親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

你起邊間laneige專門店買??我起梨太園o個間買都唔係送好多sample,我仲要買左佢地好多d人蔘mask,成10幾萬won都係得6-7包sample,佢地都冇話有箱可以拿sample.

人蔘mask真係好好用,我地d團友都勁買,佢地promtion買4盒送1盒,laneige去死皮膏都好好平,記得一定要買.

不過,提提大家,韓國7-8月係雨季,記得出街一定要帶傘,我去左幾日,都落左兩日雨,導遊話我地算好好彩,佢地o個邊落親雨都會連續幾日冇停,所以我下次再去都唔會選7-8月la~

原帖由 1985.com 於 09-7-20 18:18 發表
唔記得同大家講係laneige專門店買滿50000won佢地除左會送sample俾你之外,仲會俾你係個箱度用一隻手拎sample,我一次拎左7個sample,

珍珠宮

我會一定去明洞果棟專門店Laneige Star 買野law!!!

多謝你o既指點!!!

原帖由 kiu_bb 於 09-7-21 10:31 發表
你起邊間laneige專門店買??我起梨太園o個間買都唔係送好多sample,我仲要買左佢地好多d人蔘mask,成10幾萬won都係得6-7包sample,佢地都冇話有箱可以拿sample.

人蔘mask真係好好用,我地d團友都勁買,佢地prom ...
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

大宅

wai001:個團firm 左 la, 開到 C 團,多數零晨機.

原帖由 wai001 於 09-7-20 17:33 發表
o甘你地果團firm o左,知道係咩機(cx / oz)機未呀???係早機or半夜機呀???
http://tickers.baby-gaga.com/t/squsqucvi20051206_8_My+child+is+Man+Hei.png

洋房

我報了永×團去5天,一家四口,請問應該在香港換錢還是到韓國才換,哪裏抵?大約應換多少錢?用visa card買嘢,抵嗎?第一次去,請指教。

大宅

我問左太陽花個員工,佢話係韓國機場換抵過H.K., 我一家三口念住換HK$5,000,再帶張 credit card
http://tickers.baby-gaga.com/t/squsqucvi20051206_8_My+child+is+Man+Hei.png

大宅

好媽媽勳章

原帖由 kiu_bb 於 09-7-21 10:31 發表

人蔘mask真係好好用,我地d團友都勁買,佢地prom ...
我就係明洞果間買咖,我買左80000won,佢本身送左d sample俾我之後,再可以係箱仔家拎,一共送左一包仔有18件sample甘多啊,
不過送左俾d團友,自己得返4件''炸''

大宅

原帖由 hoho2007 於 09-7-21 13:17 發表
我報了永×團去5天,一家四口,請問應該在香港換錢還是到韓國才換,哪裏抵?大約應換多少錢?用visa card買嘢,抵嗎?第一次去,請指教。

之前睇過好多 posts 都係話o係韓國換 won 個 rate 會比香港好, 明洞個 rate 又比機場好少少. 香港個 rate 就無 check 過, 我o係韓國機場換 won 個 rate 大約係 HKD1 = 158.xx won (用 coupon 後 HKD1 = 159.xx won), 第四日o係明洞找換店就 HKD1 = 160 won.

要換幾多錢就視乎你有幾多餐要自費同會唔會勁 shopping 啦! Shopping 就要自己定 budget, 以下係我食過 gei 自費餐 and 部分買/見過 gei 貨品價錢, 畀大家參考下:
Everland : 漢堡包餐(漢堡包 + 薯條 + 汽水) - 5,900 won
Coex Mall 一間日式餐廳 : 烏冬/冷麵/泡菜炒飯定食 - 7,000 won to 10,000 won
樂天百貨地下街 Lotteria 快餐店 : 二人漢堡包餐 - 11,000 won to 13,000 won
襪仔 - 500 won / 1,000 won
男裝 tee - 15,000 won - 25,000 won (size 普遍都偏細, 身形高大 gei 比較少選擇)
女裝 tee/top - 6,000 won - 20,000 won
頭飾/電話繩 - 1,000 won - 3,000 won

