 因我有此決定時當中亦有很多人反對, 說現時有工作應可繼續做 , 做多一兩年待小朋友讀書才開始自己湊回 , 現可請工人湊先, 但自己有這決定一定有自己的原因, 這樣 , 既然決定了是否不應該再想太多呢 ?

複式洋房

Dear ngyw & CCC媽咪,

女人就係咁. 有時都覺得自己想得太多. 講真, you can never pleased everyone. 特別是老人家. 因佢地的想法同我地好唔同.

其實我最擔心是經濟 及自己的適應. 仲記得U-grad 個時的雄心壯志, 但而家就想放棄工作做師奶!?!?!? 加上擔心如果自己真的辭職, 老公的心理負擔會好重. 但眼見個囡返學 (她現2.5歲), 自己放工右無時間教返. 真係好茅盾.

別墅

Dear wyy922 ,

看到你的意見 , 自己的心也定很多, 知道初期的轉變一定須要時間去接受 , 真是不應想得太多, 當看見自己的女女開心地成長, 甚麼也足夠了, 將來再會否工作, 沒有人會知道, 只要自己安心地湊好小朋友, 便是一件很成功的工作了, 到時得閒咪多些上來傾下計.
我看了你女女的相, 很得意,
都好肥豬仔, 現在是幾多個月呀, 我的女現6個多月,都她肥豬仔, 有 20磅, 日後多些交流意見啦 !!

民房

我bb現在14個月大, 都是自己湊的, 因太辛苦, 決定請個工人來幫手, 我一直心想, 工人來了後, 我就出去找工作補貼一下家庭開支, 但現在工人來了, 我覺得比佢湊實在太危險, 自己好唔放心, 因為就算她怎樣錫佢, 都萬萬比不上我(身為阿媽)那樣錫佢, 更何況我覺得佢有些蠱惑!無辦法, 工人已請左, 錢一定要比, 唯有現在再慳多d. 自己一直喜歡洗錢, 現在到這個田地直係無辦法, 都幾辛苦. 自己都一把年紀, 都唔知幾年後仲有無工做. 老公現在一個人背起成個家(四個口), 少d為佢祈禱都唔得! 而家無計家嘞, 米叫自己唔好諗咁多, 到時先算.......

禁止發言

該用戶已被刪除

大宅

各位,我越來越想做全職媽媽啦.
由於宜家開始計劃生第二個bb, 我已經考慮緊要職左分工.不過最快要十月先"開工", 宜家好想收集一下過來人既意見.
好同意見證bb既成長係一個無價既回憶, 不過又要再安排生活既支出, 宜家覺得真是舉步為艱.
但, 見到好多全職媽咪話"無後悔", 自覺又有信心.
其實尚好矛盾架.
不過好開心見到大家既回應, 希望我好快整理好自己既思緒, 再同大家分享一下.
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

首頁

尾頁

跳至