我只係簽 visa 買比較貴 gei products (e.g. 機場 Duty Free 買雪花秀). 人蔘專賣店 sales 話簽 card 計 USD 唔收 charge, bank statement 未到暫時未知抵唔抵! 不過我覺得用 won 應該會抵過 visa, 起碼即刻知兌番係幾多 HKD, 唔洗驚銀行收個 rate 貴. 另外, 就算可以間 shop 收港幣, 個 rate 都可能貴, e.g. Charm & Charm 化妝城買 165,000 won pay 港幣好似要 HKD1,100 (i.e. HKD1 = 150 won)!

大宅

如果不想坐零晨機去, 可考慮縱橫遊ksm5, 坐國泰早上9:30 晚上10:30到港, 是豪華團, 我25/7出發, 6月尾報名, $4199

大宅

用visa賣東西, 香港銀行會收手續費, 恆生收1.75%, 其他銀行收1.95%

珍珠宮

好似淨係用visa 係明洞樂天百貨公司9/f & 10/f 免稅店買野,會比較化算d jar!!!

其他地方買野,我都只會用cash,唔用card 多!!!所以要帶定足夠d hk cash去果邊換won law!!!
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

大宅

Have a nice trip !

I also join 縱橫遊ksm5 (8/?), $4599.

原帖由 sylam28 於 09-7-21 20:21 發表
如果不想坐零晨機去, 可考慮縱橫遊ksm5, 坐國泰早上9:30 晚上10:30到港, 是豪華團, 我25/7出發, 6月尾報名, $4199

男爵府

wai001:
thx!!!
我用開skin food的黑糖mask,用完塊臉真係滑好多。我平均一星期用一、兩次,敷完黑糖 mask 再敷白米mask,或者我的美麗日記水份mask。一盒有排用。

我下周一出發啦!坐大韓中午機,回程晚上十時到hk。跟康x,@$4399。現「刨緊」新假期本《首爾 city guide》。

原帖由 wai001 於 09-7-20 16:08 發表
唔多清楚wow,但上過網check過,innisfree 有隻可fu over-night o既 美白mask,好似牙膏tube 裝o甘,最o岩lazy o既人用!!!

相信隻隻牌子都唔會貴得去邊,except 雪花秀,一定平過hk d 水貨鋪仔賣law!!!

...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

請問如買雪花秀產品, 在樂天or機場買多samples 送, 比美元現金/won/白金咭 jetso d?

聽人講用白金咭85折, 請問現時還有沒有? 我有hsbc 及中銀, 是否以上2張都用得?

thx!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

洋房

原帖由 nanalam 於 09-7-21 18:03 發表

之前睇過好多 posts 都係話o係韓國換 won 個 rate 會比香港好, 明洞個 rate 又比機場好少少. 香港個 rate 就無 check 過, 我o係韓國機場換 won 個 rate 大約係 HKD1 = 158.xx won (用 coupon 後 HKD1 = 159.xx won ...

洋房

原帖由 nanalam 於 09-7-21 18:03 發表

之前睇過好多 posts 都係話o係韓國換 won 個 rate 會比香港好, 明洞個 rate 又比機場好少少. 香港個 rate 就無 check 過, 我o係韓國機場換 won 個 rate 大約係 HKD1 = 158.xx won (用 coupon 後 HKD1 = 159.xx won ...

nanalam,

Thanks a lot!

男爵府

wai001

可以話我知你報的團名
我都打算跟新x

男爵府

原帖由 jazzmama 於 09-7-22 11:35 發表
wai001

可以話我知你報的團名
我都打算跟新x

jazzma:
你去專業旅運自由行問吓,Acacia呢間酒店。

男爵府

looby

問左都要 over $15 好貴呀

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

在韓國買高麗參是否平過HK?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

珍珠宮

我參加o左新x果隻5天團o既團號係KKYY05SP !!!

原帖由 jazzmama 於 09-7-22 11:35 發表
wai001

可以話我知你報的團名
我都打算跟新x

首頁

尾頁

跳至